Live radio
Καστορίας προς Ιερείς : “Να εξομολογείσθε” (Προτρεπτική Εγκύκλιος Χριστουγέννων 2012)

Ιερατική σύναξη πραγματοποιήθηκε εχθές Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς.
Στην τελευταία ιερατική σύναξη για το 2012, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έδωσε σε όλους τους κληρικούς της Μητροπόλεώς μας, τις εγκυκλίους των εορτών, το πρόγραμμα των ακολουθιών αλλά και μια προτρεπτική εγκύκλιο εν’ όψει των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου.
Ο Ποιμενάρχης μας κ. Σεραφείμ, προτρέπει τους κληρικούς της Μητροπόλεώς μας,

να εξομολογηθούν και να φροντίσουν για την κάθαρση της ψυχής τους αλλά και του λαού του Θεού, να δείξουν ενδιαφέρον για τον έρανο της αγάπης και τη φιλανθρωπία απέναντι στο συνάνθρωπό μας.
Επίσης, μιλώντας προς του Ιερείς, χρησιμοποίησε και ανέλυσε ως συμβουλή, αναφερόμενος και στην κατάσταση της Πατρίδος μας αλλά και των Ελλήνων, ένα σημείο από την ομιλία του Μεγάλου Βασιλείου στο 14ο ψαλμό «κατά των τοκιζόντων» που λέει χαρακτηριστικά “Πίνε ύδατα από τα δικά σου αγγεία» (Παροιμ.5,15)…Μη χτυπάς ξένες πόρτες, διότι «είναι στενό το ξένο πηγάδι»(Παροιμ. 23,27). Είναι καλύτερα να παρηγορεί κανείς την ανάγκη του λίγο-λίγο με διάφορες επινοήσεις, παρά αφού υψωθεί με μιας με τα ξένα, ύστερα να απογυμνωθεί από όλα τα υπάρχοντά του… Το δάνειο είναι αρχή ψεύδους, αφορμή αχαριστίας, αγνωμοσύνης, επιορκίας… Εάν ο δανειστής είναι φίλος, μη ζημιώσεις τη φιλία σας, εάν είναι εχθρός, μη γίνεις υποχείριος του εχθρού.

Διαβάστε ολόκληρη την προτρεπτική εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας :

Eγκύκλιος υπ’ αριθμ. 295
Προς τους Αιδεσιμωτάτους Πρεσβυτέρους
της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αγαπητοί μου πατέρες,

Ετοιμαζόμαστε και πάλι να γιορτάσουμε το μυστήριο της ενανθρωπήσεως του Σωτήρος Χριστού, που έγινε κάποια στιγμή του χρόνου, που έδωσε νόημα στο χρόνο, αλλά και συνεχίζει αδιάκοπα να βιώνεται μυστηριακά με το λειτουργικό χρόνο στο μυστικό σώμα του Χριστού που είναι η Εκκλησία μας.
Αυτό το μυστήριο μας φανερώνει:
α) Το δράμα της πτώσεως του ανθρώπου.
β) Την κένωση του Θεού για να θεραπεύσει αυτό το δράμα.
γ) Τον πλουτισμό της ανθρωπίνης υπάρξεως με το θησαύρισμα της αγάπης του Θεού.
δ) Την ανύψωση, τον αγιασμό και τη θέωση του ανθρώπου, που είναι και ο τελικός σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε.
Έτσι, χαράζεται νέος τρόπος ζωής και νέα βιοτή και δεν επιτρέπεται σε μας, που έχουμε το ιδιαίτερο προνόμιο, τόσο του Χριστιανού όσο και του Κληρικού, του διακόνου του μυστηρίου της Ιερωσύνης, να ζούμε μόνο γήινα, ενώ θα πρέπει να ζούμε ουράνια, αφού μας χάρισε ο Χριστός τη νέα πολιτεία του Ουρανού και μας κατέστησε πολίτες της.
Από μας εξαρτάται να ζήσουμε εν Χριστώ και να γίνουμε μέλη της Βασιλείας Του• εάν θα προτιμήσουμε τον Ουρανό για να ζήσουμε αιώνια ή θα προτιμήσουμε τη γη με τα τέλματα της αμαρτίας και μακρυά από το Χριστο, οπότε: «τα οψώνια της αμαρτίας θάνατος» κατά τον Απόστολο Παύλο.
Με αυτές τις εισαγωγικές σκέψεις σας απευθύνω και πάλι γραπτώς και για πολλοστή φορά τις υποχρεώσεις σας απέναντι στο Θεό, στον εαυτό σας και στο συνάνθρωπό μας και σας προτρέπω πατρικά και αδελφικά για τα κάτωθι:
1. Γιά να γιορτάσουμε αληθινά Χριστούγεννα θα πρέπει να καθαρθούμε πνευματικά, ψυχικά, να πλυθούμε μέσα στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως. “Καθαρτέον πρώτον και είτα τω καθαρώ προσομιλητέον”. Μετάνοια ειλικρινής ενώπιον του πνευματικού πατρός, που είναι ένας Κληρικός και ποτέ ένας λαικός ή μία εικόνα, όπως κάνουν πολλοί και συμβουλεύουν ανάλογα και τους Χριστιανούς μας. Στον Επίσκοπο εδόθη η χάρη “του δεσμείν τε και λύειν τα των ανθρώπων πταίσματα” και ο Επίσκοπος εν συνεχεία δίδει αυτήν την άδεια ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ στους Πρεσβυτέρους της Εκκλησίας.
Πληροφορούμαι πως υπάρχουν Κληρικοί που δεν εξομολογήθηκαν ποτέ από τότε που έγιναν Κληρικοί. Αυτό είναι φοβερό, πατέρες μου αγαπητοί. Πως πλησιάζουμε την Αγία Τράπεζα; Πως πιάνουμε το πανακήρατο Σώμα του Χριστού; Πως κοινωνούμε των Αχράντων Μυστηρίων; Σας παρακαλώ, τα φετινά Χριστούγεννα να σημάνουν συναγερμό πνευματικής καθάρσεως. Να εξομολογηθούμε όλοι, να πάρουμε την άφεση των αμαρτιών μας, να φιλοξενήσουμε στον χώρο της καρδιάς μας τον νεογέννητο Κύριο.
2. Εάν εμείς πετύχουμε την κάθαρση της καρδιάς, να ετοιμάσουμε εν συνεχεία και το ποίμνιό μας. Να προτρέψουμε τους Χριστιανούς μας να εξομολογηθούν, να καθαρθούν και εν συνεχεία να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων. Έχουμε ευθύνη γι’ αυτό, και θα δώσουμε φρικτό λόγο στον Θεό για την ραθυμία που δείξαμε ως προς την πνευματική κατάσταση, την τροφοδοσία και την αναγέννηση του ποιμνίου μας.
Κατά την συγκεκριμένη ημέρα επισκέψεως του Πνευματικού, για την οποία πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος ο λαός του Θεού, πρέπει και εσείς να είστε παρόντες στον Ναό με την κατάλληλη θέρμανση, και γενικά να φροντίσετε ως υπεύθυνος Εφημέριος για την απρόσκοπτη εξομολόγηση του ποιμνίου σας. Η αδιαφορία αποτελεί μέγιστο αμάρτημα με φοβερές συνέπειες. . . . .
3. Θα κληθούμε τις ημέρες αυτές, όπως και πάντοτε, να δώσουμε εξετάσεις στην εντολή της αγάπης. Οι αδελφοί μας που υποφέρουν χρειάζονται την βοήθειά μας. Γι’ αυτό λειτουργούν και υπάρχουν τα Φιλόπτωχα Ενοριακά Ταμεία και το Γενικό Φιλόπτωχο της Ιεράς Μητροπόλεως, για να ανακουφίζουν τον ανθρώπινο πόνο. Παρακαλείσθε θερμά να συμπαρασταθείτε με όλες τις δυνάμεις σας στους αδελφούς του Χριστού. Εάν δεν επαρκούν τα έσοδα του Ενοριακού Ταμείου ή δεν υπάρχει Φιλόπτωχο Ταμείο, απευθυνθείτε στην Ιερά Μητρόπολη. Βοηθείστε τους αδελφούς μας να κάνουν και αυτοί Χριστούγεννα. Δεν πρέπει να υπάρ-χει Χριστιανός στην Ενορία μας, που να στερηθεί ένα πιάτο φαγητό αυτήν την ημέρα.
4. Στον τομέα των Ιερών Ακολουθιών θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Να κάνουμε, δηλαδή, όλες τις Ιερές Ακολουθίες, όπως αυτές προβλέπονται από το Τυπικό της Εκκλησίας, με ιδιαίτερο ζήλο, με ιδιαίτερη αγάπη, “ζέον τω πνεύματι, τω Κυρίω δουλεύοντες”, κατά την έκφραση του Αποστόλου Παύλου. Να καλύψουμε και να ικανοποιήσουμε τις λατρευτικές ανάγκες του ποιμνίου μας. Να ενδιαφερθούμε να τελέσουμε την Θεία Λειτουργία στις Ενορίες που δεν έχουν Ιερέα, καθώς και άλλες Ιερές Ακολουθίες. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε στρατιώτες του Χριστού, όπλο μας η προσευχή, οι Ιερές Ακολουθίες. Με αυτές κατεβάζουμε τον Θεό στην γη και ανεβάζουμε τον άνθρωπο στον Ουρανό.
Παρακαλώ προς τούτο θερμά• να μην παραλείψουμε ούτε μία Ακολουθία τις άγιες αυτές ημέρες, ακολουθώντας το Τυπικό της Εκκλησίας μας και, κυρίως, τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί από την Ιερά Μητρόπολη για το Ιερό Δωδεκαήμερο.
5. Προκειμένου να προετοιμάσουμε κατάλληλα τον λαό μας προς υποδοχή για το μεγάλο γεγονός της ενανθρωπήσεως του Κυρίου μας, θα πρέπει να κάνουμε όλοι ανεξαιρέτως, και προς τούτο εντέλλεσθε, το ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ στους Ναούς μας τις παραμονές της μεγάλης εορτής (19,20,21 Δεκεμβρίου) προσκαλώντας προς τούτο και άλλους γείτονες Εφημερίους.
6. Καθαριότητα Ιερού Ναού, Ιερού Βήματος (Αγίας Τραπέζης, Ιερών Σκευών). Όπως, αγαπητοί μου πατέρες, θα προετοιμάσουμε το σπίτι μας για τις εορτές του Δωδεκαημέρου, κατά παρόμοιο τρόπο και μάλιστα με περισσότερη σπουδή, θα πρέπει να προετοιμάσουμε και τον Οίκο του Κυρίου. Συνεργοί και βοηθοί μας τα ευλαβή πρόσωπα της Ενορίας μας, γυναίκες και άνδρες, ενώ για το Ιερό Βήμα εμείς οι ίδιοι με ιδιαίτερη επιμέλεια, με φόβο Θεού. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν Ναοί απεριποίητοι, Ιερό Βήμα – Αγία Τράπεζα – Ιερά Σκεύη σε ακαταστασία. ΠΡΟΣΟΧΗ: Παρακαλείσθε, αλλά και εντέλλεσθε προς τούτο. Θα επιθεωρήσω προσωπικά, όπου μπορώ, για να διαπιστώσω την καθαριότητα του κάθε Ιερού Ναού.
7. Να προσέξουμε και την καθαριότητα των αμφίων μας. Μία καθαρή ή και καινούργια ακόμη στολή, εάν έχει φθαρεί η προηγούμενη, μας προετοιμάζει κατάλληλα να σταθούμε όπως πρέπει στο Ιερό Θυσιαστήριο. Την ταπείνωσή μας δεν θα την δείξουμε με τα λερωμένα και τα φθαρμένα άμφια, αλλά με το ήθος και την συμπεριφορά μας. Προσοχή, ακόμη, και στην ενδυμασία μας, για να μην προκαλούμε τα ειρωνικά σχόλια αρκετών ανθρώπων, αλλά να οικοδομούμε τις συνειδήσεις τους.
8. Παρακαλώ θερμά για την δραστηριοποίηση όλων σας στον ΕΡΑΝΟ της ΑΓΑΠΗΣ. Θα πρέπει να δώσουμε όλοι μας το παρόν προσφέροντας αγάπη και στοργή στους αδελφούς μας Χριστιανούς.
Όλα αυτά, αγαπητοί πατέρες, τα καταθέτω με εμπιστοσύνη στην δική σας αγάπη ως Επίσκοπος και πνευματικός σας πατέρας, αναμένοντας την δική σας ανταπόκριση.
Σας εύχομαι να έχετε την ευλογία του Θεού στην ζωή σας, στην οικογένειά σας, στην Ενορία σας και με υγεία και πνευματική προκοπή να γιορτάσουμε το μεγάλο και υπερφυές γεγονός της Θείας Επιφανείας.

Με πατρικές ευχές

Ο Ε Π Ι Σ Κ Ο Π Ο Σ Σ Α Σ

Ο ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ