Live radio
“Είδες ψυχήν υπερβαίνουσαν πάσαν την γην;”

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας 

Αδυνατεί η ανθρώπινη γλώσσα να εξυμνήσει τη μορφή του Αποστόλου των Εθνών Παύλου. Μάλιστα, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγει ότι η ψυχή του Αποστόλου αξίζει περισσότερο από όλη τη γη.

Ποιος αγάπησε περισσότερο τον Χριστό από τον Απόστολο Παύλο;

Ποιος έφτασε στα πέρατα του κόσμου;

Ποιος μπορεί να καυχηθεί για τις ασθένειες του;

Ποιος μπορεί να πει τον φοβερό λόγο : «Τις ασθενεί, και ουκ ασθενώ; Τις σκανδαλίζεται, και ουκ εγώ πυρούμαι» (Β΄ Κορ.11,29);

Για όλους τους παραπάνω λόγους θα μπορούσαμε να τον ονομάσουμε «πατέρα όλης της οικουμένης».

Η γλώσσα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου είναι άφταστη στην τρίτη του ομιλία για τον ηγαπημένο του Απόστολο. Αξίζει να την παρακολουθήσουμε με πολύ σεβασμό, προκειμένου να προετοιμαστούμε για την εορτή του.

«Είδες ψυχή που αξίζει περισσότερο από όλη την γη; Προσδοκούσε να παρουσιάσει κάθε άνθρωπο τέλειο, και όσο εξαρτιόταν από αυτόν, τους παρουσίασε όλους. Γιατί πραγματικά σαν να γέννησε αυτός ολόκληρη την οικουμένη, έτσι ανησυχούσε, έτσι έτρεχε, έτσι προσπαθούσε να οδηγήσει όλους στην βασιλεία των ουρανών, θεραπεύοντας, παρηγορώντας, δίνοντας υποσχέσεις, προσευχόμενος, ικετεύοντας, φοβερίζοντας τους δαίμονες, απομακρύνοντας εκείνους που διέφθειραν τους άλλους, με την παρουσία του, με επιστολές, με λόγους, με πράξεις, με τους μαθητές, ανορθώνοντας με το παράδειγμα του εκείνους που κλονίζονταν στην πίστη τους, στηρίζοντας εκείνους που ήταν σταθεροί, σηκώνοντας εκείνους που είχαν πέσει, θεραπεύοντας εκείνους που είχαν συντριβεί, παρακινώντας τους αδιάφορους, βγάζοντας φοβερές κραυγές προς τους εχθρούς, ρίχνοντας φοβερό βλέμμα πάνω στους αντιπάλους. Σαν να ήταν κάποιος στρατηγός ή άριστος ιατρός, ο ίδιος ήταν σκευοφόρος, ο ίδιος υπασπιστής, ο ίδιος υπερασπιστής, ο ίδιος παραστάτης, ο ίδιος γινόταν τα πάντα στο στρατόπεδο. Και όχι μόνο στα πνευματικά, αλλά και στα υλικά έδειχνε μεγάλη φροντίδα, μεγάλη προσπάθεια». (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Εις τον Απόστολον Παύλον, Ομιλία Γ΄, ΕΠΕ 36,439-441)