Αναδημοσιεύουμε το άρθρο της τοπικής εφημερίδας «ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ» το οποίο έγραψε και επιμελήθηκε η έγκριτος δημοσιογράφος κα Θεοδώρα Κωτσοπούλου, συνεργάτιδα της εφημερίδος.
Το εξαιρετικό άρθρο της κας Κωτσοπούλου προσεγγίζει με έναν διαφορετικό τρόπο την προσφορά των γυναικών μέσα από την ανιδιοτελή αγάπη προς τον συνάνθρωπο, που διακονούν στα συσσίτια της Εκκλησίας και δίνουν από τον χρόνο τους για να τραφούν οι εν δοκιμασία συμπολίτες μας.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο :
Η 8η Μάρτη αφιέρωμα στις γυναίκες – πρωτοπόρες της Αλληλεγγύης
60 γυναίκες στηρίζουν το σημαντικό έργο της Ιεράς Mητρoπόλεως Καστοριάς
Εθελοντές στα έργα αγάπης της τοπικής μας κοινωνίας
Οι γυναίκες όλων των χωρών του κόσμου γιόρτασαν και φέτος στις 8 Μαρτίου την ημέρα τους. Τη Διεθνή ημέρα της γυναίκας. Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε το 1910 από τη Διεθνή Γυναικεία Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, ύστερα από πρόταση της μεγάλης φεμινίστριας Κλάρας Τσέτκιν.
8η Μαρτίου, ημέρα αφιερωμένη στην γυναίκα και στους καθημερινούς αγώνες δικαίωσης της παρουσίας της. Μιας παρουσίας με έντονα χαρακτηριστικά, με ουσία και αποτελεσματικότητα, με δυναμική και αγωνιστικότητα, με άξιες και ιδανικά που καθημερινά αναδεικνύονται οπουδήποτε και αν κινείται. Ένα είναι όμως το δεδομένο, ότι χρειάζεται διαρκώς να παλεύει για καθετί που επιθυμεί να διεκδικήσει και να κερδίσει, μια συνεχής πάλη μεταξύ των ρόλων με τους όποιους την έχει δημιουργήσει η φύση, σε αντίθεση με το ακόμα πολύ ισχυρό φύλο, τον άνδρα.
Θέλουμε να απαλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων
Προσωπικά, θα ήθελα η φετινή γιορτή της γυναίκας να αφιερωθεί σε εκείνες τις γυναίκες που με το εθελοντικό τους έργο και τη δράση τους, έχουν προάγει την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης, του αλτρουισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς στον συνάνθρωπο και νιώθω γι αυτές βαθιά εκτίμηση και σεβασμό, τιμώντας την προσφορά τους στην τοπική μας κοινωνία.
Πρόκειται για τις 60 γυναίκες που εδώ και χρόνια μέσα από την τράπεζα τροφίμων, την τράπεζα αγάπης και τα φιλόπτωχα ταμεία της ιεράς μητρόπολης Καστοριάς, εκφράζουν και πρεσβεύουν τις σημαντικότερες των ανθρώπινων αλλά και κοινωνικών αξιών τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, που η αίσθηση χρέους και η ανάγκη για ανιδιοτελή προσφορά, παρέχει στην κοινωνία ένα εργαλείο εξαιρετικής χρησιμότητας για τη διασφάλιση της συνοχής της, της ανάπτυξής της και εν τέλει της ίδιας της ευημερίας της.
Η Κατίνα Εμμανουηλίδου, η Βασιλική Γκίγκαρνα, η Ευαγγελία Παπαγεωργίου, η Βιργινία Δίγκα, η Στεργιανή Γεράση, η Αντιγόνη Δρούκα, η Βασίλω Τέρπου ήταν μερικές από τις κυρίες που συναντήσαμε μια ημέρα που επισκεφτήκαμε την αίθουσα της Ταβιθα, την ώρα που οι παραπάνω κυρίες ετοιμάζουν το φαγητό για να το προσφέρουν στους συμπολίτες μας που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις. 270 με 280 μερίδες φαγητό πρέπει κάθε ημέρα να είναι έτοιμες για να διανεμηθούν ενώ πολλές φορές οι κυρίες του ιερού φιλόπτωχου ταμείου πηγαίνουν στα σπίτια των συνανθρώπων μας το φαγητό τους.
«Η ανάγκη για το συνάνθρωπό μας αλλά και η στήριξη στην τοπική μας εκκλησία που επιτελεί ένα σημαντικό έργο με έκαναν να θέλω να προσφέρω. Είμαι διατεθειμένη όσο μου το επιτρέπει ο Θεός να συνεχίσω να προσφέρω» τονίζει στην ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ με έμφαση η κ. Βασιλική Γκίγκαρνα που εδώ και 5 χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες της στο σημαντικό έργο της ιεράς μητρόπολης Καστοριάς. « Η ορθοδοξία μας αυτό διδάσκει, ότι πρέπει να βοηθάμε τον συνάνθρωπό μας, με μπροστάρη τον Δεσπότη μας και μετά εμείς οι υπόλοιποι προσπαθούμε να παράγουμε έργο. Εδώ και πολλά χρόνια η αίθουσα της Ταβιθά αποτελεί μια ζεστή αγκαλιά. Προσπαθούμε να φερόμαστε ανθρώπινα και να απαλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων και συνάμα να βοηθήσουμε την Ιερά Μητρόπολη στο έργο που επιτελεί», προσθέτει η ίδια.
«Νιώθω ένα ιδιαίτερο συναίσθημα που είμαι κομμάτι αυτών των ανθρώπων που μπορούν να προσφέρουν », δήλωσε η κ. Αντιγόνη Δρούκα η οποία προσλήφτηκε στην ιερά μητρόπολη Καστοριάς με τα πεντάμηνα. «Γίνεται», τόνισε «πολύ καλή δουλειά και από τον μητροπολίτη Καστοριάς και από τους Ιερείς, αλλά και από τις κυρίες που αφιλοκερδώς βοηθάνε. Όλες μαζί εδώ, λειτουργούμε με γνώμονα για το κοινό καλό των ανθρώπων. Μου κάνει», σχολίασε η ίδια «ιδιαίτερη εντύπωση ότι εδώ αγαπάνε πολύ τις κυρίες και είναι όλοι ευγενικοί μαζί μας. Εγώ είμαι από την Θεσσαλονίκη και εκεί δεν είναι έτσι τα πράγματα. Είναι λίγο πιο δύσκολοι άνθρωποι, εδώ μας έχουν αγκαλιάσει και όλοι προσπαθούν για το καλύτερο, για να υπάρχουν χρήματα, χορηγοί και να υπάρχει φαγητό για αυτούς που το έχουν ανάγκη .Είναι πολύ σημαντικό το έργο που γίνεται εδώ και μακάρι να υπάρχει περισσότερη βοήθεια από τους Καστοριανούς και για την Μητρόπολη αλλά και για όλα τα ιδρύματα που παράγουν έργο», ήταν τα λόγια της .
Δουλεύουν αθόρυβα για το καλό της κοινωνίας και των συνανθρώπων τους
Εθελοντές στα έργα αγάπης της τοπικής μας κοινωνίας, χαρακτήρισε τις κυρίες που ακούραστα και αγόγγυστα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ο πατέρας Αθανάσιος Γιανουσσάς. Μάλιστα όπως είπε ο ταπεινός ιερωμένος οι κυρίες προσφέρουν πολλαπλές κοινωνικές δράσεις. Δουλεύουν αθόρυβα, έχουν οικογένειες και έρχονται να προσφέρουν και στη τοπική μας εκκλησία. Συμπαραστέκονται στον πόνο με ένα καλό λόγο. « Το έργο της Μητρόπολης είναι έργο για τους ανθρώπους και ο σκοπός της εκκλησίας είναι ο αγιασμός. Ο αγιασμός όμως καλύπτει ψυχή και το σώμα. Άρα πρέπει να βοηθήσουμε και το σώμα καθώς χρειάζεται φαγητό, ζέστη, ρούχα κλπ. Πρώτα η ψυχή και ο αγιασμός αλλά θέλει και βοήθεια σωματική καθώς είμαστε άνθρωποι. Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς είναι νησίδα αγάπης, προσφοράς και αλληλεγγύης στον συνάνθρωπό μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η εκκλησία είναι ο ίδιος ο λαός του Θεού»,συμπλήρωσε ο πατέρας Αθανάσιος , για να καταλήξει «Αν ήμασταν όλοι σαν αυτές τις κυρίες, ο κόσμος θα ήταν αλλιώς, η Καστοριά μας θα ήταν αρχόντισσα. Δεν θα υπήρχαν συσσίτια, δεν θα υπήρχε πείνα, δεν θα υπήρχε τίποτα, θα ήμασταν κορυφή σε όλη την Ελλάδα».
Δώρα Κωτσοπούλου