Live radio

ΕΚΛΟΓΗ

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου :

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021, στην πέμπτη Τακτική Συνεδρία της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη απαρτία.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Εν συνεχεία άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης…

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Καστορίας… Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Καστορίας ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Καλλίνικος Γεωργάτος…

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Πολυανής και Κιλκισίου…

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Περιστερίου…

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Θήρας, Αμοργού και Νήσων…

Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου.

Κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, Καστορίας κ. Καλλίνικος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Περιστερίου κ. Γρηγόριος και Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών.


ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ

Παρουσία πλήθος πιστών τελέστηκε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Η χειροτονία τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου Ιερόθεος, Κηφισίας Κύριλλος, Νικοπόλεως Χρυσόστομος, Γρεβενών Δαβίδ, Κεφαλληνίας Δημήτριος και Σιατίστης Αθανάσιος.

Επίσης παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Νέας Σμύρνης Συμεών, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Ύδρας Εφραίμ, Κασσάνδρειας Νικόδημος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Φθιώτιδος Συμεών και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος.

Στην ομιλία του ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας ανφέρθηκε στον ρόλο του Επισκόπου κατά τους Αγίους Πατέρες, καθώς και στην βαρύτατη ευθύνη που αναλαμβάνει σε καιρούς που όλα αποϊεροποιούνται.

Σε άλλο σημείο ο κ. Καλλίνικος ανέφερε ότι με την σοφή καθοδήγηση του γέροντός του, Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου δεν εκβίασε ποτέ το θέλημα του Θεού.

Επίσης ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος ζήτησε την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ενώ υπογράμμισε ότι θα συνδράμει για την εύκλεια της Εκκλησίας.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθυνόμενος προς τον νέο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο ότι: «θα ποιμάνεις έναν τόπο με μεγάλη ιστορία και μεγάλες προσωπικότητες. Έρχεσαι να προστεθείς στην αλυσίδα των Ιεραρχών εκείνων που διακονήσαν την ιστορική αυτήν Ιερά Μητρόπολη».

«Διέκρινα τα χαρίσματα σου, την εργατικότητά σου, την ταπείνωση σου, και όλα αυτά μου έδωσαν θάρρος να σε στηρίξω και να σε υποδείξω ως κατάλληλο για την Μητρόπολη Καστορίας» – πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Ιερώνυμος, τόνισε οτι ενότητα της Εκκλησίας είναι πάνω απ όλα, προτρέποντας τον νέο Μητροπολίτη να κάνει πάντα υπακοή στην Εκκλησία και την Ιερά Σύνοδο.

Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε: «Να προσέξουμε τις πονηρές μέρες που βιώνουμε όλοι, όπου υπάρχει μια μανία αποϊεροποιήσεως των πάντων. Η ενότητα της Εκκλησίας είναι πάνω από όλα, γιατί αυτή η ενότητα στηρίζει την αληθινή πίστη».

Τέλος να σημειωθεί ότι στην χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου παρέστησαν, η διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη κα Μαρία Αντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Γιάννης Κορεντσίδης και ο Δήμαρχος Άργος Ορεστικού κ. Παναγιώτης Κεπάπτσογλου.


ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ

Με κάθε λαμπρότητα και την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021, στην Καστοριά, η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Η επίσημη υποδοχή έλαβε χώρα στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού, από τον Δήμαρχο Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη, παρουσία του Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ, τοποτηρητή της Μητροπόλεως, του Πρωτοσύγκελου της Ι.Μ. Καστορίας Αρχιμανδρίτη Νικόλαου Γιαννουσά, καθώς και πλειάδας Αρχιερέων (Ναυπάκτου, Σιατίστης, Αλεξανδροπόλεως, Φλωρίνης, Θεσσαλιώτιδος, Ν. Ιωνίας, Φθιώτιδος).

Στη συνέχεια εν πομπή κατευθύνθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου αναγνώστηκε η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα περί εκλογής, αναγνωρίσεως και καταστάσεως του νέου Μητροπολίτη κι αμέσως μετά τελέσθηκε η ενθρόνιση.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης παρέστη η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέτα Μακρή. Παρόντες επίσης οι Βουλευτές ΝΔ Ζήσης Τζηκαλάγιας, ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Δέσποινα Κοζατσάνη, οι Δήμαρχοι, Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, Άργους Ορεστικού Πάνος Κεπαπτσόγλου, Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Βασίλης Βελλίδης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, Φορέων και Οργανισμών της περιοχής, επιχειρηματίες, κληρικοί και πλήθος κόσμου.

Ο Σεβασμώτατος Μητροπολίτης Καστορίας, στην εισαγωγή του ενθρονιστήριου λόγου του είπε ότι ως Επίσκοπος αποστέλλεται από την Εκκλησία κατά την αποστολική παράδοση και διαδοχή για να ποιμάνει την Ιερά Μητρόπολη Καστορίας.

Η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας είναι αγιοτόκος και αγιοσκέπαστη, είναι ιστορική, βυζαντινή, ηρωϊκή και καλλιεργημένη από τους προκατόχους Μητροπολίτες και με φυσικό κάλλος. Είναι τμήμα της Μακεδονίας, την οποία χαρακτήρισε «κιβωτό της Ορθοδοξίας και του Οικουμενικού Ελληνισμού».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εορτάζοντες αγίους Πατέρες Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Γρηγόριο Παλαμά, στον ελευθερωτή άγιο Μηνά και τους υπολοίπους Αγίους της Καστοριάς, στον άγιο Γεράσιμο Παλλαδά Μητροπολίτη Καστορίας, στον ήρωα Μητροπολίτη Γερμανό Καραβαγγέλη και στον μεγάλο ήρωα Παύλο Μελά, και στους προκατόχους του Μητροπολίτες, ιδιαιτέρως στον μακαριστό Μητροπολίτη Σεραφείμ.

Ο Επίσκοπος είναι «μάρτυς της Αναστάσεως του Χριστού, διάδοχος των αγίων Αποστόλων, φορεύς της μαρτυρικής Αρχιερωσύνης του Χριστού» και δεν είναι αυτόνομος.

Στην συνέχεια διάρθρωσε τον λόγο του σε δέκα σημεία, εξειδικεύοντας τους όρους αποστολή και παράκληση, στο πλαίσιο της ποιμαντορίας.

–Ως Μητροπολίτης αποστέλλεται από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, έλαβε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, και οφείλει να έχει την αναφορά του στην Ιεραρχία.

–Η ενθρόνιση συμπίπτει με την Σύναξη πάντων των Αγίων της Καστοριάς, και επικαλέσθηκε την ευλογία τους.

–Η ποιμαντική συνδέεται άρρηκτα με την θεολογία και το αντίστροφο, και τα Μυστήρια με τον ησυχασμό γι’ αυτό και οφείλει ως Επίσκοπος να ποιμαίνει θεολογικά.

–Η αφιέρωση και η Ιερωσύνη είναι θεμελιώδεις έννοιες της ποιμαντικής και πρέπει να γίνονται στην προοπτική της εκκλησιοποίησης των χαρισμάτων.

–Το έργο της εκκλησιαστικής ποιμαντικής είναι ενοποιητικό και θεραπευτικό. Ο χώρος εξάσκησής της είναι οι Ενορίες και οι Ιερές Μονές.

–Ως Επίσκοπος οφείλει να στηρίζεται στον νόμο του Θεού και την Αλήθεια και να πολεμά το ψεύδος και τα έκγονά του.

–Θα στηρίζει και θα ευλογεί το κοινωνικό έργο, το οποίο στην Εκκλησία γίνεται μέσα από την προοπτική της αιωνίου υπάρξεως του ανθρώπου.

–Ως Επίσκοπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας ακολουθεί την θεολογία της Εκκλησίας περί μη συγκρούσεως πίστεως και επιστήμης, αλλά συνυπάρξέως τους. Σεβόμαστε τους επιστήμονες κάθε τομέα, και επιστήμονες της θεογνωσίας είναι οι Άγιοι.

–Εξέφρασε τον σεβασμό του στο Συνταγματικό πολίτευμα της Πατρίδος μας, στους εκλεγμένους άρχοντες και στους εκπροσώπους των δημοκρατικών θεσμών και λειτουργιών, και είπε ότι και η Δημοκρατία και η Εκκλησία χρειάζονται τον σεβασμό όλων μας.

–Τέλος μίλησε για την ζωή του Χριστιανού ως συνεχή μαθητεία και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην παιδική και νεανική ηλικία και απεύθυνε γενική πρόσκληση για πλαισίωση και στήριξη της εκκλησιαστικής κατήχησης και παιδείας.

«Σας άνοιξα ένα μεγάλος μέρος της καρδιάς μου, όσο η περίσταση και η ώρα το επιτρέπει», είπε ο Σεβασμιώτατος, και ότι «αυτά που προανάφερα είναι ο εαυτός μου, δεν είναι τίποτε ξένο που δεν το πιστεύω».

Διαβεβαίωσε ότι σκοπός του είναι η ολοκληρωτική αφιέρωση στην Μητρόπολή του, ακολουθώντας κατά το δυνατόν τον παράδειγμα του αγίου Καλλινίκου Εδέσσης και ζώντας ως Ιεράρχης ησυχαστικά και θυσιαστικά.

Και απευθυνόμενος στον Δήμαρχο, τους άρχοντες και τον λαό της Καστοριάς, κατέκλεισε τον λόγο του:  «Ήρθα στο σπίτι μου! Είμαι πλέον Καστοριανός! Ως Επίσκοπος ανοίγω τα χέρια μου προς εσάς σε σχήμα σταυρού και επικαλούμαι τους αποστολικούς λόγους…».