Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ εόρτασε τα ονομαστήριά του στον μητροπολιτικό ιερό ναό Αγίας Σκέπης και Αγίων Αναργύρων, όπου τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του κ. Ιωήλ.
Έλαβαν μέρος οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βεροίας κ. Παντελεήμων, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Κοζάνης κ. Παύλος και ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων.
Το θείο λόγο κήρυξε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων ο οποίος τόνισε: ««Προφήτης θεόληπτος ώφθης, σοφέ Ιωήλ, ελλάμψει του Πνεύματος».
Εορτάζει, αδελφοί μου, σήμερα η Εκκλησία μας τη μνήμη του αγίου προφήτου Ιωήλ, ενός από τους λεγομένους «ελάσσονες» προφήτες. Εορτάζει τη μνήμη του προφήτου εκείνου ο οποίος στο ευσύνοπτο βιβλίο του προφητεύει την έκχυση των δωρεών του αγίου Πνεύματος στην Εκκλησία.
Φορέας ο ίδιος ο προφήτης Ιωήλ των δωρεών του αγίου Πνεύματος περιγράφει το μοναδικό αυτό θαύμα που ζούμε μέσα στην Εκκλησία του Χριστού, τη συνεχιζόμενη δηλαδή ανά τους αιώνες εν τη Εκκλησία Πεντηκοστή.
Διότι, αδελφοί μου, η Πεντηκοστή δεν είναι μόνο η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας μας. Δεν είναι μόνο ένα ιστορικό γεγονός που συνέβη εφάπαξ και δεν επαναλαμβάνεται ποτέ.
Το Πνεύμα το άγιο, το οποίο κατήλθε «εν πυρίναις γλώσσαις» κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, για να σοφίσει τους μαθητές του Χριστού και να μείνει διαπαντός εν τη Εκκλησία συγκροτώντας τον θεσμό της, δεν ήταν απόν προηγουμένως από τον κόσμο. Μόνο που η απομάκρυνση των ανθρώπων από τον Θεό είχε απομακρύνει τη χάρη του αγίου Πνεύματος, το οποίο επέλεγε τους ανθρώπους εκείνους επί τους οποίους εξέχεε τη χάρη του και τους χρησιμοποιούσε ως όργανα του Θεού που αποκάλυπταν τις βουλές του Θεού στους ανθρώπους και προεφήτευαν τα μέλλοντα να συμβούν.
Ένας από αυτούς, τους εκλεκτούς του Θεού, ήταν και ο προφήτης Ιωήλ, ο οποίος 800 χρόνια πριν από την έλευση του Χριστού προεφήτευσε το θαύμα της Πεντηκοστής, προεφήτευσε τη χάρη του αγίου Πνεύματος που θα επεσκίαζε τους ανθρώπους. Γι᾽ αυτό και μεταξύ των αναγνωσμάτων του εσπερινού της Κυριακής της Πεντηκοστής διαβάζεται και ένα απόσπασμα από το προφητικό βιβλίο του Ιωήλ, που μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό γεγονός είναι η παρουσία του αγίου Πνεύματος στη ζωή της Εκκλησίας και στη ζωή μας.
Καί αυτό είναι, αδελφοί μου, το μέγα πλεονέκτημα το οποίο έχουμε εμείς οι χριστιανοί έναντι όχι μόνο των άλλων θρησκειών ή δογμάτων, αλλά και έναντι όλων των ανθρώπων που έζησαν προ Χριστού.
Εμείς ζούμε τη χάρη που εκείνοι δεν μπόρεσαν να ζήσουν. Εμείς απολαμβάνουμε τις δωρεές του Παναγίου Πνεύματος που εκείνοι στερήθηκαν. Εμείς μπορούμε να γευώμεθα τους καρπούς του αγίου Πνεύματος, όλες τις αρετές που το άγιο Πνεύμα χαρίζει στους ανθρώπους, οι οποίοι όχι μόνο το δέχονται με το μυστήριο του ιερού Βαπτίσματος και του Χρίσματος, αλλά και το διατηρούν στην ψυχή μου με τον προσωπικό τους αγώνα και με τη συνειδητή συμμετοχή τους στη ζωή της Εκκλησίας μας, που είναι ζωή του αγίου Πνεύματος, που είναι ζωή εν αγίω Πνεύματι.
Αυτό το άγιο Πνεύμα, που κινούσε τη γλώσσα και την πένα του αγίου προφήτου Ιωήλ, είναι που εκχέει τη χάρη στους πιστούς μέσα στην Εκκλησία διά των μυστηρίων. Είναι όμως και αυτό το οποίο διανέμει τα χαρίσματα στην Εκκλησία με σκοπό να συνεχίζεται το έργο της και να πραγματοποιείται ο σκοπός της στη γη, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη σωτηρία των ανθρώπων. Είναι αυτό που δίδει, όπως γράφει προς τους Εφεσίους ο απόστολος Παύλος, τους αποστόλους, τους προφήτες, τους ευαγγελιστές, τους ποιμένες και διδασκάλους «προς καταρτισμόν των αγίων, εις έργον διακονίας, εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού».
Ένα τέτοιο ποιμένα χάρισε και σε σας το Πνεύμα το Άγιο. Ένα τέτοιο επίσκοπο και πνευματικό πατέρα, τον Σεβασμιώτατο και προσφιλή εν Χριστώ αδελφό, τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, ο οποίος άγει σήμερα τα ονομαστήριά του.
Συλλειτουργήσαμε, λοιπόν σήμερα και συμπροσευχηθήκαμε μαζί του τιμώντας τον προστάτη του Προφήτη Ιωήλ και εκφράζοντας, με την ευκαιρία της εορτής του, τις ευχές μας, την αγάπη μας και την τιμή μας προς το πρόσωπό του και προς το έργο το οποίο τόσα χρόνια επιτελεί ως ποιμενάρχης της θεοσώστου αυτής επαρχίας, αλλά και ως ιεράρχης.
Διότι ο Σεβασμιώτατος διακρίνεται για τα πολλά χαρίσματα με τα οποία τον εκόσμησε το Άγιο Πνεύμα, πολλά από τα οποία έχει κοινά με τον εορταζόμενο και τιμώμενο προστάτη του προφήτη Ιωήλ. Είναι γλυκύς και πράος, όπως και ο προφήτης, άνθρωπος ήσυχος και ταπεινός, με αγάπη για τον άνθρωπο, με φόβο Θεού, ιεράρχης που αναλίσκεται καθημερινά για το ποίμνιό του και για την Εκκλησία. Έχει όμως και ένα ακόμη χάρισμα που τον κάνει να ομοιάζει ιδιαιτέρως με τον προφήτη Ιωήλ. Είναι, όπως και εκείνος, φύση ποιητική, που την εκφράζει αριστοτεχνικά με τους ύμνους που συνθέτει για τον Θεό και τους αγίους, αλλά και με τις ευχές που συγγράφει πλουτίζοντας το Ευχολόγιο της αγίας μας Εκκλησίας.
Αναγνωρίζοντας και τιμώντας το έργο του αλλά και ανταποδίδοντάς του την αγάπη με την οποία μας περιβάλλει και εκείνος, του ευχόμεθα σήμερα να μακροημερεύει και να συνεχίσει να προσφέρει στην Εκκλησία και στον λαό του Θεού, και η χάρη του Θεού να τον στηρίζει και να τον ενισχύει πάντοτε στην πολυεύθυνη αποστολή του».
πηγή : www.imverias.gr