Live radio
Λαμπρός ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία στην Καστοριά (ΦΩΤΟ)

Στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία Καστοριάς, λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, επ’ ευκαιρία της εορτής της πυρφόρου αναβάσεως στους ουρανούς του ενδόξου Αγίου Προφήτου Ηλιού.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον Προφήτη Ηλία, ο οποίος αντιμετώπισε κατά την επίγεια παρουσία του τρεις πληγές.

Η πρώτη πληγή ήταν η παρουσία της αδικίας. Πλούτισαν οι μεγάλοι και ισχυροί της γης και ο υπόλοιπος λαός βρισκόταν στην κατάσταση της πτωχείας, μη έχοντας τα απαραίτητα προς το ζην. Αυτή την κοινωνική αδικία αντιμετώπισε και ο Προφήτης Ηλίας, αλλά και όλοι οι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης.

Γι’ αυτό και πάντοτε ήταν με το μέρος του λαού. Τα αγαθά που υπάρχουν πάνω στη γη, δεν είναι μόνο για κάποιους, αλλά για όλους ανθρώπους. Και αν είχαμε όλοι μας την ευαισθησία της κοινωνικής δικαιοσύνης, τότε θα είχαμε λύσει το πρόβλημα της πείνας και της φτώχειας που υπάρχει γύρω μας.

Η δεύτερη πληγή που αντιμετώπισε ήταν η παρουσία της αμαρτίας. Η αμαρτία είναι αυτή, που δε μας δίνει τη δυνατότητα της κοινωνίας με τον Θεό. Και η αμαρτία είναι αυτή, την οποία οι Πατέρες της Εκκλησίας ονομάζουν σκοτασμό του νου. Όταν υπάρχει η αμαρτία, τότε ο άνθρωπος μπορεί να κάνει τα πάντα στη ζωή του. Έτσι δικαιολογούνται σήμερα τα εγκλήματα, διότι δεν υπάρχει η αίσθηση της παρουσίας του Θεού και δεν αντιμετωπίζει τον άλλον ως εικόνα του Θεού.

Και η τρίτη και η χειρότερη πληγή που αντιμετώπισε ο Προφήτης Ηλίας ήταν η ασέβεια. Άλλο ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της απουσίας του Θεού από τη ζωή μας, με αποτέλεσμα τη λατρεία των ειδώλων και όχι του αληθινού Θεού. Για τον ασεβή ο Προφήτης Δαυίδ είναι χαρακτηριστικός, «είδον τον ασεβή υπερυψούμενον και επαιρόμενον ως τας κέδρους του Λιβάνου˙ και παρήλθον, και ιδού ουκ ην, και εζήτησα αυτόν, και ουχ ευρέθη ο τόπος αυτού».

Και κατέληξε ο Μητροπολίτης της Καστοριάς λέγοντας πως το μήνυμα που μας προσφέρει σήμερα ο Προφήτης είναι να αγαπούμε τον συνάνθρωπο, όπως αγαπούμε τον ίδιο μας τον εαυτό και στο πρόσωπο του άλλου να βλέπουμε πάντα το πρόσωπο του Χριστού. Κι ακόμα, να αποφεύγουμε στη ζωή μας ότι χειρότερο υπάρχει, που είναι η αμαρτία κι αυτήν μόνο να φοβόμαστε στη ζωή μας, σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Και τέλος, να διώξουμε από πάνω μας αυτό το βδέλυγμα της ασεβείας, που σημαίνει απουσία του Θεού από τη ζωή μας. Άλλωστε, όσοι κατεδίκασαν τον Θεό στο θάνατο, κατεδίκασαν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Ευχήθηκε δε, οι πρεσβείες του Προφήτου Ηλιού, να είναι θερμότατες για τον καθένα μας στο θρόνο του Αγίου Τριαδικού Θεού, ώστε κι εμείς να διώξουμε την αμαρτία, την κοινωνική αδικία και την ασέβεια και να γίνουμε όπως κι εκείνος, άνθρωποι του Θεού.

Να σημειώσουμε ότι ο Προφήτης Ηλίας είναι ο προστάτης και έφορος των Γουνοποιών και των Γουνεργατών της Καστοριάς και ο Σεβασμιώτατος εύχεται και προσεύχεται καθημερινά υπέρ ενισχύσεως του καθενός, αλλά και για την ανάπτυξη και την ευημερία της ακριτικής Καστοριάς και των κατοίκων της.