Live radio
Ο Σεβασμιώτατος στους εορτασμούς της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου (ΦΩΤΟ)

Με θρησκευτική κατάνυξη και πατριωτική υπερηφάνεια η Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου τίμησε κι εφέτος την 188η Επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, προσκεκλημένου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Σεραφείμ από τον οικείο Ποιμενάρχη Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Το επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων αποτελεί ο Ιερός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου το απόγευμα του Σαββάτου τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Καστορίας κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η ιερά λιτανευτική πομπή, με επικεφαλής την Εικόνα της Εξόδου και τον Σταυρό ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, από τον Ιερό Ναό στον Κήπο των Ηρώων.
Στην ιερά λιτανεία συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς, ο ιερός κλήρος και οι αρχές του τόπου, ενώ προηγήθηκαν μαθητικές αντιπροσωπίες των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και άλλων περιοχών, φιλαρμονικές και τιμητικά αγήματα και των τριών Σωμάτων του Στρατού.
Στον Κήπο των Ηρώων, ενώπιον του Τύμβου, όπου βρίσκονται τα οστά των Πεσόντων της Εξόδου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων.
Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως και η αναπαράσταση της ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη.
«Τη χαραυγή της 10ης Απριλίου του 1826, στις 02:00’ μετά τα μεσάνυχτα, σείσθηκε η γη της Ελλάδος, αστραποβόλησε ο ουρανός της, η Ελευθερία σκίρτησε από αγαλλίασι. Οι φιλελεύθεροι λαοί της Δύσεως στράφηκαν προς ανατολάς και με ιερό δέος κάρφωσαν το βλέμμα τους σ’ ένα αλωνάκι, στο Μεσολόγγι».
Με τα λόγια αυτά, το πρωί της Κυριακής των Βαΐων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς επεσήμανε τον ηρωϊσμό των κατοίκων της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου και τον θαυμασμό των λαών.
Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 188ης Επετείου της Ηρωικής Εξόδου της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, συνεχίστηκαν και κορυφώθηκαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, όπου τελέσθηκαν ο Όρθρος και η αρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη της τοπικής Εκκλησίας, τόνισε την αξία της προσηλώσεώς μας στις Παραδόσεις της Εκκλησίας και της Πατρίδας.
Αναφερόμενος στο παράδειγμα των Ηρώων της Εξόδου, ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ είπε χαρακτηριστικά: «Έλεγα μέσα μου ότι δεν εξέλειπε από τον τόπο αυτόν η ελπίδα, υπάρχει μια σπίθα στις καρδιές αυτών των ανθρώπων που παρήλασαν εχθές το βράδυ μπροστά από την περίφημη εικόνα της Εξόδου και απότισαν φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σε εκείνους οι οποίοι στάθηκαν στον τόπο αυτό γενναίοι υπερασπιστές της πίστεως και της Πατρίδος».
Σε εκείνους οι οποίοι δεν συνθηκολόγησαν, δεν άλλαξαν την ”άπαξ τοις αγίοις παραδοθείσα πίστην”, αλλά έμειναν σταθεροί και αμετακίνητοι. Σε εκείνους οι οποίοι σφαγιάσθηκαν στον τόπο αυτό και ανέδειξαν αυτήν την πόλη μια ιερά και πνευματική κολυμβήθρα.
Σε εκείνους οι οποίοι έρχονται σήμερα να μας θυμίσουν ότι ο τόπος αυτός είναι δικός τους και δικός μας, ότι είμαστε απόγονοι μαρτύρων και ηρώων, μέσα στις φλέβες μας φέρουμε το αίμα το δικό τους.
Καλούμεθα κι εμείς σήμερα σε αυτήν την τραγωδία που βιώνει ο τόπος μας να δώσουμε την δική μας μαρτυρία, το δικό μας γνήσιο παράδειγμα και να υψώσουμε το ανάστημά μας προς όλους εκείνους οι οποίοι επιβουλεύονται την πατρίδα μας, σε όλους εκείνους οι οποίοι μέχρι σήμερα μας υποτιμούν και ιδιαίτερα σκανδαλίζουν και πικραίνουν αυτόν τον υπερήφανο λαό μας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, προσφωνώντας τους προσκεκλημένους αρχιερείς κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, μίλησε για τη φλόγα, τη λάμψη, τη θυσία, τη δόξα του Μεσολογγίου σε αντίθεση με τις ενέργειες των συγχρόνων αποδομητών της Ιστορίας.
Η απόφαση για την ηρωική Έξοδο, είπε ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, «πάρθηκε ”Eν Ονόματι της Αγίας Τριάδος” . Δεν ήταν μόνο γραφή τα λόγια αυτά.
Ήταν δύναμι που όλοι οι Μεσολογγίτες μεσ’ στις καρδιές τους είχαν γιατί όλοι τον Θεό μετέλαβαν τις δυό τελευταίες ημέρες… Και ακολούθησε η φλόγα, η λάμψι, η θυσία, η δόξα.
Το Μεσολόγγι είναι το άγιο εκπαιδευτήριο της ελληνικής ψυχής. Όσοι θέλουν να φοιτήσουν σ’ αυτό ας θελήσουν να ακούσουν την αιώνια φωνή του.
Πολύ θλιβόμαστε γιατί σήμερα, μέσα στην Ελλάδα στέκονται κάποιοι, μεγάλοι η μικροί, παρ’ ότι ίσως Έλληνες αχάριστοι, στέκονται απέναντι στο Μεσολόγγι και στους ολόλαμπρους ήρωας, ελευθέρους πολιορκημένους.
Αμφισβητούν, περιφρονούν, κατασπιλώνουν τη μνήμη των αθανάτων εκείνων κληρικών και λαϊκών προμάχων. Νάνοι μέσα στην ιστορία, θολωμένοι και ξενοκίνητοι διαστρεβλώνουν την γνήσια ιστορία και περιφρονούν το Μεσολόγγι και τα σύγχρονα προβλήματά του.
Αγνοούν και προσβάλουν τη μνήμη των ηρώων, γιατί είναι ξένοι από τα ιδανικά που ζούσαν εκείνοι. Είναι ξένοι από το Χριστό και τη γνήσια φιλοπατρία. Διερωτάται κανείς, αν όλοι αυτοί ζούσαν το 1826 στο Μεσολόγγι, τι θα έλεγαν στον Ιμπράημ και τι θα προσέφεραν στο Μεσολόγγι;».

Πηγή : http://www.romfea.gr/