Live radio
Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου επί τοις εγκαινίοις του Αγίου Νικάνορος

εγκύκλιος υπ’ αριθμ. 286

Σ Ε Ρ Α Φ Ε Ι Μ
διά της χάριτος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού
Επίσκοπος και Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας
προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της καθ’ Ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Σε μια ομιλία του στη μεγάλη εορτή του Αγίου Πάσχα, ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, παρουσιάζει όχι μόνο τη θεολογική πλευρά της μεγάλης αυτής εορτής, αλλά προχωρεί και σε προσωπικές υποδείξεις προκειμένου να θεραπεύσει τις ψυχές των ανθρώπων από την παρουσία της αμαρτίας, προσφέροντας το ισχυρότατο φάρμακο που είναι ο ίδιος ο Χριστός.
Έτσι τονίζει τα εξής χαρακτηριστικά : «Αλλ’εγκανίζεσθε, και τον παλαιόν άνθρωπον απορρίψαντες, εν καινότητι ζωής πολιτεύεσθαι» δηλαδή, ζούμε τα προσωπικά μας εγκαίνια, όταν απορρίψουμε τον παλαιό άνθρωπο και αποβάλλουμε τις αμαρτίες μας και δεχθούμε και βιώσουμε το νέο άνθρωπο που παιδαγωγεί τον εαυτό του και εγκρατεύεται από τα πάθη της ψυχής και του σώματος.

Έτσι εγκαίνια προσωπικά είναι η απόρριψις του παλαιού και η βίωσις του νέου ανθρώπου.
Είναι η απόρριψη της αμαρτίας και η παρουσία της χάριτος του Θεού μέσα στις ψυχές μας.

Τα εγκαίνια του καθενός μας είναι η πνευματική καρποφορία και η αλλοίωσις του εσωτερικού μας κόσμου. Αυτή η αλλοίωσις δεν είναι μια στατική κατάσταση που πολλές φορές κρύβει συναισθηματισμούς και άλλα ψυχολογικά φαινόμενα, αλλά μια δυναμική και συνεχής απόρριψη της αμαρτίας και επικοινωνία με το Θεό.
Η προσπάθεια του κάθε ανθρώπου για να πετύχει τον προσωπικό του εγκαινιασμό, συνιστά ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, είναι να χαλιναγωγήσει την όραση, την όσφρηση, τη γεύση, την αφή, την ακοή, δηλαδή όλες τις δυνάμεις του επιθυμητικού και να τις στρέψει προς το Θεό.
Σας γράφω όλα αυτά αδελφοί μου, γιατί στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου, η τοπική μας Εκκλησία θα μας βοηθήσει με τον εγκαινιασμό του Ιερού Ναού Αγίου Νικάνορος Χλόης Καστοριάς, να ζήσουμε για λίγο και τον προσωπικό μας εγκαινιασμό.
Όταν λέμε εγκαίνια ενός Ιερού Ναού, εννοούμε την καθιέρωση, τον καθαγιασμό του Ιερού Θυσιαστηρίου από τον Επίσκοπο της τοπικής Εκκλησίας, με την τοποθέτηση σ’ αυτό Ιερών Λειψάνων Αγίων Μαρτύρων της Εκκλησίας μας και τη χρήση του διά του Αγίου Μύρου, που φανερώνει την παρουσία των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος.
Άλλωστε, στην Ορθόδοξη Εκκλησία τρεις είναι οι βασικοί άξονες της πνευματικής μας ζωής :
 Το Ιερό Θυσιαστήριο, στο οποίο τελείται η Θεία Λειτουργία και το οποίο οικοδομήθηκε με την άδεια και την ευλογία του Επισκόπου.
 Ο Επίσκοπος, ο οποίος καθιερώνει το θυσιαστήριο και που είναι αυτός ο Επίσκοπος το μυστήριο της αισθητής παρουσίας του Χριστού μέσα στο χώρο της Εκκλησίας.
 Η παρουσία των μαρτυρικών Λειψάνων, τα οποία τοποθετούνται στην Αγία Τράπεζα.
Ο εγκαινιασμός ενός Ιερού Ναού δεν είναι μόνο από τις πιο ωραίες τελετές της Εκκλησίας με περιεχόμενο θεολογικό και σωτηριολογικό αλλά και μια Ιερά Ακολουθία με ιδιαίτερη χάρη, η οποία παρέχεται από την παρουσία των μαρτυρικών Ιερών Λειψάνων, του Αγίου Μύρου και των ευχών της Εκκλησίας.
Άκουσα με τ’ αυτιά μου τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, να λέγει πόσο συγκλονισμό “αισθάνεται” κατά την τελετή του Αγίου Μύρου και στα εγκαίνια ενός Ιερού Ναού.
Στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου όμως, η Καστοριά θα έχει και μια ιδιαίτερη ευλογία. Θα έχει για 24 ώρες ένα τμήμα του χαριτόβρυτου Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, από τη Θεσσαλονίκη, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος για την τελετή των εγκαινίων.
Έτσι ο μυροβλύτης Άγιος, το στόλισμα των Μαρτύρων, ο Θεσσαλονικεύς Άγιος Δημήτριος, θα έρθει από τη Θεσσαλονίκη για να τιμήσει τον επίσης Θεσσαλονικέα Άγιο Νικάνορα, στα εγκαίνια του Ναού του και να χαρεί μαζί με όλους τους Μακεδόνες, για τη συμπλήρωση 100 ετών από τα ελευθέρια της βυζαντινής και ακριτικής, θεοφρουρήτου και παναγιοσκέπαστης Καστοριάς.
Εκατό χρόνια ελευθερίας αυτού του τόπου. Και εγκαινιάζουμε έναν Ιερό Ναό, που χτίστηκε με κόπο και στολίστηκε με ιδρώτα, με προσφορές αδελφών μας, πολλές φορές πτωχών συνανθρώπων μας, με την παρουσία του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου και όλα αυτά άρρηκτα συνδεδεμένα.
Γι’ αυτό και πατρικά σας προτρέπω για τη συμμετοχή όλων μας :
Α) Στην υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 6.00 μ.μ., στον κόμβο του Αγίου Νικάνορος.
Β) Στον Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Εσπερινό που θα τελεσθεί στις 6.30 μ.μ.
Γ) Στην Ακολουθία των Εγκαινίων και στην πρώτη Θεία Λειτουργία στον εγκαινιασθέντα Ιερό Ναό, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου.
Σας προτρέπω ακόμα, αυτή την ημέρα να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να συμμετάσχουμε στα Άχραντα Μυστήρια, να κοινωνήσουμε, προκειμένου να ζήσουμε τον προσωπικό μας εγκαινιασμό, για το οποίο μας μίλησε ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, στην αρχή αυτής της εγκυκλίου.
Αδελφοί μου, τα εγκαίνια ενός Ιερού Ναού, δεν είναι μόνο μέγιστο γεγονός μιας μόνο Ενορίας, αλλά ολοκλήρου της τοπικής Εκκλησίας.
Γι’ αυτό και η Εκκλησία, μάς διασώζει ημερομηνίες εγκαινίων Ιερών Ναών, ακόμη και θαυμαστά υμνογραφήματα για τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου μας στα Ιεροσόλυμα.
Σας παρακαλώ για τη συμμετοχή σας στα Εγκαίνια του Ιερού Ναού του προστάτου των παιδιών μας Αγίου Νικάνορος, την απόδοση τιμής στο Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο, και το πιο σημαντικό, την παρουσία της χάριτος του Θεού στη ζωή μας, που τόσο ανάγκη έχουμε σήμερα.

Με θερμές ευχές

Ο Ε Π Ι Σ Κ Ο Π Ο Σ Σ Α Σ

Ο ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ