Live radio
“Η θεραπεία μας”

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ

Γράφοντας ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στο Συμβουλευτικό του Εγχειρίδιο και παραθέτοντας με την αγιοπνευματική του εμπειρία γνώμες των θεοφόρων Πατέρων της Εκκλησίας μας το πως θεραπεύθηκε το ανθρώπινο γένος από την φθοροποιό αμαρτία και από τα δεσμά και την τυραννία του διαβόλου και των παθών, μας αναφέρει για την «ξενότροπη ιατρική».
Με την ένσαρκη παρουσία του Υιού και Λόγου του Θεού, ο Χριστός θεραπεύει την αμαρτία του Αδάμ.
Με την πτωχεία Του γιατρεύεται η δική μας πτωχεία.
Με το Πάθος θεραπεύονται τα δικά μας πάθη.
Με τον σταυρικό Του θάνατο θεραπεύεται ο ιδικός μας θάνατος.

Γι’ αυτό γεμάτος θαυμασμό ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος θα τονίσει χαρακτηριστικά: «Μεταλαμβάνει της εμής σαρκός, ίνα και την εικόνα σώση, και την σάρκα αθανατίση»1.
Ο έμπειρος Θεολόγος ακόμη, ο Άγιος Συμεών, αυτός που χαρακτηρίστηκε από την Εκκλησία μας ως ο Νέος και ο Τρίτος Θεολόγος, στον Κατηχητικό του Λόγο θα πεί: «Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι κατά κάποιο τρόπο σιχαίνονται τους ασθενείς και πτωχούς. Και ο επίγειος βασιλιάς δεν ανέχεται να τους βλέπει. Οι άρχοντες τούς αποστρέφονται, οι πλούσιοι τούς περιφρονούν και συναντώντας τους τούς προσπερνούν σαν να μην είναι τίποτα. Και κανείς δεν θεωρεί ευτύχημα το να συναναστρέφεται με αυτούς. Ο Θεός όμως … που έχει τόση μεγαλοπρέπεια, που κανείς δεν μπορεί να την βαστάξει, καταδέχθηκε να γίνει πατέρας και φίλος και αδελφός αυτών που τους είχαν απορρίψει οι άνθρωποι, αλλά και θέλησε να σαρκωθεί και να γίνει όμοιος με μας σε όλα πλην της αμαρτίας, και να μας κάνει μετόχους της δόξας και της Βασιλείας Του. Ω πόσος είναι ο πλούτος της αγαθότητός Του! Ω πόσο ανέκφραστη είναι η συγκατάβαση του Κυρίου μας και Θεού!»2.
Χριστούγεννα! Ορόσημο στην ζωή της ανθρωπότητος, στην ζωή όλων μας. Φάρος και ελπίδα για όλους μας στην ζοφερή θάλασσα της παρούσης ζωής.
Χριστούγεννα! Πρόσκληση για μετάνοια από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Μετάνοια πρώτα από εμάς τους ποιμένες της Εκκλησίας και έπειτα από τον λαό του Θεού.
Χριστούγεννα! Χωρίς αδικίες, εκμετάλλευση, ανισότητες και καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Χριστούγεννα! Με στόχο την ειρήνη, την δικαιοσύνη, την προσφορά και το θυσιαστικό φρόνημα απέναντι στον άλλον που είναι ο ίδιος ο Χριστός.
Χριστούγεννα 2013! Το δράμα στην Συρία, η οποία ποτίζεται καθημερινά με το αίμα των ορθοδόξων παιδιών της. Σφαγές, λεηλασίες, εμπρησμοί Ιερών Ναών και Μονών, απαγωγές Επισκόπων, Μοναχών, Κληρικών και λαϊκών.
Χριστούγεννα 2013! Το κλάμα, τα δάκρυα, ο πόνος αυλακώνουν το πρόσωπο του ανθρώπου στην πολύπαθη πατρίδα μας. Οι αυτοκτονίες, που δυστυχώς αυξάνονται, αφήνουν ασυγκίνητους τους ισχυρούς της γης, που καθισμένοι στις αναπαυτικές πολυθρόνες τους, κρατούν στα χέρια τους τις τύχες του κόσμου και μένουν απαθείς σ΄ αυτά τα οποία γίνονται στον τόπο μας.
Ο λόγος, όμως, του Ευαγγελιστού Ιωάννου είναι χαρακτηριστικός: «Ο αδικών αδικησάτω έτι, και ο ρυπαρός ρυπαρευθήτω έτι, και ο δίκαιος δικαιοσύνην ποιησάτω έτι, και ο άγιος αγιασθήτω έτι. Ιδού έρχομαι ταχύ»3.
Σ΄ αυτήν την πρόσκληση του Θεού και σ’ αυτήν την κατάλληλη ώρα, η δική μας συμμετοχή ας είναι αυτή που αιώνες τώρα χρησιμοποιεί η Εκκλησία μας, το: «αγιασθήτω έτι».
Αυτό ανήκει σ΄ εμάς.
Καί αυτό μας χρειάζεται τώρα.
Χωρίς αυτό, δεν έχουμε καμία συμμετοχή στον εορτασμό αυτής της μεγάλης εορτής· δεν έχουμε καμμία δυνατότητα να ανοίξουμε τους οφθαλμούς μας μπροστά στο φως του Χριστού στην Βασιλεία των Ουρανών. 


1 Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, Εις τα Θεοφάνια, είτουν Γενέθλια του Σωτήρος, PG 36,325(46).

2 Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, Κατηχητικός Λόγος Β΄ ΕΠΕ 19Γ, 318.

3 Αποκ. 22,11-12.