Live radio
Καστορίας Καλλίνικος: «Πεθαίνει η πατρίδα και εσύ χαίρεσαι, γιατί κάποια ελίτ σε χειροκρότησε!»

Με Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου, επισφραγίστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στην προσφυγική συνοικία της Ν. Ιωνίας Λαμίας, η έλευση Ιερών Λειψάνων της Αγίας Μάρτυρος Σοφίας και της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας προς μόνιμη και διηνεκή ευλογία των πιστών.

          Τον Άγιο Καστορίας πλαισίωσαν ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Ν. Ψυχικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. π. Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, ο Εφημέριος του Ναού Αγίας Σοφίας Ν. Ψυχικού Πρωτ. π. Γεώργιος Χριστοδούλου, ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Λαμίας, Πρωτ. π. Χρήστος Τσιλοφύτης, καθώς και οι Αρχιδιάκονοι των δυο Μητροπόλεων.

          Τους ιερούς ύμνους απέδωσαν χοροί ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη και Καθηγητή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» κ. Χρήστος Τσορίγκας και υπό τον Λαμπαδάριο κ. Κωνσταντίνο Μάρκου.

          Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, μέσω του «Star Κεντρικής Ελλάδος», από τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς των Ιερών Μητροπόλεων Φθιώτιδος και Καστορίας, καθώς και από διαδικτύου.

          Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο προεξάρχων Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος.

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για άλλη μία φορά εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο τον Β΄ για την ευλογία να μεταφερθεί εκ του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Ν. Ψυχικού τεμάχιο του Ιερό Λειψάνου της Αγίας Μάρτυρος Σοφίας, ευχαριστώντας τον Προϊστάμενο Αρχιμ. π. Ιωαννίκιο Κουλιανόπουλο, τους Εφημερίους του Ναού και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και ευχαρίστησε και τον Άγιο Καστορίας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Καλλίνικο, τον Ποιμενάρχη της ιδιαιτέρας του πατρίδος για την μεγάλη ευλογία να μεταφερθεί τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου της Οσίας Σοφίας της εν τη Μονή της Κλεισούρας Ασκησάσης, της «Χελιδόνας του Πόντου», τα οποία θα παραμείνουν στο Ναό της Αγίας Σοφίας προς διηνεκή ευλογία του λαού του Θεού.

Ο κ. Συμεών κλείνοντας την προσφώνησή του χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Ιστορική πράγματι αυτή η μέρα και μεγάλη ευλογία για το Ναό της Αγίας Σοφίας, μεγάλη ευλογία για όλους μας και μεγάλη ασφάλεια και προστασία να ξέρουμε ότι στην καρδιά της Λαμίας, στο κέντρο της πόλεως μας, βρίσκονται εδώ οι Αγίες παρούσες, όχι μόνο με τα εικονίσματά τους, όχι μόνο με την πρεσβεία τους, με την ευλογία τους, αλλά και με την σωματική τους παρουσία, με τα Ιερά τους Λείψανα ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούμε να καταθέτουμε στις μεγάλες αυτές Αγίες της Εκκλησίας μας το αίτημά μας για σοφία.

Έχουμε ανάγκη για σοφία όλοι μας ανεξαιρέτως και να ζητούμε σοφία από τις φερώνυμες του ονόματος Σοφία που είναι δώρο και καρπός της Άκτιστης Χάριτος του Θεού.        

Δεχτείτε την ευγνωμοσύνη μας  και παρακαλώ να μεταφέρετε τον ασπασμό μας στα άγια χώματα και στα άγια πρόσωπα της Μακεδονίας».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν αιρετοί και θεσμικοί εκπρόσωποι του τόπου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος και ο Αρχιμ. π. Ιωαννίκιος και οι συνοδείες τους, ευρισκόμενοι στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος, το Ιερό Επισκοπείο Ταλαντίου και Λοκρίδος όπου προσήλθε και ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, καθώς και να προσκυνήσουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στην ομώνυμη κωμόπολη της Λοκρίδος και στις Ιερές Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων και Γενεσίου της Θεοτόκου Δαμάστας, όπου έγιναν δεκτοί με αισθήματα αγάπης και σεβασμού από τους ιερείς, τους Αγίους Καθηγουμένους και τις Ιερές Αδελφότητες των Μονών. 

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ