Live radio

Ο Ραδιοφωνικός σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς, με τον διακριτικό τίτλο «Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος», ξεκίνησε τις ανεπίσημες εκπομπές του το 1984, ενώ τις πρώτες επίσημες δοκιμαστικές του εκπομπές την 4η Ιανουαρίου 1990, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον Νομάρχη Καστοριάς και τον Διευθυντή της Αστυνομίας Καστοριάς. Η απήχηση του Ρ/Σ ήταν πρωτοφανής και οδήγησε σύντομα στο αίτημα φορέων και συλλόγων για προβολή, ενώ παράλληλα έγινε πρόταση συνεργασίας και από τον Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στις 30 Νοεμβρίου 1990, εκπέμπει επίσημα ο Ρ/Σ υπό την επωνυμία «Εκκλησιαστική Ραδιοφωνία Καστοριάς» και ενημερώνεται η Νομαρχία και ο Δήμος της Καστοριάς. Στις 19 Δεκεμβρίου 1990, η «Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος» της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος πληροφορούμενη την λειτουργία του Ρ/Σ αποστέλλει διαφημιστικά σημειώματα για δωρεάν προβολή. Στις 16 Αυγούστου 1991, συντάσσεται το πρακτικό εγκατάστασης των νέων μηχανημάτων του Ρ/Σ. Στις 16 Οκτωβρίου 1991, η Νομαρχία Καστοριάς αποστέλλει ευχαριστίες τόσο για την συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων για την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνος, όσο και για την επιτυχία των εκπομπών.

Από το έτος 1992, ο Ρ/Σ είναι επίσημα καταχωρημένος στα «Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος». Στις 24 Μαρτίου 1994 καταγράφεται κλοπή των μηχανημάτων εκπομπής και ενημερώνεται η Νομαρχία Καστοριάς, ο δήμος Καστοριάς, η 15η Μεραρχία Πεζικού, η αστυνομική διεύθυνση Καστοριάς, η αεροπορική βάση Βιτσίου καθώς και η Διεύθυνση Δασών Καστοριάς. Στις 28 Μαρτίου 1994, καταγράφεται νέα δολιοφθορά στις κεραίες του Ρ/Σ και ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς.

Στις 29 Μαρτίου 1994, η Διεύθυνση Ναοδομίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος εγκρίνει την ανέγερση βοηθητικού χώρου για την στέγαση των μηχανημάτων του ραδιοπομπού στην τοποθεσία «Άγιος Αθανάσιος». Στις 16 Μαΐου 1995, ο Ρ/Σ ενημερώνει υπηρεσιακώς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για την λειτουργία του Ρ/Σ κατόπιν εντολής που διαβιβάστηκε στη Νομαρχία Καστοριάς σχετικά με τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς του χώρου ευθύνης της.

Στις 23 Αυγούστου 1996, ενημερώνεται το Υπουργείο Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας και το περιεχόμενο των εκπομπών του Ρ/Σ.     Τον Νοέμβριο του 1996 ενθρονίζεται ο νυν μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ και λίγους μήνες αργότερα (4 Ιουλίου 1997), ο Ρ/Σ εντάσσεται στο Μορφωτικό και Επικοινωνιακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως – Μ.Ε.Κ.Ι.Μ.Κ (ΦΕΚ).

  1. Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος» της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας λειτουργεί επίσημα και αδιαλείπτως από το έτος 1990 μέχρι και σήμερα.
  2. Η παρουσία του Ρ/Σ στο νομό της Καστοριάς και μέσω διαδικτύου σε ολόκληρη την Ελλάδα  καθώς και σε  ολόκληρο τον κόσμο είναι αξιοσημείωτη και αυτό φαίνεται από δεκάδες ευχαριστήριες επιστολές.
  3. Η οικονομική δραστηριότητα του Ρ/Σ αποτελείται μόνο από έξοδα λειτουργίας και συντηρήσεως, με μηδενικά έσοδα. Ως εκ τούτου το Μ.Ε.Κ.Ι.Μ.Κ καλύπτει εξ΄ ολοκλήρου το ετήσιο παθητικό.
  4. Η διοίκηση του Ρ/Σ ασκείται από συμβούλιο που διορίζεται από τον οικείο Μητροπολίτη και έχει τριετή θητεία.
  5. Ο τεχνικός του σταθμού, οι παραγωγοί, οι εκφωνητές, οι επιστημονικοί συνεργάτες και τα υπόλοιπα στελέχη του Ρ/Σ (20) παρέχουν εθελοντικές υπηρεσίες.
  6. Από το έτος 1991 η ηλεκτροδότηση του πομπού παρέχεται από τον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου, ενώ η ηλεκτροδότηση του Ρ/Σ παρέχεται από το επισκοπικό μέγαρο. Από το έτος 2015, ο πομπός μεταφέρεται στο σημείο “Μαύρο Βουνό” και η ηλεκτροδότηση παρέχεται από τον Δήμο του Άργους Ορεστικού.
  7. Το πρόγραμμα του Ρ/Σ είναι θρησκευτικό, μορφωτικό, εθνικό, και ψυχαγωγικό.
  8. Ο Ρ/Σ «Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος» είναι μη ενημερωτικού χαρακτήρος ως προς το πρόγραμμα αυτού.
 ΩΡΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ WEB
ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
0:00 Ομιλίες ΑΡΧΕΙΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
1:00 Μακεδονικός Αγώνας ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
2:00 Βυζάντιο ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
3:00 Άπαντα/Η ευχή μέσα στον κόσμο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης/π.Στέφανος Αναγνωστόπουλος
4:00 Μικρός Ευεργετινός ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ
5:00 Η σοφία των πατέρων μας ΣΥΛΛΟΓΗ
6:00 Ακολουθία Θείας Μεταλήψεως
7:00 Θεία Λειτουργία
8:00 #
9:20 Το χρονικό του 20ου αιώνα ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΟΜΙΚΗ
10:00 Από την ασκητική και ησυχαστική παράδοση του Αγίου Όρους (ΔΕ-ΤΡ-ΤΕ-ΠΕ-ΠΑ) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
# Πατερική θεολογία / Η διαπαιδαγώγηση του ορφανού παιδιού(ΣΑ) π.ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ / καθ. ΞΑΝΘΗ ΜΠΑΤΖΙΟΥ
11:00 Λόγοι Αγίου Παϊσίου (ΔΕ-ΤΡ-ΤΕ-ΠΕ-ΠΑ) ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ-ΣΟΥΡΩΤΗ
# Εφηβικά (ΣΑ-ΚΥ) ΣΥΛΛΟΓΗ
12:00 Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος-Θέματα ζωής Α+Β (ΔΕ-ΤΡ-ΤΕ-ΠΕ-ΠΑ) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ
# Παιδικά  (ΣΑ-ΚΥ) ΣΥΛΛΟΓΗ
13:00 Μακεδονικός Αγώνας ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
14:00 Βυζάντιο ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
15:00 Πατέρες της Εκκλησίας ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ / ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
16:00 Ομιλίες ΑΡΧΕΙΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
17:00 Εσπερινός
18:00 Αφιερώματα Αγίων ΣΥΛΛΟΓΗ
19:00 Λαυσαϊκό/Ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας (ΔΕ-ΤΡ-ΤΕ-ΠΕ-ΠΑ) εκδ. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ / ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΒΑΣΙΛΑΣ
20:00 Αφηγηματικές Βιογραφίες ΣΥΛΛΟΓΗ
# Η ψυχή μετά τον θάνατο / Μηδενισμός  (ΣΑ-ΚΥ) π.ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΡΟΟΥΖ
21:00 Γεροντικό ονείρων και οραμάτων ΙΕΡΟ ΚΟΙΝΟΒΙΟ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ
22:00 Απόδειπνο Ιερό Επισκοπείο Ζωοδόχου Πηγής Καστοριάς
23:00 Το γεροντικό του Αγίου Όρους αρχ.ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ