Live radio
Ο εορτασμός του Οσίου Νίκωνος του “Μετανοείτε” στη Σπάρτη (ΦΩΤΟ+Video)

Με πνευματική ευφροσύνη, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη η Σπάρτη και η ευρύτερη περιοχή γιόρτασαν, την Τρίτη 26η Νοεμβρίου, τη μνήμη του οσίου πατρός ημών Νίκωνος του ”Μετανοείτε”, πολιούχου αυτής, με τη συμμετοχή και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Σεραφείμ, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου και πολιού Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.
Τιμήθηκε προσηκόντως ένας μοναχός, ο οποίος δια του μαρτυρίου της συνειδήσεως συνεσταυρώθη με τον Κύριό μας, συνέτριψε τον «παλαιό» άνθρωπο δια της μετανοίας και της χριστομιμήτου ταπεινώσεως, είλκυσε τη θεία χάρη, κατέστη θεοφόρος και εντάχθηκε στην πολυπληθή χορεία των αγίων.

Οι εορταστικές λατρευτικές εκδηλώσεις, σηματοδοτήθηκαν με την έξοδο της ιεράς εικόνος του Οσίου και την ενθρόνισή της στο σολέα του Ιερού Ναού, ενώ η επισφράγιση της πανηγύρεως έλαβε χώρα την παραμονή και την κυριώνυμη ημέρα της εορτής.
Έτσι, τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου εψάλη ο μέγας πολυαρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, που κήρυξε και το θείο λόγο, πλαισιωμένος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σπάρτης κ. Ευστάθιο, Καστορίας κ. Σεραφείμ και το Θεοφιλέστατο Βοηθό Επίσκοπο Ανδρούσης κ. Θεόκτιστο. Στην ομιλία του ο κ. Άνθιμος στάθηκε ιδιαίτερα στην Αλήθεια, που αναζητούσαν οι άνθρωποι της αρχαίας Ελλάδας και που αυτή ενσαρκώθηκε στο πρόσωπο του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, ο οποίος ενώπιον του Πόντιου Πιλάτου αποκάλυψε ότι: “Εγώ ειμί η Αλήθεια και η Ζωή”. Επίσης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της Ελληνοχριστιανικής παράδοσης, ως πηγής για την αναζωογόνηση του παραπαίοντος Δυτικοευρωπαϊκού Πολιτισμού και κατέληξε, υπογραμμίζοντας το διαχρονικό μήνυμα που αντλούμε από το βίο και την πολιτεία των Αγίων της Εκκλησίας μας.
Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον πανηγυρίζοντα περικαλλή Ιερό Ναό ετελέσθη ο Όρθρος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, και το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχη της Εκκλησίας της Σπάρτης κ. Ευσταθίου, συνεπικουρούμενου από τους προαναφερθέντες αρχιερείς και το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Επιδαύρου κ. Καλλίνικο.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ απευθυνόμενος στους πιστούς, που είχαν κατακλύσει το Ναό, σκιαγράφησε με χαρακτηριστική ενάργεια τα βασικότερα γνωρίσματα του ηγέτη με πρότυπο τη φυσιογνωμία του Οσίου Νίκωνος. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο πραγματικός ηγέτης, εκτός από τις έμφυτες ικανότητες και την εν γένει γνώση, επιβάλλεται να έχει το Θεό στην ψυχή του και ανιδιοτελή αγάπη προς το συνάνθρωπό του, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην αποστολή του.
Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Οσίου Νίκωνος, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σπάρτης, κατακλείοντας την πανηγυρική σύναξη, ευχαρίστησε εγκάρδια όλους αυτούς οι οποίοι παρέστησαν και συνετέλεσαν στην επιτυχία της θρησκευτικής εκδηλώσεως. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη εξέφρασε προς τους Αγίους Αρχιερείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του. 

Πηγή : www.immspartis.gr