Facebook Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς Υoutube Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς Τwitter Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς Google+ Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς

Η πρώτη Ιερατική Σύναξη για το νέο εκκλησιαστικό έτος πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος Καστοριάς. Το πρωί, ο Σεβασμιώτατος συλλειτούργησε με αρκετούς Ιερείς στην καθιερωμένη Θεία Λειτουργία προ της συνάξεως και μετά το σύντομο κέρασμα στην αίθουσα του Ναού, ξεκίνησε η Σύναξη.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Νικόλαος Γιαννουσάς έθιξε ορισμένα διοικητικά θέματα που πρέπει να γνωρίζουν οι Ιερείς και εν συνεχεία πήρε το λόγο ο Σεβασμιώτατος ο οποίος αναφέρθηκε στην εκτενή εγκύκλιο που δόθηκε με προτροπές προς τους Εφημερίους. Αμέσως μετά παρουσίασε τον προσκεκλημένο ομιλητή.

Την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού έχει καθιερωθεί να μεταφέρεται η κάρα της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας στην Καστοριά προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών.

Έτσι και φέτος τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ και πλήθους Ιερέων της Μητροπόλεως. Τέθηκαν προς προσκύνηση τεμάχια λειψάνων της Οσίας. Ψάλθηκε κατά την τάξη η Λιτή της εορτής ενώ πριν την απόλυση, ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στην παρουσία του Σταυρού στη ζωή των Αγίων.

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού δεσπόζει στον εορταστικό κύκλο του Σεπτεμβρίου. Εορτή παγκόσμιος, καθώς μας παραθέτει το ιερό Συναξάριον, και ευκαιρία χαράς, ελπίδας μα και αυστηρής νηστείας. Οι ιεροί ναοί της Καστοριάς, στολισμένοι πάντοτε τέτοια μέρα με βασιλικούς, το φυτό που είχε φυτρώσει στο σημείο που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός κατά την παράδοση, έτοιμοι να υποδεχτούν τον σταυροφόρο λαό του Θεού.

Η εορτή ξεκίνησε με την πανηγυρική ακολουθία του Εσπερινού στον Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Σεραφείμ. Οι χοροί των Ιεροψαλτών απέδωσαν άρτια τα εόρτια άσματα και ο παιάνας «Σώσον Κύριε το λαόν σου» αντήχησε και φέτος στον Ιερό Ναό. Μετά την ακολουθία της Λιτής και την αρτοκλασία, εψάλλησαν οι Χαιρετισμοί εις τον Τίμιον και Ζωηφόρον Σταυρόν από τον Μητροπολίτη και τους Ιερείς. Προ της απολύσεως, ο της Καστορίας ποιμήν απηύθυνε σύντομο λόγο προς το εκκλησίασμα, ευχόμενος ο Τίμιος Σταυρός να προΐσταται στη ζωή του κάθε πιστού και να αποτελεί πρότυπο ζωής και αρετής για τον καθένα μας.

Αρχή της νέας σχολικής χρονιάς και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό σε 7 διαφορετικά σχολεία μέσα στην επαρχία, σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα :

09.00 : ΕΠΑΛ Καστοριάς
09.45 : Γυμνάσιο και Λύκειο Μεσοποταμίας
10.30 : 1ο Δημοτικό Καστοριάς
11.15 : Γυμνάσιο – Λύκειο Άργους Ορεστικού
12.00 : 1ο, 2ο, 3ο Λύκεια Καστοριάς
12.30 : Μουσικό Σχολείο Καστοριάς
19.00 : Εσπερινό Γενικό Λύκειο Καστοριάς

Σε κάθε σχολείο, μετά τον αγιασμό, έκανε μια σύντομη ομιλία, διαφορετική σε κάθε σχολείο, προς τα παιδιά ευχόμενος για το νέο σχολικό έτος και επισημαίνοντας ορισμένα χωρία από την ελληνική και πατερική γραμματεία όπως :

Μου δίνεται και πάλι η ευκαιρία, πολυαγαπητοί μου εκπαιδευτικοί και πολυαγαπητά μου παιδιά, μαθήτριες και μαθητές, με την έναρξη της καινούριας σχολικής χρονιάς, να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας προσφέρω τις ολοκάρδιες ευχές μου, την αγάπη μου καθώς και την προσευχή μου για υγεία, δύναμη, φωτισμό και ενίσχυση στον αγώνα της μαθήσεως.

Θα ήθελα συγχρόνως, μαζί με αυτές τις ευχές τις οποίες πληθωρικά θα ακούσετε σήμερα από πολλά πρόσωπα που τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη και ενδιαφέρον για εσάς, να σας υπενθυμίσω πως στον αγώνα για την μάθηση, αλλά κυρίως για την αντιμετώπιση της ζωής, θα πρέπει να σας διακατέχει το συναίσθημα της αισιοδοξίας.

Σελίδα 1 από 361
Σάββατο
21
Σεπτεμβρίου
2019
Ανατ.: 07.21
Δύση: 19.34
Τελευταίο Τέταρτο
Απόδοσις υψώσεως Τιμίου Σταυρού, Κοδράτου αποστόλου, Ιωνά προφήτου

Αρχείο άρθρων

« Σεπτέμβριος 2019 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Ραδιοφωνικός σταθμός

Περιοδικό Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Οπτικοακουστικό Υλικό

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλατεία Παύλου Μελά 1, Καστοριά
Τ.Κ. 52100
Τηλ. : 24670 - 22334
Fax : 24670 - 27142
Email : [email protected]