Facebook Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς Υoutube Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς Τwitter Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς Google+ Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς

Μνημονεύουμε στα μέσα του μηνός Σεπτεμβρίου τον Σταυρό του Χριστού, «το μέγα φυλακτήριον των πιστών και το σωτήριον καύχημα της Εκκλησίας»1, κατά την έκφραση του Αγίου Εφραίμ του Σύρου.

Προσερχόμαστε στο θρόνο της χάριτος2, όπως γράφει ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, πάνω στον οποίο ο Βασιλεύς Χριστός, δια του ιδίου αίματος και των ιδίων δακτύλων, υπέγραψε την ελευθερία του ανθρώπου από τα δεσμά του θανάτου και της αμαρτίας. Από τότε, από ξύλο τιμωρίας και όργανο καταδίκης που ήταν, έγινε το καύχημα και το σέμνωμα κάθε χριστιανού. Έγινε όπλο ακαταμάχητο, τρόπαιο νίκης και σημαία θριάμβου, κατά την έκφραση των ιερών υμνογράφων.

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

Τι είναι η ζωή; Πως πρέπει να φιλοσοφούμε για την ζωή; Τι πρέπει να κάνουμε για να εξαγοράσουμε τον καιρό της παρούσης ζωής σύμφωνα με το παράγγελμα του Αποστόλου Παύλου «εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, ότι αι ημέραι πονηραί εισί» (Εφεσ. 5,16);.

Μας διακρίνει σήμερα ένα πνεύμα απαισιοδοξίας και συγχρόνως αντιπατερικότητος. Δεν θέλουμε να έχουμε επικοινωνία με τους Πατέρες της Εκκλησίας, ούτε και να ανατρέχουμε στις πνευματικές συμβουλές τους. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος απευθυνόμενος στον Ευτρόπιο της εποχής του, μας ζωγραφίζει τι είναι η παρούσα ζωή και πως μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να έχουμε μέρος και κλήρο μετά πάντων των Αγίων στην Βασιλεία των Ουρανών.

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

Γεμάτος ενθουσιασμό ο θεοτοκόφιλος Μοναχός της αγιοσαββατικής ερήμου, φλεγόμενος από θείο πόθο προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στην ομιλία του στο Γενέσιο αυτής μάς υπογραμμίζει : «Σκιρτάτω η φύσις· η γαρ αμνάς τίκτεται, εξ ης ο ποιμήν περιβαλείται το πρόβατον και τους χιτώνας διαρρήξει της πάλαι νεκρώσεως»1.

Και πρώτον. Αμνός είναι ο Χριστός. Έτσι Τον ονομάζει ο Προφήτης Ησαΐας : «ως πρόβατον επί σφαγήν ήχθη και ως αμνός εναντίον του κείροντος αυτόν άφωνος»2. Ως αμνό αίροντα την αμαρτία του κόσμου Τον έδειξε ο Πρόδρομος Ιωάννης : «ίδε ο αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου»3.

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

Συχνά πυκνά ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μέσα στις ομιλίες του τονίζει την δύναμη της προαιρέσεως, δεν είναι φυσική η κακία.

Υπάρχει η ελευθερία, η οποία μας χάρισε ο Θεός.

Είναι στο χέρι μας να την χρησιμοποιήσουμε και να συναντηθούμε με τον Θεό, για να μπορούμε να γεμίσουμε από αρετές και να κατακτήσουμε την Βασιλεία των Ουρανών. Η απελπισία, η απαισιοδοξία δεν ανήκει στον Χριστιανό.

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας

Η ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Πενταπόλεως του Θαυματουργού μας δίνει την ευκαιρία ατενίζοντας και σκιαγραφώντας την Αγία του μορφή να δούμε το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί όλους μας που είναι η αδικία.

Ο Άγιος αδικήθηκε, συκοφαντήθηκε, εκδιώχθηκε, έζησε όλα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του με σύντροφο την αδικία, τον κατατρεγμό, την σπίλωση της προσωπικότητός Του. Όλα όμως αυτά δεν τον έβλαψαν, ούτε τον ζημίωσαν αλλά απεναντίας τον έκαναν συμμέτοχο των Αγίων και των Μαρτύρων της Πίστεως μας, γιατί «αυτόν που δεν αδικεί τον εαυτό του, κανείς δεν μπορεί να τον αδικήσει» (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Ότι τον εαυτόν μη αδικούντα, ουδείς παραβλάψαι δύναται, ΕΠΕ 31,541).

Σελίδα 1 από 57
Σάββατο
21
Σεπτεμβρίου
2019
Ανατ.: 07.21
Δύση: 19.34
Τελευταίο Τέταρτο
Απόδοσις υψώσεως Τιμίου Σταυρού, Κοδράτου αποστόλου, Ιωνά προφήτου

Αρχείο άρθρων

« Σεπτέμβριος 2019 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Ραδιοφωνικός σταθμός

Περιοδικό Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Οπτικοακουστικό Υλικό

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλατεία Παύλου Μελά 1, Καστοριά
Τ.Κ. 52100
Τηλ. : 24670 - 22334
Fax : 24670 - 27142
Email : [email protected]