Live radio
Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας γιόρτασε η Καστοριά τον Πολιούχο της Άγιο Μηνά (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε ο Πολιούχος και Ελευθερωτής της Καστοριάς Άγιος Μηνάς ο θαυματουργός και η 104η επέτειος από τα Ελευθέρια της πόλεως, σήμερα 11 Νοεμβρίου 2016.

Τις εορταστικές εκδηλώσεις φέτος τίμησε με την παρουσία του η Αυτού Εξοχότητα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Το πρωί, στον βυζαντινό Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά, τελέσθηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος και Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στο λόγο του αναφέρθηκε στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά και στο μαρτύριό του, από το οποίο καλούμαστε κι εμείς σήμερα να διδαχθούμε, όπως διδάχθηκαν και τότε οι Καστοριανοί και έδιναν τον δικό τους αγώνα για την ελευθερία.

Ο Άγιος Μηνάς έζησε σε μια εποχή όπου κυριαρχούσε η λατρεία των ειδώλων, όμως αυτός αντιστάθηκε και έβαλε στην καρδιά του μια πίστη που στηρίζεται στην αλήθεια, που δεν είναι δημιούργημα των ανθρώπων, που δεν ζητάει να θυσιάζονται οι άνθρωποι γι’ αυτήν αλλά να θυσιάζονται με αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Η πίστη προς τον Χριστό είναι μια πίστη που δίνει δυναμική και προοπτική στη ζωή της ανθρωπότητος και δεν είναι πίστη που οδηγεί στη στασιμότητα, στην οπισθοδρόμηση, στην καταστροφή, στο θάνατο και στον όλεθρο, όπως κάνουν τα διάφορα ψευτοείδωλα της κάθε εποχής.

Και συνέχισε ο κ. Χρυσόστομος τόνισε χαρακτηριστικά πως και σήμερα χρειάζεται να αλλάξουμε προσανατολισμό, να πάψουμε να θεωρούμε πως μπορούν να μας οδηγήσουν στην αλήθεια και την ελευθερία τα διάφορα ανθρωποείδωλα που δημιουργούνται για απομακρύνουν τον άνθρωπο από τον Θεό.

Χρειάζεται να αποκτήσουμε έναν προσανατολισμό ανάλογο και αντίστοιχο με αυτόν που πέτυχε στη ζωή του ο Μεγαλομάρτυς Μηνάς. Έναν προσανατολισμό προς την πραγματική έννοια της αλήθεια και προς την πραγματική διάσταση της ελευθερίας, έτσι όπως την παρουσίασε στη ζωή της ανθρωπότητος ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός.

Και κατέληξε ο Επίσκοπος της Μεσσηνίας σημειώνοντας πως η σχέση των Ελλήνων με την Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι σχέση ιδεολογική, δεν είναι μια σχέση που δομήθηκε πάνω σε ένα επίπεδο συμφερόντων αλλά είναι μια σχέση που αφορά την ίδια την ζωή, την προοπτική και τον σκοπό αυτής της ζωής. Και όλοι αυτοί οι οποίοι διακηρύσσουν ότι δεν μπορεί να είναι ο λαός μας, πολίτες μιας κοινωνίας και ταυτόχρονα μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, και προσπαθούν να το διασπάσουν, κινούνται στο χώρο της φαντασίας και στο χώρο του μη πραγματικού.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, έγινε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μηνά στους δρόμους της πόλεως και κατέληξε στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας και ακολούθησε η Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, καλωσόρισε στην ακριτική και βυζαντινή πόλη των Καστοριέων τον ανώτατο άρχοντα της Πατρίδος μας και με λόγους συγκινητικούς τον ταξίδεψε στα μέρη και στα πρόσωπα που έπεσαν εδώ στα σύνορα για του Χριστού την πίστη και της Ελλάδος της ελευθερία.

Επίσης, τον τίμησε με την ανώτατη διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, τον χρυσούν Σταυρόν της Παναγίας της Μαυριωτίσσης και του ευχήθηκε ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, να του χαρίζει κρυστάλλινη υγεία και μακρότητα ημερών, επ’ αγαθώ όλων των Ελλήνων.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη αλλά και τον λαό της Καστοριάς για την υποδοχή που του επεφύλαξαν και σημείωσε χαρακτηριστικά πως θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από τα πρόσωπα που έγραψαν με το αίμα τους την ιστορία της πατρίδος και να κινούμαστε με ενότητα στο μέλλον, χωρίς πολέμους και αντικρούσεις που πλήττουν το συμφέρον των Ελλήνων.

Παρόντες στην Δοξολογία ήταν ο Εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως και Υφυπουργός Αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Τέρενς Κουίκ, ο Δήμαρχος Καστοριάς, οι Βουλευτές του Νομού, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, ο πρ. Πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος, φορείς του τόπου και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Στεφανής Αλκιβιάδης, ο Διοικητής της Αστυνομίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο Διευθυντής της Αστυνομίας Καστοριάς, της Πυροσβεστικής, τοπικοί σύλλογοι, μαθητές και μαθήτριες και πλήθος Καστοριανών πολιτών.

Αμέσως μετά, ακολούθησε η Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο των Ηρώων και η κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.