Η πρώτη συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015, στην αίθουσα του Ιερού Ναού του Αγίου Νικάνορος Καστοριάς, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ.
Προσκεκλημένη ομιλήτρια ήταν Θεολόγος και Φιλόλογος κα Ευδοξία Αυγουστίνου, η οποία μίλησε με θέμα «Μακεδονία πρόφραγμα Ελλάδος».
Μεταξύ άλλων η κα Αυγουστίνου αναφέρθηκε στον πανάρχαιο θεσμό της οικογένειας, ο οποίος πάντοτε στάθηκε ο συντηρητής του ελληνικού ήθους. Σήμερα, στην τόσο κρίσιμη για τον Ελληνισμό στιγμή, η ελληνική οικογένεια περιμένουμε να έλθει αρωγός του: Να καλλιεργήσει στις ψυχές των παιδιών υγιές εθνικό φρόνημα, να εμφυσήσει πίστη σε διαχρονικές και υπερχρονικές αξίες, να σμιλέψει φρόνημα ελληνικό, ώστε να μη βρίσκει χώρο στην ψυχή των παιδιών ο γραικυλισμός και ο ραγιαδισμός. Η ανόρθωση της χώρας μας θα έλθει, αν ορθώσουμε στις ψυχές των παιδιών μας ως μνημείο επιβλητικό το εθνικό φιλότιμο• και «εθνικό είναι το αληθινό», κατά τον Διονύσιο Σολωμό.
Και συνέχισε λέγοντας πως για να επιτύχει η οικογένεια τον στόχο της υπάρχουν πολλοί τρόποι. Όλα όμως ξεκινούν από το παράδειγμα των γονέων. Το υγιές εθνικό φρόνημα κτίζεται μέσα από τον καθημερινό σεβασμό της εθνικής ιδέας. Δεν μπορούμε να εμφυσήσουμε εθνικά ιδανικά στη σημερινή δύσπιστη νεολαία, αν αυτά δεν αποτελούν καθημερινό βίωμα. Μια επίσκεψη παιδιών και γονιών σε έναν αρχαιολογικό και ιστορικό χώρο είναι μάθημα πατριωτισμού. Όπως μάθημα πατριωτισμού είναι και η αγορά κάποιων βιβλίων για τα παιδιά, που ανορθώνουν και δεν καταρρακώνουν τον ψυχικό κόσμο τους.
Το να κάνει κάποιος παιδιά σημαίνει όχι απλώς να γεννήσει τα παιδιά, αλλά να τα διαπαιδαγωγήσει σωστά. Χρέος, λοιπόν, των γονιών είναι να γίνουν διδάχοι, να διδάξουν πως η χώρα τους είναι η ζωή τους, πως η ζωή είναι δράση και πως ο,τι δεν δρα δεν υπάρχει. Να μεταλαμπαδεύσουν στις ευαίσθητες ψυχές ευγενή οράματα και εθνικούς πόθους, που μας στοίχισαν τόσους πόνους• και να διδάξουν πως λαός, που δεν είναι έτοιμος να σταυρωθεί, δεν μπορεί να αναστηθεί• πως η ελπίδα είναι πάλη• πως χωρίς ελπίδα και πάλη δεν επιβιώνουν οι λαοί. Η ευημερία δεν είναι πανάκεια. Με την ευημερία τα έθνη ζουν, αλλά δεν είναι σίγουρο πως επιζούν, αν δεν διαθέτουν ευψυχία.
Παράλληλα, η κα Αυγουστίνου αναφέρθηκε στις ημέρες μνήμης και τιμής στον ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά αλλά και στην ελληνικότητα τις Μακεδονίας.
Η Μακεδονία είναι Ελλάδα! Έχει ιστορία τριών χιλιάδων και πλέον ετών. Η αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα της Μακεδονίας που είναι αυταπόδεικτη, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ο μεγαλύτερος γεωγράφος της αρχαιότητος ο Στράβων, με τη λακωνική και κατηγορηματική φράση “Έστιν μεν ουν Ελλάς και η Μακεδονία” ( Στράβωνος, Γεωγραφικά, 329,Ζ 9), αποφαίνεται απερίφραστα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, την οποία κατατάσσει μέσα στις ελληνικές περιοχές της αρχαιότητος.
Οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες, όπως οι Αθηναίοι, οι Σπαρτιάτες, οι Κορίνθιοι, οι Θεσσαλοί, οι Κρήτες και άλλοι. Είχαν όλα, κατά τον Ηρόδοτο, τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το αυτό Έθνος (Ι, 581). Δηλαδή είχαν με όλους τους άλλους Έλληνες την ίδια γλώσσα, την ελληνική, τα ίδια ιερά και τους ίδιους Θεούς.
Το όνομα Μακεδονία προέρχεται από τον δωρικό τύπο «μάκος», δηλαδή μήκος, γιατί τα πάντα εδώ βουνά, άνθρωποι, ποτάμια έχουν μήκος, ύψος. Μακεδνός σημαίνει μακρύς, ψηλός, λυγερός.
Η Μακεδονία αποτελούσε ανέκαθεν το προς Βορρά προπύργιο της άμυνας του Ελληνισμού. Τα τείχη της Ελλάδος είναι στη Μακεδονία.
Οι Μακεδόνες από την αρχή μέχρι το τέλος της αρχαίας Ιστορίας, έμειναν ακλινώς προσηλωμένοι στις αρχές, τα ιδανικά και τα πεπρωμένα της Ελληνικής Φυλής και ως αποστολή τους έταξαν την διαρκή προστασία και άμυνα της Ελλάδος. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που διαβάζουμε στον Ηρόδοτο: Νύχτα της άνοιξης του 479 π.Χ.. Ένας πρόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Αλέξανδρος ο Α’, ο γιος του Αμύντα, βασιλιάς της Μακεδονίας, διολισθαίνοντας από το στρατόπεδο των Περσών, των οποίων ουσιαστικά υπήρξε αιχμάλωτος, προς την πλευρά των Αθηναίων και Σπαρτιατών, είπε εκείνη τη μεγάλη κουβέντα, που εμείς οι Μακεδόνες επαναλαμβάνουμε στους αιώνες: «Αυτός τε Έλλην το γένος ειμί τωρχαίον» (εγώ είμαι Έλληνας ως προς το γένος από τα παλιά) «και την Ελλαδα ουκ αν εθέλοιμι αντ’ ελευθέρης οράν δεδουλωμένην» ( και δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου να δω την Ελλαδα δούλη στους Πέρσες, αντί για ελεύθερη. Είναι εκείνη η σημαδιακή νύχτα της ανθρώπινης ιστορίας, όπου κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα η τύχη αυτού που ονομάζουμε σήμερα «ευρωπαϊκό πολιτισμό» και είναι επίσης αυτός ο πολιτισμός των ευρωπογενών χωρών. Τη νύχτα εκείνη οι Μακεδόνες του κόσμου στο πρόσωπο του Αλεξάνδρου του Α’, έδωσαν την απάντηση που εμείς οι μακρινοί απόγονοί τους δεν θα πάψουμε να επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε Έλληνες.
Τέλος, μετά την γεμάτη νοήματα και πολύ όμορφη ομιλία της κας Αυγουστίνου, η οποία πραγματικά καθήλωσε το ακροατήριο, ακολούθησαν ερωτήσεις και απορίες των γονέων που συμμετείχαν στη συνάντηση.