Live radio
Έκθεση με τα Μοναστήρια του Αγίου Όρους στην Καστοριά

Στα εγκαίνια της έκθεσης του αρχιτέκτονα Μιχάλη Βασιλόπουλου με μακέτες από τα Μοναστήρια του Αγίου Όρους «Όταν η αρχιτεκτονική γίνεται διαλογισμός», βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, το βράδυ του Σαββάτου 24 Αυγούστου, που πραγματοποιείται στο Αρχοντικό Βέργουλα, στα πλαίσια του Μεσαιωνικού Βυζαντινού Φεστιβάλ του Δήμου Καστοριάς «Αλεξιάδα».
Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον κ. Βασιλόπουλο για το έργο που παρουσιάζει αλλά για τις λεπτομέρειες με τις οποίες πλησιάζει το Ιερές Μονές και τον Ορθόδοξο Μοναχισμό του Αγίου Όρους και..

του ευχήθηκε να έχει υγεία και δύναμη να συνεχίσει αυτό που τόσο καλά μας παρουσιάζει.
Οι Ιερές Μονές ακοίμητοι φρουροί της θρησκευτικής πνευματικότητας και μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κτισμένες εκεί, σε ένα απομονωμένο αλλά φιλόξενο όρος, από το 963 έως και τον 14ο αιώνα, παρουσιάζονται στην έκθεση του Μ. Βασιλόπουλου με όλο το μεγαλείο τους και τις αρχιτεκτονικές τους λεπτομέρειες ως ένα μέρος από την ιστορία της ανθρώπινης περιπέτειας και ένα δείγμα από τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιχειρεί να ερμηνεύσει τον κόσμο και να καθοδηγήσει τη συνείδησή του.
Η έκθεση, που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δίνει την δυνατότητα στο γυναικείο φύλο να εισέλθει στο «άβατον» του Αγίου Όρους και να αισθανθεί μια διαφορετική εμπειρία.
Ο Μιχάλης Βασιλόπουλος, γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη. Μικρό παιδί και κυρίως αργότερα μαθητής της Ευαγγελικής Σχολής έπαιζε τότε στα “άδεια” οικόπεδα της. Ακολούθησαν τα χρόνια του Α΄ Γυμνασίου της Πλάκας κι έπειτα, στη δεκαετία του 70, ήρθε η ώρα της Σχολής Δοξιάδη.
Με καθηγητές σπουδαίους ανθρώπους της Τέχνης, όπως ο Δημήτρης Μυταράς, ο Πέτρος Ζουμπουλάκης, η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, ο Γιώργος Γεωργιάδης και άλλοι, σπούδασε Σχέδιο – Διακόσμηση – Μακέτα. Αργότερα, στη Σχολή Μποζάρ μετέδωσε τις γνώσεις του πάνω στο σχέδιο, δίδαξε για μερικά χρόνια και δημιούργησε στενές σχέσεις ζωής.
Τα τελευταία 12 χρόνια «απολαμβάνει» τις ελεύθερες ώρες του, κατασκευάζοντας διάφορα έργα με μικροσκοπικά κομμάτια από το ξύλο «μπάλσα». Εκκλησίες, μνημεία από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, βιομηχανικούς χώρους, καράβια κάθε εποχής, αλλά και διάφορα απλά αντικείμενα, αποτελούν την πηγή της έμπνευσής του, κατασκευάζοντας πιστά αντίγραφα τους.
Κύριος στόχος του η μελέτη και η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής ιστορίας αυτών των μνημείων και βέβαια, σε συνέχεια, η αρχιτεκτονική τύχη τους. Συλλογή έργων του για πρώτη φορά παρουσίασε η Δημοτική Πινακοθήκη Καλλiθέας.
Το μπάλσα (ochroma pyramidale) είναι το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο. Προέρχεται από ένα φυλλοβόλο δένδρο που φύεται στα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής, στα βόρεια του Νοτίου Μεξικού. Είναι ευλύγιστο και κατατάσσεται ανάμεσα στα σκληρά ξύλα, και με μία έννοια συμβολίζει, μια ισορροπία φυσικών ιδιοτήτων, η οποία αξιοποιείται για τις ανθρώπινες ανάγκες.
Οι κάτοικοι της Νότιας Αμερικής το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν σχεδίες. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Βρετανοί κατασκεύασαν απ’ αυτό το de Havilland Mosquito, ένα ελαφρύ και γρήγορο ανιχνευτικό αεροπλάνο, ενώ οι αρχιτέκτονες το χρησιμοποιούν ακόμη για να κατασκευάζουν μακέτες.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από 23 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου, για το κοινό από τις 10:00 έως τη 13:00 και 18:00 έως 20:00. Να σημειώσουμε πως η έκθεση αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε από 1η έως 14 Μαϊου 2013 στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης. 

πηγή : www.fouit.gr