Facebook Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς Υoutube Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς Τwitter Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς Google+ Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς

Του Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ

 

Τη προσευχή προσκαρτερούντες1

Ο λόγος μας και πάλι είναι, σύμφωνα με την προτροπή του θεοφόρου Αποστόλου των Εθνών Παύλου, για το πιο ευγενές προνόμιο και την πιο τιμητική διάκριση που δόθηκε στον άνθρωπο, την προσευχή.

Αποτελεί πηγή αστείρευτης δυνάμεως, θάρρους, παρηγορίας, ειρήνης και χαράς. Μπορεί να μιλήσει κανείς για την προσευχή που είναι, κατά τους Αγίους Πατέρες, η μητέρα της πνευματικής ζωής και η αναπνοή της ψυχής, αν βέβαια πρώτα έχει κανείς ζήσει μέσα στο κλίμα της. Τη χρησιμοποίησε στην επίγεια πορεία Του ο Μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού. Ο ίδιος μάς έδωσε και το πρότυπο της προσευχής, το "Πάτερ ημών". Τη δίδαξαν και τη χρησιμοποίησαν οι Άγιοι Απόστολοι, την έζησαν οι Προφήτες και οι Δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης, οι Μάρτυρες και οι Άγιοι της Καινής. Όλοι, ως ένσαρκοι άγγελοι, αλλά και άνθρωποι «ομοιοπαθείς»2, με τη δική της παρουσία απέκτησαν ουράνια χαρίσματα, φθάνοντας δια της καθάρσεως, στο φωτισμό και στη θέωση.

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ

«Τη θλίψει υπομένοντες»1

Είναι πανανθρώπινο το φαινόμενο της θλίψεως και του πόνου. Από τότε που ο πρώτος άνθρωπος επαναστάτησε κατά του Θεού, απέκτησε ως μόνιμο σύντροφο στη ζωή του την παρουσία της θλίψεως και του πόνου. Έτσι η θλίψη απλώθηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και κανείς δεν κατόρθωσε να ξεφύγει από αυτή.

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ

Μηνύματα αισιοδοξίας εκπέμπονται από τη φωτεινή μορφή του Αποστόλου Παύλου και ιδιαίτερα από τη θεοκίνητη γραφίδα του.

Α. Τη ελπίδι χαίροντες1

Όσα κι αν υποφέρεις σ’αυτήν τη ζωή που μοιάζει, κατά τον Άγιο Γρηγόριο Επίσκοπο Νύσσης, με θάλασσα μέλαινα και ζοφώδη, έρχεται η ελπίδα με τις φωτεινές της ακτίνες και διαλύει αυτόν τον σάλο των κυμάτων και σου χαρίζει ενίσχυση και παρηγοριά, όχι μόνο γι’ αυτήν τη ζωή, αλλά κυρίως για εκείνα τα οποία θα αποκαλυφθούν στην αιωνιότητα.

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ

Ο Απόστολος Παύλος, ο στρατηγός της Εκκλησίας, στρατιώτης ο ίδιος του Χριστού στην διάδοση του Ευαγγελίου, θέλει και τους άλλους συστρατιώτες. (Φιλ, β' 25)
Αθλητής αυτός, ζητά συγχρόνως και συναθλητάς. (Φιλ, 4,3)
Αγωνιστής μέγας, ("τον αγώνα τον καλόν ηγώνισμαι…") θέλει και αυτούς που βρίσκονται γύρω του συναγωνιστές στην κατάκτηση της αρετής.

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ

"Τη τιμή αλλήλους προηγούμενοι" (Ρωμ. 12, 10)

Ο αββάς Κασσιανός διηγήθηκε : "Εγώ και ο άγιος Γερμανός πήγαμε στην Αίγυπτο σε κάποιον γέροντα. Αφού μας φιλοξένησε, τον ρωτήσαμε : "Για ποιόν λόγο, τον καιρό που φιλοξενείτε ξένους αδελφούς, δεν τηρείτε τον κανόνα της νηστείας, όπως τον παραλάβαμε εμείς στην Παλαιστίνη;" Ο γέροντας αποκρίθηκε : "Η νηστεία είναι πάντοτε μαζί μου, εσάς όμως δεν μπορώ να σας έχω πάντοτε μαζί μου. Και η νηστεία είναι βέβαια και χρήσιμη και απαραίτητη, αλλά εξαρτάται από τη δική μας προαίρεση, ενώ την εκπλήρωση της αγάπης ο νόμος του Θεού την απαιτεί υποχρεωτικά.

Σελίδα 1 από 2
Τρίτη
21
Ιανουαρίου
2020
Ανατ.: 07.56
Δύση: 17.36
Σελήνη
25 ημερών
Μαξίμου ομολογητού, Νεοφύτου και Αγνής μαρτύρων, Ζωσίμου

Αρχείο άρθρων

« Ιανουάριος 2020 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Ραδιοφωνικός σταθμός

Περιοδικό Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Οπτικοακουστικό Υλικό

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλατεία Παύλου Μελά 1, Καστοριά
Τ.Κ. 52100
Τηλ. : 24670 - 22334
Fax : 24670 - 27142
Email : info@imkastorias.gr