Live radio
Καστορίας Σεραφείμ : “Πατέρες μου, δίνουμε εξετάσεις”

Στους Ιερείς της Μητροπόλεώς του απευθύνεται εν’ όψει των αγίων ημερών των Χριστουγένων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ και γεμάτος πατρική αγάπη συμβουλεύει, καθοδηγεί και παρακαλεί.

Ο Σεβασμιώτατος χρησιμοποιεί προτρεπτικούς λόγους των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας για να συμβουλεύσει τους Ιερείς του αλλά και την παράδοση που παρέλαβε από τους πνευματικούς του πατέρες για την προετοιμασία και την υποδοχή της Γεννήσεως του Χριστού.

Ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ μεταξύ άλλων απευθύνεται στους Ιερείς και τους λέγει «Τώρα πατέρες μου, δίνουμε εξετάσεις!».

Διαβάστε ολόκληρη το κείμενο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ :

Η αγάπη και η φιλανθρωπία του Θεού μας αξιώνει και πάλι φέτος να ζήσουμε το χαρμόσυνο και εορταστικό κλίμα της μητροπόλεως πασών των εορτών, που είναι τα Χριστούγεννα, όπως ονομάζει αυτήν την εορτή ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Οι θεοφόροι Πατέρες, οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, καθώς και οι Ορθόδοξοι πρόγονοί μας είχαν ένα διαφορετικό τρόπο εορτασμού αυτής της εορτής. Μπορεί να μην υπήρχαν στολισμένοι δρόμοι και διακοσμημένες βιτρίνες, ούτε πλούσια τραπέζια και γλέντια και μάλιστα σε καιρό νηστείας. Γιόρταζαν τα Χριστούγεννα πανηγυρικά και όχι κοσμικά. Θεϊκά και υπερκόσμια, όπως γράφει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος1. Κι όταν μάλιστα σήμερα η πατρίδα μας βιώνει αυτήν την ανείπωτη τραγωδία και ο πλανήτης μας φλέγεται από την παρουσία του πολέμου και η γη ποτίζεται με τα αίματα χιλιάδων ανθρώπων, απαιτείται ιδιαιτέρως από εμάς τους ποιμένες της Εκκλησίας, ο εορτασμός όλων αυτών των ημερών του Ιερού Δωδεκαημέρου να είναι λατρευτικός, πνευματικός, φιλανθρωπικός, ενισχυτικός και συγχρόνως στηρικτικός για τον κάθε πονεμένο άνθρωπο.

Γι’ αυτόν τον εορτασμό μας αναφέρει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος σε μία περίφημη ομιλία :

«Αυτό είναι για μας το νόημα της πανηγύρεως και αυτό γιορτάζουμε σήμερα : Την έλευση του Θεού προς τους ανθρώπους, προκειμένου εμείς οι άνθρωποι να πάμε να κατοικήσουμε κοντά στον Θεό η να επανέλθουμε (διότι έτσι νομίζω είναι σωστότερο να ειπωθεί) κοντά στον Θεό και να ενδυθούμε τον νέον άνθρωπο, αφού εγκαταλείψουμε τον παλαιό. … Ας γιορτάσουμε επομένως όχι με κοσμικά πανηγύρια, αλλά με τρόπο θεϊκό.

… Πως θα γίνει αυτό; Μη στολίσουμε τις πόρτες μας, μην οργανώσουμε χορούς, μη χορτάσουμε τα μάτια μας, μη ευχαριστήσουμε την ακοή μας με μελωδίες μουσικών οργάνων, μην κάνουμε θηλυπρεπή την όσφρησή μας (με τα αρώματα), μη διαφθείρουμε την γεύση μας (με τα φαγητά), … ας μη δείξουμε αδυναμία σε ενδύματα μαλακά και πλούσια, των οποίων το κυριώτερο χαρακτηριστικό είναι ότι είναι άχρηστα, … Ας μην παραδινόμαστε σε γλέντια και οινοποσίες.

… Ας μην μας προσφέρουν η γη και η θάλασσα την πολύτιμη κοπριά τους. Γιατί έτσι ξέρω εγώ να αποκαλώ την πολυτέλεια. Ας μην προσπαθούμε να ξεπεράσει ο ένας τον άλλον στην ακολασία. Διότι ακολασία για μένα είναι κάθε τι περιττό και κάθε τι περισσότερο απ’ ο,τι χρειαζόμαστε.

… Αλλά αυτά ας τα αφήσουμε στους ειδωλολάτρες. Εμείς οι οποίοι προσκυνούμε τον Λόγον, ακόμη κι αν θα πρέπει να απολαύσουμε κάτι, ας το απολαύσουμε με την λογική και τον θείο νόμο και με αφηγήσεις που αναφέρονται … στην σημερινή πανήγυρη (των Χριστουγέννων), για να είναι αρμόζουσα η απόλαυση και για να μην απομακρύνεται από Εκείνον που μας συγκέντρωσε για να πανηγυρίσουμε»2.

Ακολουθώντας κι εμείς, αγαπητοί μου πατέρες, τις θεόπνευστες υποδείξεις του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ας εντείνουμε φέτος την προσπάθειά μας για την όσο το δυνατόν πνευματικότερη προσέγγιση της μεγάλης αυτής εορτής, δίνοντας ταυτόχρονα με τον λόγο μας και τις Ιερές Ακολουθίες και δείχνοντας με το παράδειγμά μας στην οικογένειά μας, στους γύρω μας και στους ενορίτες μας την αληθινή διάσταση και τον πραγματικό εορτασμό των Χριστουγέννων.

Μαζί με τα παραπάνω σας προτρέπω ως συμπρεσβύτερος αδελφός σας και τα κάτωθι:

1. Για να γιορτάσουμε αληθινά Χριστούγεννα θα πρέπει να καθαρθούμε πνευματικά, ψυχικά, να πλυθούμε μέσα στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως. “Καθαρτέον πρώτον και είτα τω καθαρώ προσομιλητέον”. Μετάνοια ειλικρινής ενώπιον του πνευματικού πατρός, που είναι ένας Κληρικός και ποτέ ένας λαϊκός η μία εικόνα, όπως κάνουν πολλοί και συμβουλεύουν ανάλογα και τούς Χριστιανούς μας. Στον Επίσκοπο εδόθη η χάρη “του δεσμείν τε και λύειν τα των ανθρώπων πταίσματα” και ο Επίσκοπος εν συνεχεία δίδει αυτήν την άδεια ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ στους Πρεσβυτέρους της Εκκλησίας.

Και στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως πρωτοστατούν και προσέρχονται με ταπείνωση πρώτοι οι Κληρικοί. Πως αλλιώς πλησιάζουμε την Αγία Τράπεζα; Πως πιάνουμε το πανακήρατο Σώμα του Χριστού; Πως κοινωνούμε των Αχράντων Μυστηρίων; Σας παρακαλώ, τα φετινά Χριστούγεννα να σημάνουν συναγερμό πνευματικής καθάρσεως. Να εξομολογηθούμε όλοι, να πάρουμε την άφεση των αμαρτιών μας, να φιλοξενήσουμε στον χώρο της καρδιάς μας τον νεογέννητο Κύριο.

2. Μόλις εμείς πετύχουμε την κάθαρση της καρδιάς, να ετοιμάσουμε εν συνεχεία και το ποίμνιό μας. Να προτρέψουμε τούς Χριστιανούς μας να εξομολογηθούν, να καθαρθούν και εν συνεχεία να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων. Έχουμε ευθύνη γι’ αυτό, και θα δώσουμε φρικτό λόγο στον Θεό για την ραθυμία που δείξαμε ως προς την πνευματική κατάσταση, την τροφοδοσία και την αναγέννηση του ποιμνίου μας.

Κατά την συγκεκριμένη ημέρα επισκέψεως του Πνευματικού, για την οποία πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος ο λαός του Θεού, πρέπει και εσείς να είστε παρόντες στον Ναό με την κατάλληλη θέρμανση, και γενικά να φροντίσετε ως υπεύθυνος Εφημέριος για την απρόσκοπτη εξομολόγηση του ποιμνίου σας. Η αδιαφορία αποτελεί μέγιστο αμάρτημα με φοβερές συνέπειες. . . . .

3. Θα κληθούμε τις ημέρες αυτές, όπως και πάντοτε, να δώσουμε εξετάσεις στην εντολή της αγάπης. Οι αδελφοί μας που υποφέρουν χρειάζονται την βοήθειά μας. Γι’ αυτό λειτουργούν και υπάρχουν τα Φιλόπτωχα Ενοριακά Ταμεία και το Γενικό Φιλόπτωχο της Ιεράς Μητροπόλεως, για να ανακουφίζουν τον ανθρώπινο πόνο. Παρακαλείσθε θερμά να συμπαρασταθείτε με όλες τις δυνάμεις σας στους αδελφούς του Χριστού. Εάν δεν επαρκούν τα έσοδα του Ενοριακού Ταμείου η δεν υπάρχει Φιλόπτωχο Ταμείο, απευθυνθείτε στην Ιερά Μητρόπολη. Βοηθείστε τούς αδελφούς μας να κάνουν και αυτοί Χριστούγεννα. Δεν πρέπει να υπάρχει Χριστιανός στην Ενορία μας, που να στερηθεί ένα πιάτο φαγητό αυτήν την ημέρα.

4. Στον τομέα των Ιερών Ακολουθιών θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Να κάνουμε, δηλαδή, όλες τις Ιερές Ακολουθίες, όπως αυτές προβλέπονται από το Τυπικό της Εκκλησίας, με ιδιαίτερο ζήλο, με ιδιαίτερη αγάπη, “ζέον τω πνεύματι, τω Κυρίω δουλεύοντες”, κατά την έκφραση του Αποστόλου Παύλου. Να καλύψουμε και να ικανοποιήσουμε τις λατρευτικές ανάγκες του ποιμνίου μας. Να ενδιαφερθούμε να τελέσουμε την Θεία Λειτουργία στις Ενορίες που δεν έχουν Ιερέα, καθώς και άλλες Ιερές Ακολουθίες. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε στρατιώτες του Χριστού, όπλο μας η προσευχή, οι Ιερές Ακολουθίες. Με αυτές κατεβάζουμε τον Θεο στην γη και ανεβάζουμε τον άνθρωπο στον Ουρανό.

Παρακαλώ προς τούτο θερμά• να μην παραλείψουμε ούτε μία Ακολουθία τις άγιες αυτές ημέρες, ακολουθώντας το Τυπικό της Εκκλησίας μας και, κυρίως, τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί από την Ιερά Μητρόπολη για το Ιερό Δωδεκαήμερο.

5. Προκειμένου να προετοιμάσουμε κατάλληλα τον λαό μας προς υποδοχή για το μεγάλο γεγονός της ενανθρωπήσεως του Κυρίου μας, θα πρέπει να κάνουμε όλοι ανεξαιρέτως, και προς τούτο εντέλλεσθε, το ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ στους Ναούς μας τις παραμονές της μεγάλης εορτής (19,20,21,22 Δεκεμβρίου) προσκαλώντας προς τούτο και άλλους γείτονες Εφημερίους.

6. Καθαριότητα Ιερού Ναού, Ιερού Βήματος (Αγίας Τραπέζης, Ιερών Σκευών). Όπως, αγαπητοί μου πατέρες, θα προετοιμάσουμε το σπίτι μας για τις εορτές του Δωδεκαημέρου, κατά παρόμοιο τρόπο και μάλιστα με περισσότερη σπουδή, θα πρέπει να προετοιμάσουμε και τον Οίκο του Κυρίου. Συνεργοί και βοηθοί μας τα ευλαβή πρόσωπα της Ενορίας μας, γυναίκες και άνδρες, ενώ για το Ιερό Βήμα εμείς οι ίδιοι με ιδιαίτερη επιμέλεια, με φόβο Θεού. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν Ναοί απεριποίητοι, Ιερό Βήμα – Αγία Τράπεζα – Ιερά Σκεύη σε ακαταστασία. ΠΡΟΣΟΧΗ: Παρακαλείσθε, αλλά και εντέλλεσθε προς τούτο.

7. Να προσέξουμε και την καθαριότητα των αμφίων μας. Μια καθαρή η και καινούργια ακόμη στολή, εάν έχει φθαρεί η προηγούμενη, μας προετοιμάζει κατάλληλα να σταθούμε όπως πρέπει στο Ιερό Θυσιαστήριο. Την ταπείνωσή μας δεν θα την δείξουμε με τα λερωμένα και τα φθαρμένα άμφια, αλλά με το ήθος και την συμπεριφορά μας. Προσοχή, ακόμη, και στην ενδυμασία μας, για να μην προκαλούμε τα ειρωνικά σχόλια αρκετών ανθρώπων, αλλά να οικοδομούμε τις συνειδήσεις τους.

8. Παρακαλώ θερμά για την δραστηριοποίηση όλων σας στον ΕΡΑΝΟ της ΑΓΑΠΗΣ. Θα πρέπει να δώσουμε όλοι μας το παρόν προσφέροντας αγάπη και στοργή στους αδελφούς μας Χριστιανούς.

9. Άφησα τελευταίο το πιο σπουδαίο και το πιο σημαντικό. Όπως ανέφερα και παραπάνω η πατρίδα μας βιώνει μία αληθινή τραγωδία και ο πονεμένος λαός μας ζει κάτω από δύσκολες συνθήκες αντιμετωπίζοντας καθημερινά πληθώρα προβλημάτων. Τώρα, πατέρες μου, δίνουμε εξετάσεις! Γι’ αυτό σας προτρέπω και πάλι πατρικά:

Α. Παρηγορείτε τον λαό μας.

Β. Ενισχείστε αυτούς που βρίσκονται σε απόγνωση και απελπισία.

Γ. Προσφέρετε την χάρη και την ευλογία του Θεού στον καθένα που σας ζητά βοήθεια.

Δ. Βρείτε αυτούς που έχουν ανάγκη και προσφέρετέ τους τα απαραίτητα, είτε από το Ενοριακό σας Φιλόπτωχο Ταμείο, είτε ενημερώνοντας την σχετικώς Ιερά Μητρόπολη.

Ε. Προσευχηθείτε γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

ΣΤ. Πυκνώστε τις Ιερές Ακολουθίες (Θείες Λειτουργίες, Αγρυπνίες, Εσπερινούς, Αγιασμούς, Ευχέλαια, κ.α.), ζητώντας μ αυτόν τον τρόπο το έλεος του Θεού.

Όλα αυτά, αγαπητοί πατέρες, τα καταθέτω με εμπιστοσύνη στην δική σας αγάπη ως Επίσκοπος και πνευματικός σας πατέρας, αναμένοντας την δική σας ανταπόκριση.

Σᾶς εύχομαι να έχετε την ευλογία του Θεού στην ζωή σας, στην οικογένειά σας, στην Ενορία σας και με υγεία και πνευματική προκοπή να γιορτάσουμε το μεγάλο και υπερφυές γεγονός της Θείας Επιφανείας.


1 Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, Λόγος λη , Εις τα Θεοφάνια, είτουν Γενέθλια του Σωτήρος, κεφ. 4, ΕΠΕ 5,41.

2 Αυτόθι, 41-45.