Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στην Ιεροπηγή Καστοριάς λειτούργησε σήμερα, Κυριακή 16 Ιουλίου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.
Η Ιεροπηγή είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1060 μ. και βρίσκεται μόλις 4 χλμ. από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο Ναός της Αγίας Παρασκευής, μοναδικό έργο πετρόκτιστης Βασιλικής Μακεδονικής αρχιτεκτονικής, χτίστηκε το 1867, όπου σύμφωνα με την παράδοση στο σημείο εκείνο είχε βρεθεί από ένα βοσκό η θαυματουργός εικόνα της Αγίας Παρασκευής.
Το 1776 από την Ιεροπηγή πέρασε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, και σήμερα σώζεται το σημείο και ο βράχος από όπου έκανε το κήρυγμά του ο Άγιος Κοσμάς.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ στο λόγο του ερμήνευσε το χωρίο από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής, «Υμείς εστέ το φως του κόσμου..», σημειώνοντας ότι το φως έχει τρεις βασικές ιδιότητες, να φωτίζει, να ζεσταίνει και να απολυμαίνει. Αυτό συνέβη και με την παρουσία των Αγίων Πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου και όλων των Αγίων Συνόδων.
Οι Πατέρες ζέσταναν με τη ζωή τους και με τα καλά τους έργα, απολύμαναν με την ηθική τους ακτινοβολία τη δυσοσμία από την παρουσία της αιρέσεως, αλλά και φώτισαν με το φως και την αγιοπνευματική τους εμπειρία τον άνθρωπο, ώστε να ζει και να βιώνει την αλήθεια, την οποία εκείνη διετράνωσαν μέσα από τις Οικουμενικές Συνόδους. Απεναντίας οι αιρετικοί ήταν μέσα στο σκότος και μέσα στο σκότος κινούνται πάντοτε.
Και συνέχισε ο Μητροπολίτης της Καστοριάς ότι και σήμερα έχουμε αιρετικούς, όπως θα έχουμε και πάντοτε, διότι ο διάβολος θα συνεχίζει το έργο του, με τη διχοστασία και τα σκάνδαλα μέσα στην Εκκλησία του Χριστού. Δεν θα πρέπει όμως να φοβόμαστε, αλλά να ζούμε την αληθινή ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Να ζούμε μέσα στην Εκκλησία, να βιώνουμε την Εκκλησία, να μιμούμεθα τη ζωή των Αγίων Πατέρων και να γνωρίζουμε τη διδασκαλία τους, προκειμένου κι εμείς να γίνουμε φως και να φωτίσουμε τον άνθρωπο της εποχής μας, για να φτάσει κι αυτός στην κατάσταση του φωτός.
Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας συνεχάρη τον Εφημέριο της Ιεροπηγής π. Πέτρο Σαρικαλαϊτσίδη και το εκκλησιαστικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από νέους ανθρώπους και ξεναγήθηκε στα έργα που επιτελούνται με ζήλο και μεράκι από τον Ιερέα και τους κατοίκους του χωριού.