Live radio
Η Οσία Σοφία της Κλεισούρας στο Κιλκίς (ΦΩΤΟ+Videos)

 Με θρησκευτική κατάνυξη και ιδιαίτερη συγκίνηση οι ευσεβείς πιστοί του Κιλκίς, που στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι Πόντιοι, υποδέχθηκαν την χείρα του ιερού λειψάνου της Οσίας Μητρός ημών Σοφίας της εν τη Μονή της Κλεισούρας Καστορίας Ασκησάσης στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κιλκίς, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016.

Το ιερό λείψανο εκόμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ και υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, πλαισιούμενος από τον ιερό κλήρο, τον εφημέριο του ως άνω Ιερού Ναού Αρχιμ. π. Επιφάνιο Θεοδωρίδη και τους ευσεβείς πιστούς που “πλημμύρισαν” τον Ιερό Ναό από κάθε γωνιά της ακριτικής Μητροπόλεως για να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο της Οσίας Σοφίας της Ποντίας.

Θερμές ευχαριστίες για την πνευματική ευκαιρία της ελεύσεως της Οσίας Σοφίας στο Κιλκίς εξέφρασε ο Σεβασμιώτατος κ. Εμμανουήλ τονίζοντας ότι η Οσιότητα και το Μαρτύριο είναι αλληλένδετα ενώ ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ μίλησε περιεκτικά για τα ιερά λείψανα τονίζοντας ότι δείχνουν ότι η Αγιότητα είναι βατή.

“Οι Άγιοι είναι χαριτωμένοι από τον Θεό, η χάρη του Αγίου Πνεύματος βρίσκεται μέσα σ’ αυτούς, ενήργησε να θαυματουργούν και να συμπαρίστανται στους ανθρώπους” είπε ανάμεσα στα άλλα ο Μητροπολίτης Καστορίας, ο οποίος έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στον μαρτυρικό Πόντο και στους πρόσφυγες των αλησμόνητων πατρίδων.

Μετά τον Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ μίλησε σε νέους και νέες που συμμετέχουν στα κατηχητικά του Ιερού Ναού.

Την Κυριακή 31 ιανουαρίου το πρωί και με ζωντανή την παρουσία της Οσίας Σοφίας της Ποντίας της ασκησάσης εν τη Ιερά Μονή Κλεισούρας της Καστορίας τελέστηκε λαμπρό συλλείτουργο με την ευκαιρία της μεταφοράς του χαριτόβρυτου λειψάνου της στην ακριτική πόλη του Κιλκίς.

Του Όρθρου και της δισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, πλαισιούμενοι από τους εφημερίους του Ιερού Ναού καθώς και των ιεροδιακόνων.

Κατάμεστος από ευσεβείς πιστούς ήταν ο Ιερός Ναός καθώς οι Πόντιοι ευλαβούνται την Οσία Σοφία ιδιαίτερα και άκουσαν με προσοχή το θείο κήρυγμα του Μητροπολίτου Καστορίας, ο οποίος αξιοποιώντας τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας μας μίλησε για τη ζωντανή παρουσία του Θεού και για το μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας που στέλνει με τη σημερινή Αποστολική περικοπή ο Απόστολος Παύλος, ο μεγάλος βετεράνος του χριστιανικού στίβου όπως εύστοχα τον χαρακτήρισε.

Ο κ. Σεραφείμ μίλησε για την Οσία Σοφία, η οποία επί πολλά χρόνια υπήρξε αναζητητής του Θεού και αντέγραφε πιστά το Ευαγγέλιο, σημειώνοντας ότι είχε συνεχή επικοινωνία με τον Θεό, κάτι που σήμερα λείπει από τους ανθρώπους: “Η σημερινή πνευματική τραγωδία έχει να κάνει με την αποστασία του θελήματος του Θεού, αφού διακόψαμε την επικοινωνία μαζί Του και μας χρειάζεται η επιστροφή στον Θεό.

Τότε μόνο, αν αποτελέσει σκοπό της ζωής μας, θα αλλάξουμε ως άνθρωποι και θα αλλάξει η κοινωνία μας” ανέφερε χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε τον σεπτό Ποιμενάρχη του Κιλκίς κ. Εμμανουήλ για την πνευματική ευκαιρία να λειτουργήσουν στο Κιλκίς μαζί με την Οσία Σοφία που ασκήτεψε με υπομονή και μετάνοια.

Λόγους ευχαριστίας και σεβασμού απεύθυνε και ο Σεβασμιώτατος κ. Εμμανουήλ, ο οποίος ευχήθηκε η Οσία Σοφία να δώσει δύναμη και υπομονή στους Έλληνες και στους απανταχού Ορθοδόξους Χριστιανούς και να αξιοποιηθεί κατά το καλύτερο δυνατό η ευλογία του χαριτόβρυτου λειψάνου της από τον καθένα ξεχωριστά ενώ εκ μέρους του Ιερού Ναού ο Προϊστάμενος του Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος χάρισε στον Σεβασμιώτατο κ. Καστορίας μια χειροποίητη ξύλινη σκαλιστή εικόνα της Οσίας με το Μοναστήρι Κλεισούρας, κατασκευασμένη από ιεροπαίδες του Ιερού Ναού.

Πηγή : www.romfea.gr

{youtube}OtBNmIjBDC0|800|550|0{/youtube}

{youtube}SeImw9Ib918|800|550|0{/youtube}