Live radio
Ο εορτασμός της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη Ηρακλείου (ΦΩΤΟ)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος, την Παρασκευή 17η Ιουλίου, η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας στην ομώνυμη Ιερά Μονή Της στη Βόνη Πεδιάδος, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Με ευλάβεια και πίστη, μέρες πριν την πανήγυρη, χιλιάδες ευσεβών προσκυνητών, από κάθε μέρος της Κρήτης κατέφθασαν στην Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας, για να προσευχηθούν και να εκζητήσουν τη χάρη και το έλεός Της.

Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 16 Ιουλίου, τελέστηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, ο οποίος απηύθυνε στο εκκλησίασμα εμπνευσμένο θείο λόγο αναφερόμενος στο βίο αλλά και στα θαύματα που επιτελεί καθημερινώς η Αγία.

Στον εσπερινό επίσης παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Καστορίας κ. Σεραφείμ και ο Ποιμενάρχης μας κ. Ανδρέας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησαν παρακλήσεις προς την Αγία, ενώ αργά το βράδυ τελέστηκε νυκτερινή Θεία Λειτουργία στο μικρό βυζαντινό Ναό της Μονής.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η προσέλευση των προσκυνητών συνεχίστηκε αδιάκοπα μέχρι τις πρωινές ώρες.

Την κυριώνυμο ημέρα, Παρασκευή 17 Ιουλίου, τελέστηκε λαμπρό Αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, του Ποιμενάρχη μας κ. Ανδρέα και του Θεοφιλ. Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ κήρυξε το Θείο λόγο, ενώ στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Σεβ. κ. Ανδρέας εκφράζοντας τη χαρά του για την όλη πανήγυρη, ευχαριστώντας εγκαρδίως τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς και όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχή διεξαγωγή της πανηγύρεως.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Αγίας Μαρίνας και των ιερών λειψάνων Της, πέριξ της Ιεράς Μονής.

Νωρίς το απόγευμα τελέστηκε η Ιερά Παράκληση της Αγίας και ακολούθησε αρχιερατικός μεθέορτος εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ανδρέα, στο τέλος του οποίου τελέστηκε κτητορικό μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των κτητόρων της Ιεράς Μονής και των μοναζουσών που ασκήτευσαν σε αυτήν.

Στην πανήγυρη παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο Διευθυντής Α.Τ. Καστελλίου Υπαστυνόμος Α΄ κ. Ζήκος Ιωάννης, ο Διευθυντής Α.Τ. Αρκαλοχωρίου Υπαστυνόμος Α΄ κ. Στυλιανός Κανακούδης, οι εκπρόσωποι του Διοικητή της 133 Σ.Μ. Ιπταμένου Σμηνάρχου κ. Παναγιώτη Δημόπουλου Επισμηναγός Ανέστης Λελίδης, Διευθυντής Υποστήριξης και Επισμηναγός κ. Γεώργιος Ανδρουλάκης, Προσωπάρχης της 133 Σ.Μ. καθώς και η πρώην Βουλευτής Ηρακλείου κ. Μαρία Σκραφνάκη.

Η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου εκφράζει θερμές ευχαριστίες και την ευαρέσκειά της προς όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή της πανηγύρεως, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, το Ε.Κ.Α.Β Κρήτης, τη Διοικούσα Επιτροπή της Ιεράς Μονής και τον πρόεδρο αυτής Πρωτοπρ. κ. Στυλιανό Βλαστό, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως, τους κληρικούς και λαϊκούς, τους ιεροψάλτες, τους εθελοντές, τις χιλιάδες χιλιάδων ευλαβών προσκυνητών και εύχεται η Χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, με τις πρεσβείες της Αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος και θαυματουργού Μαρίνας, να ευλογεί τα πρόσωπά τους και τις οικογένειές τους.

Πηγές : www.imakb.gr, www.romfea.gr