Live radio
Καστορίας Καλλίνικος : “Θα έλθουν καλύτερες μέρες – Ας ζήσουμε με ηρωισμό” [ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ]

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE : Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Π. Γκόρη και το ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE παραχώρησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς κκ Καλλίνικος μια μέρα μετά την ενθρόνιση και την ανάληψη των νέων καθηκόντων του ως Ποιμένα της Αγιοτόκου Επαρχίας της Καστοριάς.


Σεβασμιώτατε πως αισθάνεστε με την εκλογή Σας στον Θρόνο της Καστοριάς;

Γενικά, η Αρχιεροσύνη είναι μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη. Ειδικά η Καστοριά αποτελεί μεγάλη τιμή διότι είναι Μητρόπολη ηρωική και αγιοσκέπαστη και ήδη στην πρώτη Θεία Λειτουργία εορτάζονταν οι εν Καστορία Άγιοι, από τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά, την Αγία Σοφία την εν Κλεισούρα ασκήσασα και τον Άγιο Καλλίνικο Εδέσσης που ερχόταν στην Καστοριά και ομιλούσε στους Ιερούς Ναούς.

Είναι μια από τις Μητροπόλεις της Μακεδονικής γης, η Μακεδονία είναι η Κιβωτός της Ορθοδοξίας και του Οικουμενικού Ελληνισμού, μια Γη Ένδοξη του Παύλου Μελά, του Γερμανού Καραβαγγέλη και είναι μια μεγάλη κληρονομιά, εθνική, πολιτιστική και βεβαίως εκκλησιαστική.

Άγιοι Αρχιερείς έχουν ποιμάνει την Μητρόπολη προ εμού όπως ο Άγιος Γεράσιμος, οι Άγιοι Γρηγόριοι και ο προκάτοχος μου ο κκ Σεραφείμ.

Μεγάλη παράδοση, μεγάλη ευθύνη, ζητώ τις προσευχές των ανθρώπων να φανώ άξιος συνεχιστής τους.

Σεβασμιώτατε, Πως βλέπετε το έργο της Εκκλησίας σήμερα και ποιοι είναι οι στόχοι Σας;

Όλες οι εποχές είναι δύσκολες, αλλά κυρίως η Εκκλησία έχει να αντιμετωπίσει την Εκκοσμίκευση από την μια μεριά δηλαδή την αποξένωση και έλλειψη κατήχησης και ορθόδοξης θεολογίας του λαού και από την άλλη μια δεισιδαιμονία και τον πόνο που έχει δημιουργηθεί στους Έλληνες και συγκεκριμένα στην περιοχή που καλούμαι να Ποιμάνω και έχει δημιουργηθεί από τα πρόσφατα γεγονότα δηλαδή από την οικονομική κρίση, την πανδημία, την ερήμωση της επαρχίας και την υπογεννητικότητα .

Αυτά είναι κοινωνικά προβλήματα με εκκλησιαστικό αντίκτυπο.

Η Εκκλησία καλείται να τα αντιμετωπίσει με τον πατερικό λόγο και την προσπάθεια των Ιερέων να μπούμε στη θέση των ανθρώπων που αγωνίζονται μέσα στον κόσμο.

Οι στόχοι μας είναι να συνεχίσουμε την εκκλησιαστική μας παράδοση που έρχεται από τον Χριστό και τους Αποστόλους, το Θέλημα του Χριστού είναι θέλημα Ειρήνης, αγάπης, αγιότητος, θέλημα υπέρβασης του φόβου του θανάτου που κυριαρχεί στις κοινωνίες και τον άνθρωπο.

Στόχος μου να κηρύξω το ευαγγέλιο του Χριστού δίνοντας ελπίδα στον κόσμο και θάρρος να μην φοβούνται και να αγαπούν τη ζωή τους.

Σεβασμιώτατε πως βλέπετε τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στην Πανδημία;

Η στάση της Εκκλησίας είναι ξεκάθαρη από την αρχή και έχει ορισθεί από της Εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου , την ακολουθώ και θα ακολουθώ πάντοτε, σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου, σέβεται τη δημόσια υγεία σέβεται τον αγώνα των πολιτικών να κρατήσουν όρθια την οικονομία και την κοινωνία και μεριμνά δια την υγεία των εκκλησιαζομένων.

Στηρίζουμε τα όπλα κατά της ασθένειας, μπορεί να υπάρχουν κάποιες αντιρρήσεις όμως όλοι ακολουθούμε την γραμμή της Εκκλησίας που είναι ξεκάθαρη.

Σεβασμιώτατε θα έλθουν καλύτερες μέρες;

Είμαι Ποιμένας της Καστορίας και απευθύνομαι στους πιστούς της Επαρχίας μου, θα έλθουν καλύτερες ημέρες και το μήνυμα που δίνει πάντα η Εκκλησία είναι η ελπίδα. Μπορούμε να υπερβούμε όλες τις δυσκολίες της ζωής, όποια δυσκολία και να υπάρχει και όπως έλεγε ο Απόστολος Παύλος, Πάντοτε χαίρετε, ἀδιαλείπτως προσεύχεσθε, ἐν παντὶ εὐχαριστεῖτε, αυτό είναι το μήνυμα του Χριστού και αυτό να περναμε εμείς οι Ποιμένες εγκολπώνεται ο λαός της Καστοριάς και ο Ελληνικός λαός ο οποίος έχει περάσει πολύ δυσκολότερες καταστάσεις . Ας ζήσουμε με ηρωισμό τη ζωή μας και ας μεγαλουργήσουμε.