Live radio
Καστορίας Σεραφείμ :”Ο χριστιανός οφείλει να βιώνει το μυστήριο του Σταυρού”

Αδελφοί μου αγαπητοί,

Αξιωνόμαστε σήμερα, μέσα στο πνευματικό κλίμα της ορθοδόξου λατρείας μας, να προσκυνήσουμε το πανσεβάσμιο Ξύλο του Σταυρού, τον Θρόνο αυτόν του Βασιλέως Χριστού, πάνω στον οποίον ο Βασιλεύς Χριστός διά του ιδίου αίματος, διά των ιδίων δακτύλων υπέγραψε την ελευθερία του ανθρώπου από τα δεσμά του θανάτου και της αμαρτίας.

Από τότε, το καταραμένο αυτό ξύλο έγινε τρόπαιο νίκης και σημαία θριάμβου. Έγινε όπλο κατά του διαβόλου και θυρεός της πίστεως. Γι’ αυτό και οι θεοφόροι Πατέρες της Εκκλησίας μας υπερτονίζουν ότι οφείλουμε να προσκυνούμε τον τύπο του Σταυρού, διότι «είναι σημείο και τρόπαιο μέγιστο του Χριστού εναντίον του διαβόλου και όλης της αντικειμένης φάλλαγγος». «Φρίττουσιν οι δαίμονες και φυγαδεύονται τούτον τυπούμενον ορώντες» θα μας τονίσει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς.

Όχι μόνον να προσκυνούμε, αλλά και να σημειώνουμε σωστά το σημείο του Σταυρού επάνω μας και να ζητούμε την χάρη του Σταυρωθέντος Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Καί πρώτον. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος θα μας υπενθυμίσει: «Να κάνεις τον σταυρόν σου και να τον σχηματίζεις επάνω εις το μέτωπόν σου, διότι έτσι δεν θα μπορέσει να σε βλάψει σε κάτι όχι μόνο άνθρωπος που συναντάς και ο οποίος εναντιώνεται σε σένα, αλλά ούτε και αυτός ο διάβολος, διότι σε βλέπει να φαίνεσαι παντού οπλισμένος με αυτά τα πνευματικά όπλα τα παντοδύναμα και νικηφόρα».

Δεύτερον. Ο Άγιος Κύριλλος Πατριάρχης Ιεροσολύμων στην Τέταρτη Κατήχησή του μας σημειώνει και αυτός την δική του εμπειρία: «Μην ντρεπόμαστε να κάνουμε το σημείο του σταυρού. Αλλά και εάν άλλος κρύβεται από τα μάτια των άλλων ανθρώπων για να κάνει τον σταυρό του, συ ο πιστός φανερά να σφραγίζεις το μέτωπό σου με το σημείο του σταυρού, ώστε οι δαίμονες, αφού βλέπουν το σημείο του παντοδυνάμου Βασιλέως, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, να φεύγουν μακρυά τρέμοντες».

Τρίτον. Ο Χριστιανός δεν οφείλει μόνο να ασπάζεται τον Τίμιο Σταυρό, ούτε μόνο να κάνει τον σταυρό του, αλλά και να βιώνει το μυστήριο του Σταυρού. Δηλαδή, να αγωνίζεται να αποφεύγει την αμαρτία, να καλλιεργεί τις αρετές και τα χαρίσματα που του δώρισε ο Θεός και να βιώνει στην ζωή του το θέλημα του Θεού. Έτσι θα βρίσκεται στην πράξη και στην θεωρία, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοσή μας. Με άλλα λόγια, διά της μετανοίας θα καθαρίζει την καρδιά του και θα φθάνει στον φωτισμό του νού και θα βλέπει τον Θεό ως φως. Αυτή η μέθοδος, την οποία συνιστά η Αγία μας Εκκλησία, είναι η βίωση του Σταυρού.

Αδελφοί μου αγαπητοί,

Με αυτές τις σκέψεις σας παρακαλώ να καταφεύγουμε πάντοτε στη βοήθεια του Τιμίου Σταυρού επαναλαμβάνοντας την προτροπή του ιερού υμνογράφου: «Η αήττητος και ακατάλυτος και θεία δύναμις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού μη εγκαταλίπης ημάς τους αμαρτωλούς».

Επιτρέψτε μου, ακόμη, να σας υπενθυμίσω και τα κάτωθι:

Στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, Σάββατο απόγευμα και Κυριακή πρωί, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος θα γιορτάσουμε για πρώτη φορά στην Καστοριά, αλλά και με την βοήθεια του Θεού θα γιορτάζουμε κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, δηλαδή την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, την Οσία Σοφία από την Κλεισούρα, που βίωσε στην ζωή της την ενέργεια του Σταυρού.

Μαζί με το Ιερό Μνημόσυνο για την Μικρασιατική Καταστροφή, για τους προγόνους μας που έπεσαν θύματα της θηριωδίας, θα θυμόμαστε και το κυνηγημένο πουλί του Πόντου και θα ζητούμε την πρεσβεία της και την μεσιτεία της στον Θρόνο της Θείας Μεγαλωσύνης.

Τα θαύματά της καθημερινά και οι εμφανίσεις της πολλές. Γι’ αυτό και σας παρακαλώ θερμά, στην τραγωδία που βιώνει ο τόπος μας, με την συμμετοχή μας και την προσευχή μας να παρακαλέσουμε την Αγία για την επίλυση των προβλημάτων μας, την θεραπεία των ασθενών μας και την παρουσία της στην ζωή μας.

Συγκεκριμένα:

Το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου το απόγευμα και ώρα 6.00 μ.μ., στα προπύλαια του Ιερού Ναού Αγίου Νικάνορος Καστοριάς θα γίνει η υποδοχή της Τιμίας Κάρας της Αγίας Σοφίας από την Ιερά Μονή Κλεισούρας και στην συνέχεια θα τελεσθεί Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός.

Την επομένη ημέρα, Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, το πρωί θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ακολούθως το Ιερό Μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής και μετά θα γίνει η λιτάνευση της Τιμίας Κάρας της Αγίας Σοφίας και της Ιεράς Εικόνος της πέριξ του Ιερού Ναού.

Σας παρακαλώ όλους θερμά για την προσευχή σας και την συμμετοχή τόσο στις απογευματινές όσο και στις πρωινές αυτές Ιερές Ακολουθίες.

Σας ασπάζομαι όλους στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και σας εύχομαι πλούσια την ευλογία του Σταυρωθέντος και Αναστάντος Κυρίου μας και πολλές τις πρεσβείες της Αγίας Σοφίας σε όλους σας.

Με θερμές πατρικές ευχές

Ο Ε Π Ι Σ Κ Ο Π Ο Σ Σ Α Σ

Ο ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ