Live radio

 

ΕΚΛΟΓΗ

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου :

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021, στην πέμπτη Τακτική Συνεδρία της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη απαρτία.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Εν συνεχεία άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης…

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Καστορίας… Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Καστορίας ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Καλλίνικος Γεωργάτος…

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Πολυανής και Κιλκισίου…

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Περιστερίου…

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Θήρας, Αμοργού και Νήσων…

Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου.

Κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, Καστορίας κ. Καλλίνικος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Περιστερίου κ. Γρηγόριος και Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ:

 


ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ

Παρουσία πλήθος πιστών τελέστηκε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Η χειροτονία τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου Ιερόθεος, Κηφισίας Κύριλλος, Νικοπόλεως Χρυσόστομος, Γρεβενών Δαβίδ, Κεφαλληνίας Δημήτριος και Σιατίστης Αθανάσιος.

Επίσης παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Νέας Σμύρνης Συμεών, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Ύδρας Εφραίμ, Κασσάνδρειας Νικόδημος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Φθιώτιδος Συμεών και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος.

Στην ομιλία του ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας αναφέρθηκε στον ρόλο του Επισκόπου κατά τους Αγίους Πατέρες, καθώς και στην βαρύτατη ευθύνη που αναλαμβάνει σε καιρούς που όλα αποϊεροποιούνται.

Σε άλλο σημείο ο κ. Καλλίνικος ανέφερε ότι με την σοφή καθοδήγηση του γέροντός του, Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου δεν εκβίασε ποτέ το θέλημα του Θεού.

Επίσης ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος ζήτησε την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ενώ υπογράμμισε ότι θα συνδράμει για την εύκλεια της Εκκλησίας.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθυνόμενος προς τον νέο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο είπε ότι: «θα ποιμάνεις έναν τόπο με μεγάλη ιστορία και μεγάλες προσωπικότητες. Έρχεσαι να προστεθείς στην αλυσίδα των Ιεραρχών εκείνων που διακονήσαν την ιστορική αυτήν Ιερά Μητρόπολη».

«Διέκρινα τα χαρίσματα σου, την εργατικότητά σου, την ταπείνωση σου, και όλα αυτά μου έδωσαν θάρρος να σε στηρίξω και να σε υποδείξω ως κατάλληλο για την Μητρόπολη Καστορίας» – πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Ιερώνυμος, τόνισε οτι ενότητα της Εκκλησίας είναι πάνω απ όλα, προτρέποντας τον νέο Μητροπολίτη να κάνει πάντα υπακοή στην Εκκλησία και την Ιερά Σύνοδο.

Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε: «Να προσέξουμε τις πονηρές μέρες που βιώνουμε όλοι, όπου υπάρχει μια μανία αποϊεροποιήσεως των πάντων. Η ενότητα της Εκκλησίας είναι πάνω από όλα, γιατί αυτή η ενότητα στηρίζει την αληθινή πίστη».

Τέλος να σημειωθεί ότι στην χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου παρέστησαν, η διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη κα Μαρία Αντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Γιάννης Κορεντσίδης και ο Δήμαρχος Άργος Ορεστικού κ. Παναγιώτης Κεπάπτσογλου.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ

 


ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ

Με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021, ώρα 3.00 το απόγευμα, στην Καστοριά, η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Μετά την επίσημη υποδοχή, από τον Δήμαρχο Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, παρουσίᾳ του Τοποτηρητού Σεβ. Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ, των Τοπικών Αρχών, του Κλήρου και του λαού της Ιεράς Μητροπόλεως, τελέσθηκε η ακολουθία της ενθρονίσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς.

Συμμετείχαν: 

Ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. 

Ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο και Τοποτηρητής Σεβ. Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ.

Ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή.

Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Βεροίας κ. Παντελεήμων, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Κοζάνης κ. Παύλος, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Σιατίστης κ. Αθανάσιος και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος.

Παρέστησαν οι Βουλευτές της Καστοριάς, ΝΔ κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, ΣΥΡΙΖΑ κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, οι Δήμαρχοι, Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, Νεστορίου κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, Φορέων και Οργανισμών της περιοχής, πολλοί Κληρικοί και πλήθος κόσμου, από την Καστοριά, την Ναύπακτο, την Έδεσσα και άλλες περιοχές. 

Αναγνώστηκε η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα περί εκλογής, αναγνωρίσεως και καταστάσεως του νέου Μητροπολίτη. (Δείτε την ανάγνωση της εγκυκλίου ΕΔΩ)

Λόγοι εκφωνήθηκαν:

Από τον εκπρόσωπο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ο Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο (Δείτε τον λόγο ΕΔΩ). 

Από τον εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και Τοποτηρητή Σεβ. Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ (Δείτε τον λόγο ΕΔΩ).

Από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή (Δείτε τον λόγο ΕΔΩ).

Από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώγιο Κασαπίδη (Δείτε τον λόγο ΕΔΩ).

Από τον Δήμαρχο Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη (Δείτε τον λόγο ΕΔΩ).

Από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Νικόλαο Γιαννουσά, εκ μέρους του Ιερού Κλήρου (Δείτε τον λόγο ΕΔΩ).

Τέλος, εκφώνησε τον Ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος. (Δείτε τον Ενθρονιστήριο λόγο του ΕΔΩ).

 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

Την επομένη ημέρα, Κυριακή 14 Νοεμβρίου, εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο, προεξάρχοντος του νέου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η κυρίως ενθρόνιση, με την ανάρρηση του νέου Μητροπολίτου Καστορίας στον επισκοπικό θρόνο που βρίσκεται στο Ιερό Βήμα.

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της Ενθρονιστήριας Θείας Λειτουργίας ΕΔΩ

 

 


ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ

Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή και η ενθρόνιση του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου, στην δεύτερη έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, το Άργος Ορεστικό.

Οι άρχοντες, κλήρος και λαός υποδέχτηκαν τον νέο Ποιμενάρχη έμπροσθεν του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής και στην συνέχεια τελέσθηκε η Δοξολογία, δέηση και οι προσφωνήσεις.

Προσφωνήσεις εκφωνήθηκαν από:

Τον Δήμαρχο Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου (Διαβάστε τον λόγο του ΕΔΩ)

Την Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Δέσποινα Κοζατσάνη

Τον Αρχιερατικό Επίτροπο του Άργους Ορεστικού π. Λεωνίδα Μπάρδο

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε τον δικό του λόγο, με κύρια σημεία:την επιθυμία του να γνωρίσε το Άργος Ορεστικό, την αναφορά του στην σύντομη πολιτική και εκκλησιαστική ιστορία της πόλης, την σύγχρονη εικόνα της πόλης και την σύντομη ανάλυση του έργου του Επισκόπου ως Πνευματικού πατέρα, κατά τον Απόστολο Παύλο, που παρακαλέι-παρηγορεί τα πνευματικά τιου παιδιά , τιους Χριστινούς της ποίμνης του. Εξέφρασε την ανυπομονεσία του να γνωρίσει τους Χριστιανούς του Άργους Ορεστικού και να τον γνωρίσουν, στην Εκκλησία, στους χώρους εργασίας και μάθησης καισ τους χώρους της καθημερινότηττας τους.  (Διαβάστε ολόκληρο τον λόγο του Σεβασμιωτάτου ΕΔΩ)

Την επόμενη ημέρα Κυριακή, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία, στον ίδιο Ιερό Ναό.