Live radio
“Το όνομα του Θεού είναι αγάπη” (Εγκύκλιος Σεβασμιωτάτου για τον Έρανο Αγάπης 2012)

Εγκύκλιος υπ’ αριθμ. 290

Σ Ε Ρ Α Φ Ε Ι Μ

διά της χάριτος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού

Επίσκοπος και Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας

προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της καθ’ Ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

             «Αυτός που χαίρεται να ελεή μιμούμενος τον Θεό, δεν κάνει διάκριση ως προς τις βιοτικές ανάγκες μεταξύ καλών και κακών ανθρώπων, δικαίων και αδίκων, αλλά μοιράζει εξ ίσου σε όλους ανάλογα με τη χρεία του καθενός, αν και προτιμά τον καλοπροαίρετο από τον φαύλο».

            Οι παραπάνω λόγοι, αγαπητοί μου αδελφοί,

προέρχονται από την αγαπώσα καρδία του θεόπτου και μεγάλου πατρός της Εκκλησίας, του αγίου Μαξίμου του Ομολογητού και μάλιστα από τα κεφάλαια «Περί της αγάπης».

            Σε αυτά διδάσκεται η γνώση και η πράξη της αγίας και θεοποιού αγάπης. Παρέχεται καθαρό νερό σ΄ εκείνους που επιθυμούν να ξεδιψάσουν από την αγιασμένη δίψα για τη σοφία του Θεού και να βιώσουν το μυστήριο της αγάπης του Θεού.

Το όνομα του Θεού είναι αγάπη και αυτός που την χρησιμοποιεί γίνεται κατά χάριν υιός του Θεού. Μιμείται, δηλαδή, με άλλα λόγια, το Θεό, που είναι αυτοαγάπη. Αυτός, πάλι, που προσφέρει, μιμείται το Θεό, αφού αυτά που προσφέρει τα δανείζει στο Θεό. Έτσι αποκτά την ευλογία του Θεού για τον εαυτό του και τα αγαθά του και προετοιμάζει τις αποθήκες του, όχι για τη γη αλλά για τη Βασιλεία των ουρανών.

            Με αυτές τις σκέψεις έρχομαι, αδελφοί μου, να σας υπενθυμίσω και συγχρόνως να σας παρακαλέσω, τις ημέρες αυτές που θα εορτάσουμε τη συγκατάβαση του Θεού προς το ανθρώπινο γένος, που είναι το Μυστήριο της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο, να συμμετάσχετε, να ανταποκριθείτε, να βοηθήσετε στον Έρανο της Αγάπης. Καί μόνο το χαμόγελο και το άνοιγμα της καρδιάς σας είναι αρκετό να μαλακώσει τις πέτρινες καρδιές και να προσφέρει παρηγορία, ελπίδα και ενίσχυση.

Γνωρίζω τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Γνωρίζω όμως και τις ευαίσθητες χορδές της καρδιάς σας .

     Το γνώρισμα του καστοριανού λαού είναι η προσφορά, η διακονία και η φιλοξενία του πάσχοντος ανθρώπου. Ο Καστοριανός είναι πλούσιος σε αισθήματα και προσφορά και το απέδειξε περίτρανα έως σήμερα. Ο ίδιος μπορεί να μην έχει λάδι στο σπίτι του, όπως έλεγα την παραμονή της εορτής του προστάτου μας Αγίου Μηνά, αλλά οι κανδήλες στα Παρεκκλήσια θα είναι αναμμένες και η προσφορά του Καστοριανού θα γίνεται πάντοτε με απλοχεριά, με ιλαρότητα και με αγάπη. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους κατοίκους του νομού μας, αλλά και της Μητροπόλεώς μας που εκτείνεται και σε χωριά πέρα από τα όρια του νομού μας. Το ίδιο πνεύμα, η ίδια παράδοση, ο ίδιος τρόπος ζωής.

     Σας  ευχαριστώ που μου δώσατε για λίγο τον χρόνο σας να με ακούσετε με αυτή την Εγκύκλιό μου. Σας παρακαλώ θερμά  να βοηθήσετε ανάλογα με τις δυνατότητές σας. Αυτά που θα προσφέρετε θα γίνουν τροφή για τις Τράπεζες τροφίμων, ζεστό φαγητό για τους αναγκεμένους αδελφούς μας, φάρμακα για τους ασθενείς, βοήθεια για εκείνους που υποφέρουν.

    Το τι κάνει η Μητρόπολη στον τομέα αυτό, το γνωρίζετε πολύ καλύτερα.

    Με αυτές τις σκέψεις σας παρακαλώ για την εκ μέρους σας βοήθεια, ώστε με πνεύμα ενότητος και ομοψυχίας να σταθούμε στα πόδια μας και να συνδράμει ο ένας τον άλλον τις δύσκολες αυτές ώρες.

    Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στον Έρανο της αγάπης και σας εύχομαι ευλογημένα Χριστούγεννα.

 

Ευχέτης  προς τον σαρκωθέντα Κύριον

 

Ο  Ε Π Ι Σ Κ Ο Π Ο Σ   Σ Α Σ 

Ο  ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ  ΣΕΡΑΦΕΙΜ