Live radio

Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, ιδρύθηκε το 1989 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Γρηγόριο τον Γ΄(Παπουτσόπουλο). Πρωτοεξέπεμψε παραμονές των εορτών των Χριστουγέννων του 1989 με ερασιτεχνικά μηχανήματα, τα οποία είχε προσφέρει στην Ιερά Μητρόπολη ο κ. Παρασκευάς και τα οποία είχαν τοποθετηθεί στην στέγη του κτιρίου της Ταβιθά, καλύπτοντας αρχικά μόνο την πόλη της Καστοριάς και κάποιες από τις παραλίμνιες περιοχές. 

Το πρώτο χρονικά διάστημα μετέδιδε πρόγραμμα 8 ωρών περίπου, αρχίζοντας με την πρωινή ακολουθία (Όρθρος – Θεία Λειτουργία) από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, μέχρι τις 12 το μεσημέρι και από τις 16.00 το απόγευμα μέχρι τις 20.00 το βράδυ. Σύντομα πλαισιώθηκε με περίπου 50 εθελοντές, στη συντριπτική πλειοψηφία νέα παιδιά, προερχόμενα από τα Κατηχητικά και τις νεανικές συνάξεις της μητροπολιτικής περιφέρειας, ανταποκρινόμενους στο κάλεσμα που είχε απευθύνει ο τότε Μητροπολίτης και ιδρυτής του σταθμού, μακαριστός Γρηγόριος. Πρώτος Διευθυντής του Ραδιοφωνικού σταθμού ορίζεται ο Ιερέας Γρηγόριος Τσαγκαράκης, ενώ την λειτουργία συνεπικουρούν και άλλοι Ιερείς.

Το 1991 η Ιερά Μητρόπολη προχωρά στην αγορά και προμήθεια νέων επαγγελματικών μηχανημάτων εκπομπής, τα οποία τοποθετούνται στο βουνό του Αγίου Αθανασίου, στον ομώνυμο παρεκκλήσιο, από όπου εκπέμπει πια σε όλη την μητροπολιτική περιφέρεια, ενώ το σήμα, λόγω και της μικρότερης παρουσίας αριθμού ραδιοφωνικών σταθμών, φθάνει ακόμα και στα ιερά Μετέωρα, με τους πατέρες των μονών, να εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για την ύπαρξη του εν λόγω ραδιοφωνικού σταθμού.

Οι ραδιοθάλαμοι (στουντιακές υποδομές) εγκαταστάθηκαν σε χώρο εντός του Επισκοπείου, από όπου πραγματοποιούταν όλες οι εκπομπές με πρόγραμμα που κάλυπτε πλέον όλο το 24ωρο, διανθισμένο με εκπομπές κυρίως Θεολογικού αλλά και ψυχαγωγικού χαρακτήρα για όλες τις ηλικίες!

Το 1992 καταχωρείται στα «Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος» και ενημερώνονται όλες οι αρμόδιες αρχές για την λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού της Ι.Μ Καστοριάς, με την ονομασία ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 94.2 FM. Δυστυχώς το 1994 σημειώνεται κλοπή των μηχανημάτων εκπομπής από τον Άγιο Αθανάσιο, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ και αντικαστάθηκαν με νέα, χάρη σε δωρεές των ακροατών του, μετά την έκκληση που είχε απευθύνει ο μακαριστός Μητροπολίτης.

Η λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού συνεχίζεται απρόσκοπτα και με τον, επίσης πια μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Σεραφείμ, ο οποίος αναλαμβάνει το πηδάλιο της Καστοριανής Εκκλησίας το 1996, ύστερα από την αιφνίδια κοίμηση του προκατόχου του κυρού Γρηγορίου του Γ΄.

Με ενέργεια του μακαριστού Σεραφείμ, ο Ραδιοφωνικός σταθμός εντάσσεται στο Μορφωτικό και Επικοινωνιακό Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, ενώ του προσδίδει την ονομασία ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΉ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ, προς τιμήν του ιδρυτού του μακαριστού Μητροπολίτου Γρηγορίου του Γ΄. Λίγα χρόνια αργότερα, γίνεται επέκταση του επισκοπείου με αποτέλεσμα ο Ραδιοφωνικός Σταθμός να αποκτήσει τις δικές του εγκαταστάσεις. Μάλιστα ο μακαριστός Σεραφείμ, προχωρά στην αγορά νέων μηχανήματων για τους ραδιοθαλάμους, ανακαινίζοντάς τον εκ βάθρων! Με δικές του ενέργειες μάλιστα ο Ραδιοφωνικός Σταθμός αποκτά το 2011 Αριθμό Πρωτοκόλλου Νομίμου λειτουργίας από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (Ε.Σ.Ρ) με ορισμένη συχνότητα 97.9 στα FM. Λίγο αργότερα και με την ανάπτυξη της τεχνολογίας αποκτά και μετάδοση μέσω του διαδικτύου (internet) καταφέρνοντας να έχει μεγάλο αριθμό ακροατών από όλο τον κόσμο! 

Το 2021 εκλέγεται Μητροπολίτης Καστορίας, μετά την κοίμηση τού μακαριστού Σεραφείμ, ο νυν Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος. Από τις πρώτες ημέρες που βρέθηκε στο τιμόνι της τοπικής Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος αγκαλιάζει με πολλή αγάπη τον Ραδιοφωνικό Σταθμό. Με προτροπή του, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα αναμετέδιδε προγράμματα Εκκλησιαστικών ραδιοφωνικών σταθμών από την Αττική, ο ραδιοφωνικός σταθμός ανασυγκροτείται και από τον Φεβρουάριο του 2022 αρχίζει να μεταδίδει ξανά δικό του πρόγραμμα, αρχικά με λίγες εκπομπές και μεταδόσεις των Ιερών Ακολουθιών τόσο από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς, όσο και από όλη την επικράτεια της Ιεράς μας Μητροπόλεως, του Ναούς και τα Μονές, όπου χοροστατεί και ιερουργεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

Γρήγορα η νέα αυτή προσπάθεια, πλαισιώθηκε από έναν σημαντικό αριθμό εθελοντών, κάθε ηλικίας, τόσο από Ιερείς, όσο και από λαϊκούς συνεργάτες, καλύπτοντας ευρύ χρονικό διάστημα κάθε ημέρας. Μάλιστα ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος επιμελείται δύο (2) εκπομπές. Η μία μεταδίδεται κάθε Τετάρτη στις 21.00 το βράδυ υπό τον διακριτικό τίτλο: «Πάτερ να ρωτήσω κάτι» όπου απαντά σε δεκάδες ερωτήσεις που θέτουν οι ακροατές. Η δεύτερη εκπομπή μεταδίδεται κάθε Κυριακή στη 13.00 το μεσημέρι υπό τον διακριτικό τίτλο: «Ποιμενικός Αυλός» όπου παρουσιάζει την εβδομαδιαία ποιμαντική δράση, με θεολογικά σχόλια.

Σήμερα ο ραδιοφωνικός μας σταθμός εκπέμπει πρόγραμμα με περίπου 30 εκπομπές, όλες από εθελοντές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ενδιαφέροντος, με εκπομπές Θεολογικού, ιστορικού, λαογραφικού, Αγιολογικού, Πατερικού, ψυχαγωγικού, ιατρικού, νεανικού ακόμα και παιδικού ενδιαφέροντος, ενώ καθημερινά διαθέτει και ενημερωτική εκπομπή με την τοπική, κυρίως Εκκλησιαστική επικαιρότητα. 

Ο Ραδιοφωνικός σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας «ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ» είναι ΜΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Επομένως τα έξοδα λειτουργίας του καλύπτονται, παθητικά, από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου είναι ενταγμένος. Κατά καιρούς υπάρχουν κάποιες δωρεές, χάρη στις άοκνες προσπάθειες και την αγάπη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν νέες αναβαθμίσεις σε μηχανήματα και υποδομές, καθώς και να καλύπτονται τα τρέχοντα έξοδα που αφορούν δαπάνες ενέργειας, τηλεφωνίας, γραφικής ύλης και άλλων εξόδων. 

Τα τελευταία περίπου 5 χρόνια, ο Ραδιοφωνικός μας σταθμός εκπέμπει από το κέντρο εκπομπής του Μαύρου Βουνού, στην συχνότητα 97.9 FM και μέσω διαδικτύου, επιτελώντας  ιδιαίτερα σημαντικό θρησκευτικό και εθνικό έργο, προσφέροντας στήριγμα, παρηγοριά και ελπίδα με την αλήθεια της Ορθοδοξίας και της Ελληνικής παράδοσης στους χιλιάδες ακροατές του που τον απολαμβάνουν καθημερινά! 

Συγκινητικά είναι τα μηνύματα, από ανθρώπους που ωφελούνται και στηρίζονται από τον λόγο του Ραδιοφωνικού Σταθμού μας.

  1. Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος» της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας λειτουργεί επίσημα και αδιαλείπτως από το έτος 1990 μέχρι και σήμερα.
  2. Η παρουσία του Ρ/Σ στο νομό της Καστοριάς και μέσω διαδικτύου σε ολόκληρη την Ελλάδα  καθώς και σε  ολόκληρο τον κόσμο είναι αξιοσημείωτη και αυτό φαίνεται από δεκάδες ευχαριστήριες επιστολές.
  3. Η οικονομική δραστηριότητα του Ρ/Σ αποτελείται μόνο από έξοδα λειτουργίας και συντηρήσεως, με μηδενικά έσοδα. Ως εκ τούτου το Μ.Ε.Κ.Ι.Μ.Κ καλύπτει εξ΄ ολοκλήρου το ετήσιο παθητικό.
  4. Η διοίκηση του Ρ/Σ ασκείται από συμβούλιο που διορίζεται από τον οικείο Μητροπολίτη και έχει τριετή θητεία.
  5. Ο τεχνικός του σταθμού, οι παραγωγοί, οι εκφωνητές, οι επιστημονικοί συνεργάτες και τα υπόλοιπα στελέχη του Ρ/Σ (20) παρέχουν εθελοντικές υπηρεσίες.
  6. Από το έτος 1991 η ηλεκτροδότηση του πομπού παρέχεται από τον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου, ενώ η ηλεκτροδότηση του Ρ/Σ παρέχεται από το επισκοπικό μέγαρο. Από το έτος 2015, ο πομπός μεταφέρεται στο σημείο “Μαύρο Βουνό” και η ηλεκτροδότηση παρέχεται από τον Δήμο του Άργους Ορεστικού.
  7. Το πρόγραμμα του Ρ/Σ είναι θρησκευτικό, μορφωτικό, εθνικό, και ψυχαγωγικό.
  8. Ο Ρ/Σ «Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος» είναι μη ενημερωτικού χαρακτήρος ως προς το πρόγραμμα αυτού.
 ΩΡΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ WEB
ΩΡΑ ΤΙΤΛΟΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
0:00 Ομιλίες ΑΡΧΕΙΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
1:00 Μακεδονικός Αγώνας ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
2:00 Βυζάντιο ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
3:00 Άπαντα/Η ευχή μέσα στον κόσμο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης/π.Στέφανος Αναγνωστόπουλος
4:00 Μικρός Ευεργετινός ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ
5:00 Η σοφία των πατέρων μας ΣΥΛΛΟΓΗ
6:00 Ακολουθία Θείας Μεταλήψεως
7:00 Θεία Λειτουργία
8:00 #
9:20 Το χρονικό του 20ου αιώνα ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΟΜΙΚΗ
10:00 Από την ασκητική και ησυχαστική παράδοση του Αγίου Όρους (ΔΕ-ΤΡ-ΤΕ-ΠΕ-ΠΑ) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
# Πατερική θεολογία / Η διαπαιδαγώγηση του ορφανού παιδιού(ΣΑ) π.ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ / καθ. ΞΑΝΘΗ ΜΠΑΤΖΙΟΥ
11:00 Λόγοι Αγίου Παϊσίου (ΔΕ-ΤΡ-ΤΕ-ΠΕ-ΠΑ) ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ-ΣΟΥΡΩΤΗ
# Εφηβικά (ΣΑ-ΚΥ) ΣΥΛΛΟΓΗ
12:00 Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος-Θέματα ζωής Α+Β (ΔΕ-ΤΡ-ΤΕ-ΠΕ-ΠΑ) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ
# Παιδικά  (ΣΑ-ΚΥ) ΣΥΛΛΟΓΗ
13:00 Μακεδονικός Αγώνας ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
14:00 Βυζάντιο ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
15:00 Πατέρες της Εκκλησίας ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ / ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
16:00 Ομιλίες ΑΡΧΕΙΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
17:00 Εσπερινός
18:00 Αφιερώματα Αγίων ΣΥΛΛΟΓΗ
19:00 Λαυσαϊκό/Ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας (ΔΕ-ΤΡ-ΤΕ-ΠΕ-ΠΑ) εκδ. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ / ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΒΑΣΙΛΑΣ
20:00 Αφηγηματικές Βιογραφίες ΣΥΛΛΟΓΗ
# Η ψυχή μετά τον θάνατο / Μηδενισμός  (ΣΑ-ΚΥ) π.ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΡΟΟΥΖ
21:00 Γεροντικό ονείρων και οραμάτων ΙΕΡΟ ΚΟΙΝΟΒΙΟ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ
22:00 Απόδειπνο Ιερό Επισκοπείο Ζωοδόχου Πηγής Καστοριάς
23:00 Το γεροντικό του Αγίου Όρους αρχ.ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ