Facebook Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς Υoutube Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς Τwitter Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς Google+ Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

Αν δεν υπάρχει η ταπεινοφροσύνη, δεν μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με τον Θεό διά της προσευχής.

Αν απουσιάζει η αρχή «απάσης φιλοσοφίας», δεν μπορεί κανείς να αποκτήσει την αληθινή αυτογνωσία που οδηγήσει στην μετάνοια και στην πολυπόθητη θεραπεία από τα πάθη, ώστε να βρει τον αληθινό του εαυτό και να ισορροπήσει.

Δεν μπορεί ακόμη να επικοινωνήσει με τους συνανθρώπους του, γιατί απλούστατα βλέπει μόνο τον εαυτό του και τους άλλους ως ανθρωπάκια και μονάδες μετρήσεως, όπως αυτό συμβαίνει στις ημέρες μας.

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

Εγκωμιάζοντας ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος τους Μάρτυρες της αμωμήτου Πίστεώς μας και προβάλλοντας την ζωή και το μαρτύριό τους, αναφέρει τα εξής: «ο θάνατος των μαρτύρων είναι παρηγοριά των πιστών, παρρησία των Εκκλησιών, σύσταση του Χριστιανισμού, κατάλυση του θανάτου, απόδειξη της αναστάσεως, γελοιοποίηση των δαιμόνων, διδασκαλία της ενάρετης ζωής, παρακίνηση για περιφρόνηση των παρόντων πραγμάτων και οδός για επιθυμία των μελλοντικών αγαθών. Είναι παρηγοριά για τις συμφορές που μας έχουν βρει καθώς και ρίζα και πηγή και μητέρα όλων των αγαθών»1.

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, υπερτίμου και εξάρχου Άνω Μακεδονίας

Εισήλθαμε στην περίοδο των Χριστουγέννων ετοιμαζόμενοι, δια νηστείας και προσευχής κατά την παράδοση της Αγίας μας Εκκλησίας, για να εορτάσουμε το Γενέθλιο του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Ποιός σήμερα ομιλεί για την νηστεία; Ποιός ενδιαφέρεται για τον αρχαίο αυτό θεσμό της Εκκλησίας; Ίσως οι ελάχιστοι, οι Κληρικοί, οι Μοναχοί και κάποιοι άλλοι, που οι πολλοί τους ονομάζουν απαρχαιωμένους και οπισθοδρομικούς. Ακόμη και οι Ποιμένες της Εκκλησίας δεν αναφέρονται στην νηστεία, ούτε ομιλούν γι’ αυτήν, για να μη τους χαρακτηρίσουν ως φαιδρούς ή αναχρονιστικούς, που σκέπτονται με τα μυαλά κάποιων παλαιών.

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

Μνημονεύουμε και πάλι σήμερα, μέσα στη λατρεία της Εκκλησίας μας, του παναγίου ονόματος της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας. Άλλωστε, όπως θα τονίσει ο μύστης της θείας ελλάμψεως και του ακτίστου φωτός, Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, και μόνον η αναφορά του ονόματος της Παναγίας αγιάζει αυτόν που το χρησιμοποιεί : «Σου και μνήμη μόνον ηγίασε τον χρώμενον»1.

Μνημονεύουμε όσα θαυμάσια εργάστηκε η Θεοτόκος για το ημέτερον Γένος σε καιρούς δυσχειμέρους και χρόνια δίσεκτα.

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

Εγκωμιάζοντας ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς τον θαυματουργό Μυροβλήτη της Θεσσαλονίκης, Άγιο Δημήτριο, τον ονομάζει συν τοις άλλοις, διδάσκαλο και απόστολο, σοφό και παρθένο, όσιο, πάγκαλο και παναμώμητο. Τον παραβάλλει με τον πατέρα της υπομονής, τον δίκαιο Ιώβ, τονίζοντας ότι, όπως για εκείνον ίσχυε ότι «ουκ ην όμοιος επί της γης»1, έτσι και δεν υπήρχε όμοιος με τον Δημήτριο μεταξύ των ανθρώπων. «Ήταν λοιπόν και διδάσκαλος και απόστολος από εδώ ο Δημήτριος, ο σοφός και παρθένος και όσιος και θα μπορούσαμε να πούμε πάγκαλος και παναμώμητος, λαμπρυνόμενος δια της φύσεως και σπουδής και χάριτος. Στον Δημήτριο τότε, κατά το ειρημένο για τον Ιώβ, “δεν υπήρχε όμοιος επάνω στη γη”· μάλλον δε με αυτόν τον κατά τα πάντα θείο ούτε ο ίδιος ο Ιώβ δεν ήταν όμοιος, με τον οποίο κάποτε κατά την Γραφή “δεν υπήρχε όμοιος μεταξύ των ανθρώπων”»2.

Σελίδα 1 από 58
Τρίτη
19
Νοεμβρίου
2019
Ανατ.: 07.26
Δύση: 17.13
Σελήνη
22 ημερών
Αβδιού προφήτου, Βαρλαάμ, Αγαπίου, Ηλιοδώρου και Ευφημίας μαρτύρων

Αρχείο άρθρων

« Νοέμβριος 2019 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Ραδιοφωνικός σταθμός

Περιοδικό Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Οπτικοακουστικό Υλικό

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλατεία Παύλου Μελά 1, Καστοριά
Τ.Κ. 52100
Τηλ. : 24670 - 22334
Fax : 24670 - 27142
Email : info@imkastorias.gr