Live radio
ΛΑΜΠΡΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΜΑΣ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ (ΦΩΤΟ)

Με λαμπρότητα αλλά και σε κλίμα συγκίνησης εορτάστηκε ο Πολιούχος Άγιος και Ελευθερωτής της Καστοριάς, Άγιος Μηνάς ο Θαυματουργός, στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2012.
Μια σειρά λατρευτικών εκδηλώσεων έδωσαν έναν διαφορετικό παλμό στην πόλη και στις Εκκλησιές της, επί τη συμπληρώσει 100 χρόνων από την ημέρα της απελευθέρωσης της Βυζαντινής Καστοριάς μας, από τον τουρκικό ζυγό.
Αισθητή η παρουσία του καβαλάρη Αγίου Μηνά αλλά και ο θόρυβος από τα πέταλα του αλόγου του, στις Ακολουθίες του Εσπερινού, του Όρθρου, της Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας προς τιμήν της ιεράς μνήμης του αλλά και της πόλης που σκεπάζει και προστατεύει.
Το απόγευμα του Σαββάτου 10 Νοεμβρίου,

έγινε η υποδοχή στο βυζαντινό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Μουζεβίκη (Άγιος Μηνάς) Καστοριάς, της Τιμίας Κάρας του Αγίου Μηνά που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην πόλη μας από την Ιερά Μονή Αγίας Άνδρου και στη συνέχεια τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ.κ. ΠΑΥΛΟΥ και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. ΒΑΡΝΑΒΑ και Καστορίας κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ.
Παρόντες στην Ακολουθία του Εσπερινού ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, η Βουλευτής Καστοριάς κα Μαρία Αντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτριος Σαββόπουλος, ο Δήμαρχος της Καστοριάς κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές αλλά και της Πυροσβεστικής και πλήθος κόσμου που προσέτρεξε στη χάρη του θαυματουργού Αγίου να του καταθέσει τα αιτήματά του.

Στο λόγο του ο Μητροπολίτης Δράμας αναφέρθηκε στον Άγιο Μηνά και την ευλάβεια που του τρέφουν οι Καστοριανοί, αλλά και στην αυστηρή αυτοκριτική που πρέπει να κάνουμε σήμερα, 100 χρόνια μετά την απελευθέρωσή μας.
“Καταπατήσαμε τις αρχές και τις αξίες της πίστης και των προγόνων μας”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος κ.κ. ΠΑΥΛΟΣ, καλώντας το εκκλησίασμα να μετανοήσουμε και να επιστρέψουμε στην παράδοσή μας.
Πρωτύτερα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ευχαρίστησε τους Αρχιερείς που βρέθηκαν στην ακριτική Καστοριά για τον εορτασμό του Αγίου της και της απελευθέρωσής της και φανερά συγκινημένος περιέγραψε τη στάση των Καστοριανών εκείνης της εποχής απέναντι στην Εκκλησία και τον ελευθερωτή στρατό.
Ευχήθηκε σε όλους Χριστός Ανέστη, αφού και τότε οι γυναίκες έβαψαν κόκκινα αυγά και ταύτισαν την ελευθερία τους με την Ανάσταση.
Ανήμερα της εορτής του Αγίου Μηνά τελέσθηκε ο Όρθρος και η Τριαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Νεαπόλεως κ.κ. ΒΑΡΝΑΒΑ, συνιερουργούντων των Μητροπολιτών Δράμας κ.κ. ΠΑΥΛΟΥ και του Σεπτού Επισκόπου μας κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ.
Παρόντων του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, του Περιφερειάρχου Δυτικής Μακεδονίας, του Αντιπεριφερειάρχου και του Δημάρχου Καστοριάς, των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών της Καστοριάς και της Περιφέρειας και του πιστού λαού του Θεού, ο Επίσκοπος από τη Δυτική Θεσσαλονίκη κ.κ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ, με το λυρικό του λόγο έκανε μια αναδρομή του χθες με το σήμερα και σημείωσε μεταξύ άλλων πως για να σταθούμε όρθιοι και να ζούμε το γιορτάσι της Ανάστασης και της απελευθέρωσης, θα πρέπει να κάνουμε φίλους τους Αγίους της Εκκλησίας μας με Αρχηγό τον Κύριό μας. Και φίλοι μας θα γίνουν μόνον εάν μιμηθούμε το βίο τους.
Στη συνέχεια έγινε εν πομπή η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μηνά προς τον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου εις ανάμνηση της συμπληρώσεως 100 ετών ελεύθερης Μακεδονίας και Καστοριάς, και πριν την τέλεση της Δοξολογίας, υψώθει όπως και τότε η Ελληνική Σημαία έξω από τον Καθεδρικό Ναό, από τον Υπουργό, τη Βουλευτή, τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη, το Δήμαρχο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας.
Να αναφέρουμε πως τον πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο κ. Φώτιος Αντωνίου, Φιλόλογος και πρ. Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς.
Τέλος, τελέσθηκε η Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο της Πλατείας Μακεδονομάχων, η καθιερωμένη Παρέλαση στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου και η ανταλλαγή των εορταστικών ευχών στο Δημοτικό Μέγαρο Καστοριάς.