Live radio
Η προσφώνηση του Μητροπολίτου κατά την ενθρόνισή του υπό του Δημάρχου Άργους Ορεστικού

Σεβασμιώτατε,

με ιδιαίτερη συγκίνηση και βαθιά αισθήματα σεβασμού έχω την τιμή ως Δήμαρχος να σας υποδεχτώ στο Άργος Ορεστικό.

Εκ μέρους των συμπολιτών μου, σας καλωσορίζω στην ακριτική μας περιοχή. Στον Δήμο Άργους Ορεστικού που είναι ένας από τους αρχαιότερους Δήμους με βαθιές ρίζες στο παρελθόν και μακραίωνη ιστορία. Με φιλόξενους κατοίκους βαθιάς πίστης. Με τις αξίες της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της προσφοράς εμπεδωμένες. Είναι η παράδοση αυτή που συνιστά βασικό χαρακτηριστικό της αργείτικης ψυχής. Είναι αυτό το γνώρισμα που λειτουργεί ως κυματοθραύστης σε καιρούς όπου η αφιλία και η ακοινωνησία επελαύνουν σχεδόν ακάθεκτες.

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα γιορτής. Η ενθρόνισή σας ανοίγει για τον τόπο μας ένα καινούριο κεφάλαιο σε μια περίοδο πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δύσκολη με ανοιχτές τις πληγές από την πανδημία, την οικονομική κρίση και την αμφισβήτηση των πανανθρώπινων αξιών. Χρειαζόμαστε λοιπόν πνευματικούς ταγούς που να μπορούν να δώσουν νόημα στην καθημερινότητά μας και διέξοδο από τις πολύπτυχες δυσκολίες που βιώνουμε. Γνωρίζοντας τις αρετές του χαρακτήρα σας, την ευγένεια της ψυχής σας, την εμπειρία σας στη διοίκηση, τη θεολογική παιδεία και τη γενικότερη επιστημονική κατάρτισή σας, είμαστε βέβαιοι πως η πνευματική σας καθοδήγηση θα υπηρετήσει τον σκοπό αυτόν.

Είμαστε λοιπόν ευγνώμονες, τόσο στην Ιερά Σύνοδο, όσο και ιδιαίτερα στον Μακαριώτατο  Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, γιατί χάρη στην εμπνευσμένη επιλογή τους και την επάξια εκλογή σας, η τοπική μας κοινωνία απέκτησε έναν προικισμένο Ποιμενάρχη, η εκκλησιαστική εμπειρία του οποίου είμαστε σίγουροι ότι θα αποτελέσει εχέγγυο ενότητας και προόδου.

Σεβασμιώτατε,

έρχεσθε σε μια Μητρόπολη Αγιοτόκο, την οποία έχουν λαμπρύνει με την αρχιερωσύνη τους σπουδαία πνευματικά αναστήματα. Τελευταίος κρίκος της αλυσίδας αυτής, ο μακαριστός προκάτοχός σας, κυρός Σεραφείμ, ο δικαίως αυτοαποκαλούμενος «ζητιάνος της αγάπης». Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε εκφράσει την ευαρέσκειά του για τη θερμή και αποτελεσματική συνεργασία του Δήμου Άργους Ορεστικού με τη Μητρόπολη. Οι δύο θεσμοί, ως άλλη αρμονική ενότητα ψυχής και σώματος, εργάστηκαν με ομόνοια παραδειγματική για την ανακούφιση όσων μας πληγώνουν.

Αυτή τη συνεργασία θέλουμε να συνεχίσουμε και να την εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο. Με φρόνημα ταπεινό και καρδιά ανοιχτή να είστε βέβαιος ότι θέτουμε τον εαυτό μας στη διάθεσή σας και σας διαβεβαιώνουμε πως θα είναι ιδιαίτερη τιμή για όλους μας να σταθούμε αρωγοί στη σταυρική πολιτεία σας ως Επισκόπου.

Εύχομαι από καρδιάς να έχετε υγεία και μακροημέρευση, ώστε ο Θεός να μας αξιώνει να συμπορευόμαστε στη διακονία του κοινωνικού σώματος συνολικά και του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.

Σεβασμιώτατε καλωσήλθατε.

Άξιος!

Ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και αγάπης προς το πρόσωπό σας επιτρέψτε μας να σας προσφέρουμε εκ μέρους της δημοτικής αρχής και των δημοτών ένα συμβολικό δώρο: ένα ωμοφόριο, σύμβολο της αναζήτησης όλων μας από τον καλό ποιμένα εις τύπον και τόπον του Οποίου είστε.