Live radio
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για τη θρησκευτική τέχνη της Κλεισούρας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Με απόλυτη επιτυχία και με την παρουσία και συμμετοχή πολλών κατοίκων και επισκεπτών της Κλεισούρας Καστοριάς πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Η θρησκευτική τέχνη ως πηγή πληροφοριών για την ιστορία της Κλεισούρας Καστοριάς και άλλων ορεινών κοινοτήτων», Αρχιτεκτονική – Ζωγραφική – Συντήρηση & Προβολή των Μνημείων. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ημερίδα, η οποία επικεντρώθηκε στη θρησκευτική τέχνη που αναπτύχθηκε στην Κλεισούρα Καστοριάς, και αντιπροσωπεύει την καλλιτεχνική παράδοση που αναπτύχθηκε στο χώρο της Ηπείρου και της Μακεδονίας, και η οποία έχει την αφετηρία της στον ύστερο βυζαντινό κόσμο και διαμορφώνεται κατά τους χρόνους της οθωμανικής περιόδου. Τα στοιχεία αυτής της τέχνης, όπως διασώζονται σήμερα στα υπάρχοντα θρησκευτικά μνημεία της Κλεισούρας, μαρτυρούν μια σημαντική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου αυτού, την εποχή εκείνη.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Εκκλησιαστική Επιτροπή των Ιερών Ναών της Κλεισούρας και την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, ενώ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, στην Κοινοτική Αίθουσα Χρήστου Τσιούλη.

Την κήρυξη των εργασιών της Ημερίδας έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος ευχαρίστησε και συνεχάρη την Οργανωτική Επιτροπή, τους Εισηγητές, τον Ιερέα της Κλεισούρας π. Βασίλειο Ανδρονικίδη και ευχήθηκε η προσπάθεια της ανάδειξης των μνημείων μας να βρουν μιμητές σε όλη την Επαρχία και σε ολόκληρη την Ελλάδα, γιατί υπάρχουν διάσπαρτοι θησαυροί, οι οποίοι θα πρέπει να αναδειχθούν και να δοθούν και πάλι στη λατρεία του Αγίου Τριαδικού Θεού.

Την εκδήλωση παρουσίασε και διηύθυνε ο Ομότιμος Καθηγητής της Καρδιοχειρουργικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Άρχων Ακτουάριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως κ. Γεώργιος Μπουγιούκας, ο οποίος αγάπησε την Κλεισούρα και κατέστη ευεργέτης του μαρτυρικού αυτού τόπου.

Η πρώτη εισήγηση έγινε από την Κλεισουριώτισσα Δρ Αρχαιολογίας, Επίτιμη Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων κα Αναστασία Τούρτα, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Ζωγράφοι από τον Γράμμο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Δίκτυα καλλιτεχνών και παραγγελιοδοτών».

Ακολούθησε ο Δρ Αρχαιολογίας και Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Φουστέρης, ο οποίος ανέπτυξε το πολύ ενδιαφέρον θέμα «Το εικονογραφικό πρόγραμμα του καθολικού της Ιεράς Μονής Παναγίας Κλεισούρας».

Στη συνέχεια μίλησε ο Κλεισουριώτης Θεολόγος και Δρ της Ιστορίας του Ελληνισμού κ. Νικόλαος Σιώκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Κτήτορες, δωρητές, και χορηγοί των εκκλησιαστικών μνημείων της Κλεισούρας : ιστορικές και επιγραφικές μαρτυρίες». Αξίζει να σημειώσουμε ότι και σήμερα υπάρχουν Κλεισουριείς ανά την οικουμένη, οι οποίοι ευεργετούν και δείχνουν εμπράκτως την αγάπη τους για την πατρίδα και τον μαρτυρικό τόπο της Κλεισούρας.

Την ημερίδα έκλεισε η Συντηρήτρια αρχαιοτήτων & έργων τέχνης και Προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης κα Δήμητρα Λαζίδου, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Συντήρηση εικόνων και προβλήματα προβολής αμφίγραπτων έργων ζωγραφικής».

Παρόν στην εκδήλωση ήταν η Βουλευτής Ν.Δ. Καστοριάς κα Μαρία Αντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σωτήριος Αδαμόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς κ. Ιωάννης Τόμου, η Αντιδήμαρχος Καστοριάς κα Ματούλα Αντωνίου, η Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Κλεισούρας Γερόντισσα Ευφραιμία, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόριος Λιάντας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Τέλος, τόσο από τον Σεβασμιώτατο, όσο και από τον κ. Μπουγιούκα, τους Εισηγητές και τους παρευρισκόμενους Κλεισουριείς, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας του Εθνολογικού-Λαογραφικού Μουσείου  και της Ίδρυσης ενός Κειμηλιαρχείου, ώστε όλη αυτή η ανεκτίμητη και μοναδική κληρονομιά της Κλεισούρας, ο πλούτος αυτός της Ιστορίας της, να παραμείνει φωτεινός σηματοδότης, για να υπενθυμίζει στις μελλοντικές γενιές το ένδοξο παρελθόν του τόπου και τους αγώνες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ημερίδα, έτσι όπως την κατέγραψε ο φακός του www.oladeka.com, χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσής μας.