Του Κυριάκου Μωυσίδη, Θεολόγου
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας και ολόκληρη η ακριτική Επαρχία της Μακεδονικής αυτής γης, διανύει την εβδομάδα που είναι αφιερωμένη στον αληθινό, τον εθνικό ήρωα, τον Πρωτομάρτυρα της Μακεδονικής Ελευθερίας Παύλο Μελά.
Είναι οι μέρες που κάθε χρόνο πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον ένδοξο ήρωα, τον ενθουσιώδη πατριώτη, τον πολύκλαυστο πρωτομάρτυρα της εθνικής μας παλιγγενεσίας.
Φέτος, 111 χρόνια μετά το φόνο του Παύλου Μελά στο χωριό Στάτιστα, σημερινός Μελάς, αναβιώνουν οι μνήμες του Μακεδονικού Αγώνα και η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Σεραφείμ, θυμάται, τιμά και εκτελεί τα πρέποντα και αυτά που αρμόζουν στον αείμνηστο εθνομάρτυρα.
Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015, με την έναρξη των συναντήσεων της Σχολής Γονέων της ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας. Προσκεκλημένη ομιλήτρια ήταν η Φιλόλογος – Θεολόγος κα Ευδοξία Αυγουστίνου, η οποία μίλησε με θέμα «Μακεδονία πρόφραγμα Ελλάδος», η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ελληνικότητα της Μακεδονίας, στους Μακεδονικούς Αγώνες και στον Παύλο Μελά, παρουσιάζοντας τους αγώνες και τις θυσίες του για την Ελλάδα και την πίστη του στον Χριστό.
Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015, την ημέρα που το 1904 ο Παύλος Μελάς τραυματίστηκε θανάσιμα και το εσπέρας της οποίας άφησε την τελευταία του πνοή, τελέσθηκε Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μητροπόλεως, εκεί που φυλάσσονται τα οστά του, καθώς και της πολυαγαπημένης του συζύγου Ναταλίας Δραγούμη.
Εψάλλη Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας του ψυχής καθώς και των συν αυτώ τελειωθέντων κατά τον Μακεδονικό Αγώνα.
Σήμερα, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ τέλεσε, με τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Αρχιμ. Αθανάσιο Γιαννουσά και άλλους Ιερείς, Ιερό Τρισάγιο στο κενοτάφιο που βρίσκεται στον περίβολο του Ναού των Ταξιαρχών, όπως και τότε ο Προκάτοχός του Μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης που έθαψε το σώμα του εκεί και τέλεσε Τρισάγιο μαζί με τον Πρωτοσύγκελλό του και μετέπειτα Άγιο Πλάτωνα Αϊβαζίδη.
Συγκινητική είναι η επιστολή του Μητροπολίτη Καστορίας Γερμανού Καραβαγγέλη, την οποία και υπογράφει με ψευδώνυμο, προς τον Ίωνα Δραγούμη, όπου γράφει :
«Τη 23η του απαισίου μηνός μετέφερεν επί κραβάτου εις την πόλιν ημών ο στρατός το ιερόν σώμα του πολυκλαύστου μας εθνομάρτυρος. Είναι αδύνατον να περιγράψω ενταύθα την άληστον και ζοφώδη εκείνην ψυχολογικήν στιγμήν. Μικρού δειν έπιπτον λιπόθυμος εν τω Διοικητηρίω και οι κρουνοί των δακρύων μου προύδοσαν εις τους πέριξ την ανεμοζάλην της κλονισθείσης ψυχής μου. Συνελθών εκ της αποτόμου σκοτοδινιάσεως εζήτησα να ενταφιάσω το ιερόν λείψανον του αειμνήστου μας μάρτυρος.
Περί την δύσιν του ηλίου παρεδόθη μοι υπό των Αρχών, αλλά το μεν ένεκα της παρελθούσης ώρας, το δε θέλων να κερδίσω καιρόν προς προετοιμασίαν ανάλογον του μεγάλου ανδρός, κατέθεσα τον σεπτόν νεκρόν εντός μικράς βυζαντινής εκκλησίας κειμένης απέναντι της Μητροπόλεως, δι’ όλης δε της νυκτός άγρυπνος διαμείνας εν τω οίκω φίλου επιστηθίου λαβόντος με παρ’ εαυτώ όπως με παρηγορήση, ητοίμασα νέον νεκρικόν κράβατον με επιστέγασμα φέρον το σημείον του σταυρού και το κλεινόν όνομά του, ητοίμασα τον ένδοξον τάφον του εν τω περιβόλω του βυζαντινού ναούυπό δύο δενδρύλλια απέναντι του παραθύρου μου, τη δε επαύριον Κυριακή, όρθρου βαθέος, περιέδεσα τας μαρτυρικάς χείρας του με εν μετάξινον μαντίλιόν μου, κατέθεσα απί του στήθους του εν Ευαγγέλιον, ένα Σταυρόν και μίαν Εικόνα και πριν αρχίση η λειτουργία ετελέσαμεν την κηδείαν του· πεπνιγμένος εν λυγμοίς ανέγνωσα τας ευχάς εντός του Μητροπολιτικού ναού και μη υπάρχοντος εν αυτώ νεκροταφείου, μετέφερα ο ίδιος εις τον παρακείμενον περίβολον του βυζαντινού ναού των Ταξιαρχών το σεπτόν σκήνος του, τον κατέβρεξα με πύρινα δάκρυα και απελθών έπεσα επί της στρωμνής μου, όπως θρηνώ τον αοίδημον ήρωα. Οι ιερείς καθ’ εκάστην ημέραν διετάχθησαν να εύχωνται επί του τάφου του. Προσωρινώς ανιδρύσαμεν ευπρεπή τάφον, επί του οποίου φέγγει ο νεκρικός φανός, μέχρις ου ανατείλη η ημέρα καθ’ ην η πατρίς θα ανεγείρη σύσσωμος επ’ αυτού το αθάνατον της δόξης τρόπαιον. Τη 22α τρέχοντος ετελέσθη αθορύβως μνημόσυνον, είθε δε η Θεία Πρόνοια να ευδοκήση μετ’ ου πολύ να τελέσωμεν μνημόσυνον πάνδημον οι πάντες επί το αυτό.
Δεν θα λησμονήσω επί ζωής τας οδυνηράς πικρίας, ας διήλθον τας ημέρας αυτάς, εξακολουθώ δε ευρισκόμενος νοερώς εν μέσω ημών και συνοδυρόμενος υμίν.
Απαρηγόρητος
Κώστας Γεωργίου
[Καστορίας Γερμανός]
Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015, θα τελεσθούν οι επίσημες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στο χωριό Μελάς, εκεί που λαβώθηκε από τον εχθρό και μαρτύρησε για την Μακεδονία.
Το πρωί θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ναό του Αγίου Ευσταθίου, ενώ θα ακολουθήσει η απόδοση των τιμών στο ηρώο που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, καθώς και επίσκεψη τιμής στο σπίτι που διέμεινε τότε με τους άνδρες του ελληνικού σώματος, αντιστεκόμενος στην τουρκική και βουλγαρική συμμορία.
«Το μάθατε τι έγινε τούτη την εβδομάδα;
Παύλος Μελάς σκοτώθηκε στης Καστοριάς τα μέρη
Κι άφησε διάτα στα παιδιά, διάτα στα παλικάρια,
Να ειπούνε στη γυναίκα του να ΄χει το γιόκα του καλά»