Live radio
Ομιλίες και συναντήσεις του Μητροπολίτου Καστορίας (31.10 – 4.11.2022)

Συνεχής ήταν η ποιμαντική δραστηριότητα του Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου, το μεσοβδόμαδο από την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 4  Νοεμβρίου. 

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου

Την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε τις καθιερωμένες ομιλίες του, αρχικά στους Μανιάκους «Αγαπητά μου παιδιά» απαντώντας σε ερωτήσεις μικρών και μεγάλων. 

Έπειτα, μετέβη στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων για να πραγματοποιήσει την σύναξη Νέων «Προς τους Νέους» αναλύοντας ένα κείμενο του Αγίου Νικοδήμου του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου για την καρδιά, ως κέντρο φυσικό, παραφυσικό και υπερφυσικό του ανθρώπου.

Ενδιάμεσα, ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε μια επίσκεψη στην Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως στον νέο κτίριο του Κέντρου Νεότητας. Εκεί συνομίλησε με τους μαθητές της σχολής, είδε την πρόοδο τους και συζήτησε με τον δάσκαλο της σχολής π. Γεώργιο Χουζούρη για την κατάσταση και τις ανάγκες της Σχολής. 

 

Στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων

Την επόμενη ημέρα ανήμερα της εορτής  των Αγίων και θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, ο Σεβ. κ. Καλλίνικος λειτούργησε στην Ιερά Μονή  Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου. 

Πλήθος λαού κατέφυγαν στην μονή των Αγίων Αναργύρων προκειμένου να προσκυνήσουν την θαυματουργό εικόνα και τα χαριτόβρυτα λείψανα  των Αγίων.  Ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε με τον ηγούμενο π. Ευλόγιο και τους Πατέρες της Μονή και τους Διακόνους της Μητροπόλεως. 

Στο κήρυγμά του μίλησε και για τους Αγίους Αναργύρους και για τον Άγιο Ιάκωβο εκ Καστορίας και για τον αείμνηστο π. Ιωάννη Ρωμανίδη, που εκοιμήθη την 1 Νοεμβρίου 2001. Το κοινό θέμα που ανέλυσε ήταν ο τρόπος θεραπείας και αποκτήσεως της ανιδιοτελούς αγάπης. 

Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβ κ. Καλλίνικος ευλόγησε τα κόλλυβα των Αγίων και τέλεσε το Μνημόσυνο του προηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτου Αμβροσίου Πούλιου καθώς και του πατρός Ιωάννη Ρωμανίδη του προφήτη της Ρωμιοσύνης.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η πανηγυρική τράπεζα.

Αγιασμός στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως

Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Καστορίας τέλεσε Αγιασμό στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως με την ευκαιρία της πρωτομηνιάς του Νοεμβρίου. Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε μερικά σημεία καλής συνεργασίας μεταξύ τους και αποτελεσματικής προσφοράς προς τους ερχομένους στα Γραφεία.

 

Στο Σιδηροχώρι και στο Κεφαλάρι

Το απόγευμα της ιδίας ημεράς ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Σιδηροχώρι και το Κεφαλάρι, όπου ανέπεμψε δέηση υπέρ των Ενοριών αυτών και μίλησε με τους Ενορίτες που τον ανέμεναν με σεβασμό και τιμή. 

Αγιασμός στην Παιδιατρική Κλινική

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τον Πρωτοπρ. π. Ελευθέριο Συτιλίδη και τον Διάκονο Παύλο, τέλεσε τον αγιασμό στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καστοριάς. 

Παρόντες ήταν ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ Γρηγόριος Χάτσιος, η Διευθύντρια, οι Ιατροί και οι Νοσηλευτές της Κλινικής κ.ά.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε καταλλήλως στους ιατρούς, και στην συνέχεια μαζί με τον π. Ελευθέριο παρέδωσαν στο Νοσοκομείο ένα παιδικό πιεσόμετρο, προσφορά του Φιλοπτώχου Ταμείου του Ιερού Ναού Αγίου Νικάνορος.

 

 

Ιερατική Σύναξη

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς. 

Αρχικά ο Σεβασμιώτατος  μίλησε στου Ιερείς σχετικά με θέματα διοίκησης. 

Εν συνεχεία έλαβε τον λόγο ο πρωτοπρεσβύτερος π. Λεωνίδας Μπάρδος υπεύθυνος περί αντιαιρετικών θεμάτων. Μετέφερε  στους Ιερείς τις γενικές αρχές των εισηγήσεων και των πρακτικών της «ΛΒ΄ Πανορθόδοξης  Συνδιάσκεψης Εντεταλμένων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Ηλείας.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε και σχολίασε μερικά κεντρικά σημεία της εισήγησης του π. Λεωνίδα και αναφέρθηκε σε πνευματικά θέματα της ιερατικής διακονίας. 

Αμέσως μετά την Ιερατική Σύναξη, ο Σεβασμιώτατος συναντήθηκε στο γραφείο του με το νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καστορίας, τους συνεχάρη και συζήτησαν επί μακρού.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε την καθιερωμένη ομιλία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορα «οικογενειακά», μιλώντας σε νέους, σε γονείς και σε ενδιαφερομένους για θέματα που αφορούν και απασχολούν την οικογένεια. 

Στην συνέχεια επισκέφθηκε το γήπεδο ποδοσφαίρου Κορησού, για να παρακολουθήσει ενα φιλικό αγώνα μεταξύ της ΕΠΣ Καστοριάς και της Δόξας Κορησού, μετά από πρόσκληση.

 

 

Αγιασμός στην Πυροσβεστική

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καστοριάς, κατόπιν προσκλήσεως του Διευθυντή κ. Κωνσταντίνου Τσαλίκη και όλων των πυροσβεστών, προκειμένου να τελέσει τον αγιασμό.

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη και ευχαρίστησε τους Πυροσβέστες για την προσφορά τους και τον αγώνα τους να προστατεύουν την χώρα και τις ανθρώπινες ζωές από πολλούς κινδύνους, πού έχουν μάλιστα πολλά αίτια, από φυσικά μέχρι παθολογικά. Είπε ότι χαίρεται όταν βρίσκεται μεταξύ ενστόλων, γιατί η στολή περιέχει και το στοιχείο της θυσίας και της αυτοθυσίας υπέρ του συνόλου.

 

 

Αγιασμός στο Δικαστικό Μέγαρο

Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Δικαστικό Μέγαρο της Καστοριάς, όπου τέλεσε τον αγιασμό, με την παρουσία της Προέδρου, των Δικαστών και της Εισαγγελέως του Πρωτοδικείου και του Προέδρου και των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς. 

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε την τεράστια σημασία της Δικαιοσύνης και το μαρτύριο της δίκαιης απονομής της και συνεχάρη τους ευσυνείδητους λειτουργούς της Δικαιοσύνης για την προσφορά τους αυτή. 

 

Σε Αυγή, Λαχανόκηποι, Λακκώματα

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε με την σειρά τις Ενορίες Αυγής, Λαχανοκήπων και Λακκωμάτων, όπου έγινε δεκτός από τους Ενορίτες με χαρά και κατάνυξη. Ο Σεβασμιώτατος ανέπεμψε δέηση τον Θεό και μίλησε στους Ενορίτες, εκφράζοντας την ευχαριστία του στον Θεό και την αγάπη του προς το ποίμνιό του. 

Οι Ενορίτες έδειξαν τον ενθουσιασμό τους και παρέθεσαν δεξίωση προς τιμή του Σεβασμιωτάτου. 

 

Στο 1ο Γυμνάσιο Άργους Ορεστικού

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος επισκέφθηκε, κατόπιν προσκλήσεως του Διευθυντού κ. Γρηγορίου Δατσιάδη και των Εκπαιδευτικών, το 1ο Γυμνάσιο Άργους Ορεστικού. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, για θέματα του μαθήματος των Θρησκευτικών και απάντησε στις πολλές ερωτήσεις τους.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ