Live radio
“Οι αδελφοί του Χριστού..”

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ

Είναι χαρακτηριστικός ο λόγος του αναστάντος Κυρίου μας που απευθύνεται στη Μυροφόρο Μαρία τη Μαγδαληνή που γεμάτη θεϊκό ζήλο έρχεται για Τρίτη φορά στο κενό μνημείο προκειμένου να διαπιστώσει για μια ακόμη φορά το γεγονός της Αναστάσεως.
Και σ’ αυτή τη συνάντηση με τον αναστάντα Χριστό αφού την αποκαλεί με το όνομά της Μαρία, την προτρέπει να πορευτεί και να αναγγείλει το γεγονός προς τους αδερφούς του, λέγοντας « πορεύου δε προς τους αδερφούς μου» (Ιω. 20,17).
1) Αδελφοί του Χριστού οι Απόστολοι.
Ουδέποτε μέχρι της στιγμής εκείνης τους είχε ονομάσει τόσο αυθεντικά και στοργικά αδελφούς Του.

Θέλει με τον τρόπο αυτό να τους δείξει την πατρική και ολόψυχη αγάπη Του.
Θέλει να τους καθιερώσει ως αδελφούς Του, αφού ο Πέτρος Τον αρνήθηκε και οι υπόλοιποι Τον εγκατέλειψαν τις δύσκολες ώρες των Παθών Του.
Με την φράση αυτή «αδελφοί», θέλει να τους προσφέρει τους καρπούς της Αναστάσεως, που είναι η χαρά και η ειρήνη και να τους βεβαιώσει για τα ευνοϊκά συναισθήματα σε όλους ανεξαιρέτως.
Καταδέχεται ακόμη να ονομάζει αδελφούς Του, όχι μόνο τους μαθητές Του αλλά και τους μαθητές όλων των αιώνων, δηλαδή όλων μας, «ουκ επαισχύνεται αδελφούς αυτούς καλείν» (Εβρ. Β΄,11).
Είμαστε, λοιπόν, οι αδελφοί του Χριστού, όσοι τον αποδεχόμαστε στη ζωή μας, ως Σωτήρα, Λυτρωτή και Ευεργέτη. Παρά τις ελλείψεις και τις αδυναμίες μας.
Είμαστε οι αδελφοί του Χριστού όσοι αντιγράφουμε στη ζωή μας, τη δική Του ζωή και προσπαθούμε να εναρμονίσουμε το θέλημά μας με το δικό Του θέλημα. Και αυτό το πέτυχαν οι Άγιοι στον ύψιστο βαθμό.
2) Αδελφοί του Χριστού οι Απόστολοι.
Τους ονομάζει αδελφούς Του γιατί έχει πλέον πραγματοποιηθεί η υιοθεσία. Η σταυρική θυσία έχει προσφερθεί και το απολυτρωτικό έργο έχει ολοκληρωθεί.
Έτσι καθιερώνεται η νέα πνευματική συγγένεια, μεταξύ των ανθρώπων και του Θεού. Εκείνων που θα ακολουθούν το Χριστό και θα βρίσκονται σε κοινωνία μαζί Του.
Γι’ αυτό και ο φτερωτός Απόστολος των Εθνών Παύλος θα διακηρύξει «πάντες υιοί Θεού εστέ διά της πίστεως εν Χριστώ Ιησού» (Γαλ. Γ’,26).
3) Όλοι μας είμαστε οι αδελφοί του Χριστού.
Είμαστε τα παιδιά του ουρανίου Πατρός. Είμαστε αδελφοί μεταξύ μας, «με πρωτότοκον εν πολλοίς αδελφοίς» (Ρωμ. 8,29), τον Κύριον Ιησούν Χριστόν.
Είμαστε κληρονόμοι Θεού και συγκληρονόμοι Χριστού, πάλι κατά τον Απόστολο Παύλο.
Είμαστε οι αδελφοί του Αναστάντος, μαζί με τους Αγίους Αποστόλους.
Είμαστε οι αδελφοί των Αγίων, όσοι πέρασαν από τον κόσμο αυτό και όσοι βρίσκονται ακόμα ανάμεσά μας. Γι’ αυτό και οι Άγιοι χαίρονται για τη σωτηρία μας και τη δική μας χαρά αλλά συγχρόνως στενάζουν και ωδύρονται για τα δικά μας πάθη, τα δεινά και τις δυσκολίες. Και ακατάπαυστα δέονται για τη δική μας σωτηρία στο θρόνο του Θεού.
Αδελφή του Χριστού και η σύγχρονος μυροφόρος Σοφία, που έζησε με πιστότητα και με συνέπεια αντιγράφοντας τη ζωή του Χριστού και βαστάζοντας στο σώμα της, τα στίγματα του Ιησού Χριστού.
Αδελφή και μυροφόρος, που με τη συνεχή της παρουσία, μας πιστοποιεί ότι “Ανέστη ο Κύριος” και ότι βρίσκεται κοντά μας, αφού ο ίδιος μάς το υποσχέθηκε. «ιδού εγώ μεθ’ ημών ημίν πάσας τα ημέρας της ζωής ημών».
Η Καστοριά ετοιμάζεται τις ημέρες αυτές να γιορτάσει την πάμφωτο μνήμη της, μέσα στην ατμόσφαιρα την αναστάσιμη.
Στις 10 Μαΐου το εσπέρας και στις 11 Μαΐου το πρωί, Σάββατο της Διακαινησίμου, στον τόπο της ασκήσεώς της, στο Μοναστήρι της Παναγίας της Κλεισούρας.
Αγία μυροφόρος Σοφία, πρέσβευε υπέρ ημών!
Αγία μαθήτρια του Χριστού ύψωσε χείρας ικέτιδας για την πολύπαθη Πατρίδα μας!
Αγία Σοφία, αδελφή του Χριστού, βοήθησε με τις πρεσβείες σου τα πνευματικά σου τέκνα τη δύσκολη αυτή ώρα!