Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εσπερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας με θέμα «Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες της Καστοριάς», που έλαβε χώρα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καστοριάς.
Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής της Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης του Α.Π.Θ. κ. Ευθύμιος Τσιγαρίδας, ο οποίος παρουσίασε ένα μέρος από τον σπάνιο βυζαντινό πλούτο της Καστοριάς.
Οι εικόνες του Βυζαντινού Μουσείου, μαζί μ’ αυτές που βρίσκονται στους Ναούς της πόλεως, συνθέτουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σε αριθμό και ποιότητα σύνολα φορητών εικόνων βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα σύνολα του είδους.
Νωρίτερα, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Τσιγαρίδα για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως, τον συνεχάρη για το έργο του και την επιστημονική του συμβολή στα μνημεία και στα κειμήλια της τοπικής μας Εκκλησίας και του ευχήθηκε να του χαρίζει ο Θεός υγεία να συνεχίσει για πολλά ακόμα έτη την προσφορά του.
Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε, επίσης, ότι οι εικόνες είναι τα βιβλία για τους αγράμματους και διαδραματίζουν ρόλο ανάλογο προς το λόγο και την ιστορία. Μας εμπνέουν φρόνημα ηρωικό, μας οδηγούν στην αρετή, μας δίνουν τη δυνατότητα να δούμε αυτό που ποθούν οι Άγγελοι, τη δόξα δηλαδή του ανθρωπίνου προσώπου που φθάνει στο σημείο της θεώσεως. Θαυμάζουμε, κατά τον Άγιο Γρηγόριο Επίσκοπο Νύσσης, «το αρχέτυπον κάλλος» και ερχόμαστε σε επικοινωνία μαζί του.
Και η τιμητική προσκύνηση των Ιερών εικόνων είναι έκφραση πόθου και αγάπης προς τη μορφή του εικονιζομένου προσώπου και όχι δείγμα ειδωλολατρείας, θα πει ο Μέγας Αθανάσιος. «Γι’ αυτό πολλές φορές, όταν η μορφή εξαλειφθεί, καίμε την άλλοτε εικόνα ως ξύλο άχρηστο. Όπως λοιπόν ο Ιακώβ, όταν επρόκειτο να πεθάνει, «προσκύνησε στην άκρη της ράβδου του Ιωσήφ», τιμώντας όχι τη ράβδο, αλλά εκείνον που την κρατούσε, έτσι και οι πιστοί δεν ασπαζόμαστε τις εικόνες για κανένα άλλο λόγο, όπως καταφιλούμε και τα παιδιά μας πολλές φορές και τους πατέρες μας, αλλά για να δείξουμε τον πόθο της ψυχής μας».
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος τίμησε τον Καθηγητή κ. Τσιγαρίδα με την τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, τον Σταυρό του Πολιούχου Αγίου Μηνά, για όσα προσέφερε στην Καστοριά και στα μνημεία της, καθώς και για την επιστήμη της Χριστιανικής Αρχαιολογίας την οποία διακονεί εδώ και δεκαετίες.