Live radio
Πανηγυρικά εορτάστηκε η Σύναξη των Καστοριέων Αγίων (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Πανηγυρικά εορτάστηκε η Σύναξη πάντων των εν Καστορία τιμωμένων Αγίων σήμερα, Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος Καστοριάς.

Το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Αρχιμ. Αθανασίου Γιαννουσά και άλλων Κληρικών και των Διακόνων.

Πολλοί ήταν δε οι πιστοί που κατέκλυσαν τον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν αρκετά ιερά λείψανα Αγίων της Καστοριάς από διάφορους Ναούς και Μονές της Μητροπολιτικής Περιφέρειας της Καστοριάς.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στο αποστολικό ανάγνωσμα και στον στίχο «Περιπατείτε μη ως άσοφοι, αλλ’ως σοφοί», σημειώνοντας πως θα πρέπει εμείς οι χριστιανοί να ζούμε ως σοφοί αλλά και ποιοι θεωρούνται σοφοί.

Σοφοί για τον Χριστό είναι αυτοί που έχουν ζωντανή πίστη. Είναι εκείνοι που γνωρίζουν την αλήθεια, αυτοί δηλαδή που διψούν για τον λόγο Του και ποθούν με ζήλο τη διδασκαλία Του.

Σοφός δεν είναι όμως ο κάθε μορφωμένος ή επιστήμονας ή καθηγητής. Δεν είναι ο αλαζόνας ή ο υπερήφανος. Ο Θεός στέλνει το Πνεύμα το Άγιον σ΄αυτούς που πιστεύουν ταπεινά και υπακούουν το θέλημά Του. Τους φωτίζει τη διάνοια να κατανοούν την αλήθεια και να γνωρίζουν τα μυστήρια της βασιλείας του Θεού. Αυτό έγινε και με τους μαθητές του Χριστού, οι οποίοι ήταν αγράμματοι, αλλά σε εκείνους σοφίαν εδίδαξε και αυτούς θεολόγους ανέδειξε.

Και συνέχισε ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ λέγοντας πως τα κριτήρια επομένως για να θεωρείται κάποιος σοφός είναι η ταπεινοφροσύνη, η απλότητα της ψυχής, η αποφυγή της αμαρτίας και όχι η κακία, το ψεύδος και το ατομικό συμφέρον, είναι ο καθημερινός αγώνας για την σωτηρία της ψυχής μας και όχι για ανώφελα και επικίνδυνα έργα.

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος μιλώντας για τους Καστοριείς Αγίους, των οποίων τη Σύναξη πανηγυρίζουμε. Είναι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, που γεννήθηκαν στην Επαρχία μας, που δίδαξαν, που πέρασαν και τιμήθηκαν από τους προγόνους μας, που ελευθέρωσαν και που προστάτευσαν τον λαό του Θεού. Αυτούς τιμούμε και σήμερα εκζητώντας τις ικεσίες τους στον Θρόνο της Θείας Μεγαλωσύνης, για την κατά Χριστόν πορεία μας και τη σωτηρία της ψυχής μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κατόπιν σεπτής εντολής του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, χιεροθέτησε σε Άρχοντα Πρωτέκδικο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, τον Συμβολαιογράφο κ. Βασίλειο Σταμπουλίδη, για τη διακονία του, την αγάπη του προς την Εκκλησία και την προσφορά του σε κάθε αγαθό έργο.

Ο κ. Σεραφείμ συνεχάρη τον κ. Σταμπουλίδη για την τιμητική αυτή διάκριση που του απονέμει το σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας και ο Πατριάρχης του Γένους μας κ. Βαρθολομαίος και του ευχήθηκε να πορεύεται πάντοτε με πνεύμα προσφοράς και αγάπης προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο.

Ο κ. Σταμπουλίδης ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας για την αγάπη του, τον συνεχάρη για την αγωνιστικότητά του και τον εμπνευσμένο για το ποίμνιό του λόγο και ευχήθηκε να του χαρίζει ο Χριστός υγεία και επί πολλά έτη να καθοδηγεί το ποίμνιο της τοπικής Εκκλησίας.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον άξιο, τον ικανότατο οιακοστρόφο του σκάφους της Ορθοδοξίας, τον εγγυητή και συνεχιστή των ελληνοχριστιανικών παραδόσεως και ελπίδων, όπως σημείωσε ο Άρχων Πρωτέκδικος.

Τέλος, ευχήθηκε, εκζητώντας τις Πατριαρχικές του ευχές και ευλογίες, να του χαρίζει η Κύριός μας το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η υγεία και να συνεχίσει την πατριαρχική του διακονία, όπως μέχρι σήμερα, με ζήλο και αγάπη για την κάθε εικόνα του Θεού, για τον κάθε άνθρωπο.