Live radio
Εκδήλωση μνήμης και αγάπης από την Ιερά Μητρόπολη Καστορίας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Iεράς Μητροπόλεως Καστορίας, η κοπή της Βασιλόπιτας του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου, η οποία ήταν αφιερωμένη στον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Γρηγόριο Γ’ Παπουτσόπουλο, αφού φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την προς Κύριον εκδημία του.

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στην αίθουσα του Ξενοδοχείου “Δέδης”, όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση, για να παρακολουθήσουν και να ακούσουν τους προσκεκλημένους ομιλητές, να πληροφορηθούν τη διακονία της Μητροπόλεως προς τον συνάνθρωπο, να ανταλλάξουν ευχές και να ωφελήσουν την καρδιά τους με λόγο παρηγορίας, ικεσίας και παρακλήσεως για τον νέον ενιαυτόν της χρηστότητος του Κυρίου μας.

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος και Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, οι οποίοι μίλησαν για το πρόσωπο του μακαριστού Μητροπολίτου όπως το γνώρισαν και έζησαν οι ίδιοι και αναφέρθηκαν σε περιστατικά από την καθημερινή ζωή αλλά και την πνευματική συναναστροφή τους με τον άγιο Ιεράρχη.

Επίσης, το λόγο έλαβε ο κ. Παναγιώτης Μαυροσκότης, πνευματικό παιδί του μακαριστού Μητροπολίτου, μιλώντας για τα πνευματικά αγαθά που έλαβε ο ίδιος και άλλα πνευματικά του παιδιά, εφόδια που τους ενίσχυσε στη “φουρτουνιασμένη θάλασσα” της παρούσης ζωής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ, ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες για την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις μνήμης για τον μακαριστό Προκάτοχό του και ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά αφού προηγουμένως αναφέρθηκε στον αγώνα που καταβάλουν τα στελέχη της Ιεράς Μητροπόλεως και ιδιαίτερα του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών και των εν δοκιμασία συμπολιτών μας.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, ο οποίος είχε προγραμματισθεί ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, αλλά λόγω εγγενών δυσκολιών δεν κατάφερε να έρθει στην Καστοριά.

Μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος αναφέρει : «..Ο αείμνηστος ήταν άνθρωπος του Θεού. Τον στόλιζε μια αγάπη αφάνταστα μεγάλη προς τον θεάνθρωπο και μια ασύνορη αγάπη χωρίς όρους και όρια προς τον άνθρωπο, γιατί είχε υιοθετήσει την εμεπιρία των πατέρων της Εκκλησίας μας, ότι περιεχόμενο της καρδιά μας πρέπει να είναι ο Θεάνθρωπος και ο συνάνθρωπος.

..ήταν αόργητος, αλλά για θέματα παραδόσεως, των ιερών Κανόνων, πίστεως και ορθοδοξίας έδειχνε τον σώφρονα θυμό του και ήταν ανυποχώρητος».

Ολόκληρη η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, θα δημοσιευθεί στο περιοδικό της Μητροπόλεώς μας «ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ».

Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε σε βίντεο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό από τη ζωή του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας Γρηγορίου Παπουτσοπούλου.

Να σημειώσουμε πως στην εκδήλωση συμμετείχε ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Καστοριάς «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», αλλά και ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος «Αθανάσιος Χριστόπουλος», ο οποίος έκλεισε την εκδήλωση και εντυπωσίασε με τους παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασε.

{youtube}_QO2D1P1-bs|800|550|0{/youtube}

{youtube}r4TNmP-TxxU|800|550|0{/youtube}